Annonce
Østjylland

Her er de nominerede til årets landsbypris

Der er så dejligt på landet - og nogle steder er man rigtig gode til at skabe positiv hype om at bo tæt på det grønne. Fem forskellige bysamfund er nu nomineret til Region Midtjyllands årlige Landsbyprisen. Foto: Mols i Udvikling

Kampen om Region Midtjyllands Landsbypris 2018 er i fuld gang med fem indstillede kandidater. Det er tiende gang, regionen fejrer de små bysamfund.

Regionen: De danske landsbyer får ofte ord som affolkning, nedrivning og tilbagegang med på vejen, men det er langt fra et retvisende billede.

Det viser kandidatfeltet til Region Midtjyllands Landsbypris 2018, der til foråret uddeles for tiende gang.

I alt fem kandidater kæmper om prisen på baggrund af indstillinger fra enten kommuner eller Lokale Aktionsgrupper (LAG).

I feltet til årets pris er der tre deciderede landsbyer og to paraplyforeninger med henholdsvis fire og 24 landsbyer. Alle har det tilfælles, at de har formået at skabe positiv udvikling i områder, hvor tilbagegang truer.

- Landsbyprisen har nu gennem 10 år vist, at selv meget små bysamfund kan indeholde stor udviklingskraft. Det gælder ikke mindst de fem kandidater til Landsbyprisen 2018, der alle skabt markant udvikling på baggrund af stærke - og ofte frivillige - fællesskaber, siger Bent Hansen (S), formand for Regionsrådet i Region Midtjylland.

Annonce

Her er de fem nominerede


  1. Sall i Favrskov kommune har både en aktiv beboerforening og et lokalråd, der er involveret i udviklingsprojekter. Byens friskole har så stor søgning, at den i 2016 blev udvidet til at kunne rumme cirka 200 elever. Sall Friplejehjem, etableret i 2016, byder på både geder, høns og sansehave. Sall bypark er beplantet med frugttræer og bærbuske, og der er opført aktivitetshytte og udendørs aktivitetsredskabsbane. Samtidigt er der fuld gang i iværksætteriet, og i 2017 kom der for alvor gang i Sall Whisky Destillery, der er startet af 7 lokale og har medfinansiering fra 50 lokale borgere.
  2. Tim i Ringkjøbing-Skjern kommune har med ombygget idrætshal og DM i foreningsudvikling skabt et stærkt lokalt engagement. Projektet i Tim Hallen bygger blandt andet på 3,9 lokalt indsamlede millioner kroner og et væld af frivillige arbejdstimer. Tim Borgerforening vandt i 2016 DM i foreningsudvikling på grund af foreningens ambitiøse mål og klare strategi om fællesskab og branding. Tim erhvervsnetværk hjælper nye virksomheder med sparring og byen deltager desuden i et klyngesamarbejde med nabolandsbyerne. I Tim har man også en række frivillige, der tager sig af byens grønne områder.
  3. Glesborg i Norddjurs kommune har flere idrætsforeninger og sportsfaciliteter, der skaber udvikling. Etablering af en beach arena (til strandhåndbold og -fodbold) samt multihal med mødelokaler og golfbane skaber en aktiv by, hvor et sommermarked og en messe også giver opmærksomhed til det lokale erhvervsliv.
  4. Mols i Udvikling (MiU) er en paraplyorganisation for 24 landsbyer i Syddjurs kommune og en væsentlig udviklingsfaktor for Mols og Helgenæs. MiU arbejder på ca. 25 projekter fordelt i hele området. For eksempel I Knebel, hvor skole, børnehus og idrætshal kobles sammen med udearealer, så der opstår faciliteter til idræt og kultur. Ved Knebelbro etableres et havnebad, ligesom en delebil og etablering af bredbånd har forbedret infrastrukturen.
  5. Foreningen Fursund i Skive kommune styrker fællesskabet i Selde, Åsted, Junget og Thorum. Junget har fået en bypark på et område, hvor der er nedrevet huse og mellem Junget og Selde er der lavet legeplads, overdækket grillhus, shelters og toiletbygning. Selde og Åsted har stærkt fokus på kunst med bl.a. Skulpturlandsby og gavlmalerier, og - i forbindelse med Aarhus 2017 - kunstprojektet "Grasslands" med internationale kunstnere. Blandt andet med et 3-dages seminar om kunstneriske metoder.

Forrest som godt eksempel

Vinderen udpeges af Regionsrådet i løbet af marts og prisen overrækkes til foråret. Sammen med æren følger 150.000 dejlige danske dollars kroner.

I udvælgelsen af en vinder lægger Regionsrådet blandt andet vægt på, hvordan andre landsbysamfund kan drage nytte af de erfaringer den sejrende landsbyen har opbygget. - Landsbyprisen handler om at fejre de mange ildsjæle i vores landsbyer. Men den er også en vigtig del af regionens generelle arbejde med at skabe fremdrift i landdistrikterne ved at fremhæve gode eksempler, siger Bent Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Analyse: Der ligger en handel bag den seneste udvikling i sagen om Stjernehuset

Randers FC

Lauenborg er ude mod Esbjerg

Randers FC For abonnenter

Transfervinduet i Randers FC: En spiller er uafklaret, en anden kan få lov at gå

Annonce