Annonce
Erhverv

Her er flere i fleksjob end på fuldtid: Mød virksomheden, hvor fuldtidsansatte er i undertal

Kravlenissen Tina Frederiksen bliver i det daglige kaldt Tina 1, da de er tre med navnet Tina i medarbejderstaben. Ligesom størstedelen af de ansatte er hun også ansat i fleksjob. Foto: Annelene Petersen
Hos virksomheden Danish Coffee and Tea i Randers er Corporate Social Responsibility mere og andet end et engelsk buzzword, som kan bruges til at sælge varer på.
Annonce

Randers: Hvid røg smyger sig op ad skorstenen hos Danish Coffee and Tea og blander sig med den friske decemberluft.

Det et tegn på, at kafferistningen er i gang indenfor i den røde murstensbygning. Og går man ind ad døren, er der da også aktivitet at spore i butikken og bag disken, hvor de ansatte i kafferisteriet går omkring, indhyllet i en duft af irish coffee.

En af dem er 59-årige Kim Heldgaard, som har været på stedet i over seks år. Han er vild med duften i risteriet og kunne ikke forestille sig et andet job.

- Jeg kan godt lide arbejdet med at riste kaffen, og at det er et kvalitetsprodukt, vi laver. Og så kender jeg efterhånden mine to chefer så godt, at jeg betragter dem som mine venner, fortæller han.

I alt arbejder Kim Heldgaard otte timer om ugen fordelt over fire dage. Og selvom det måske ikke lyder af meget, er det ikke særligt meget anderledes end, hvad de øvrige ansatte på stedet arbejder.

I modsætning til langt de fleste arbejdspladser i landet har Danish Coffee and Tea nemlig en overvægt af ansatte i fleksjob, mens de fuldtidsansatte hører til fåtallet. Ud af de i alt 18 medarbejdere er der således kun tre fuldtidsansatte på stedet: De to direktører, Thomas Remmer og Lars Bendix, og en salgschef.

- Så her er det bare os, der skiller os ud og er mærkelige, siger 46-årige Thomas Remmer med et grin.

- Det er godt at vide, at vi er med til at gøre en forskel socialt set. Det gælder både i Afrika og herhjemme. Det var også noget af det, jeg værdsatte i mit tidligere arbejde med børn og unge, fortæller Kim Heldgaard, der før sin stress-sygemelding arbejdede som konsulent på børne- og ungeområdet. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Passer på hinanden

Da Kim Heldgaard for lidt over seks år siden startede i jobbet hos Danish Coffee and Tea, var han den første og eneste fleksjobber på stedet. Et job, han endte i efter en stress-sygemelding i 2008, der blev efterfulgt af et fejlslagent revalideringsforløb og en længere periode med arbejdsprøvning.

Men Danish Coffee and Tea viste sig at være det helt rigtige match for begge parter.

- Det var succesen med ham, der gjorde, at vi valgte at fortsætte den vej. For vi kunne se, at vi fik loyale og dygtige medarbejdere ud af det, fortæller Thomas Remmer.

I dag er 13 ud af i alt 18 medarbejdere ansat i fleksjob, mens to er deltidsansatte og de sidste tre er fuldtidsansatte. Og det har skabt en hel ny dynamik på stedet.

- Hovedparten af vores fleksjobbere hjælper hinanden. Så de har deres egen gruppe, der kører i deres eget tempo og deres eget univers. Og hvis der er en, der har en dårlig dag, beder vi dem altid om at sige det til os, så vi kan høre dem, om de vil hjem, eller om de har brug for at være i fred. Og hvis de har brug for at gå for sig selv, så tager de andre altid vildt meget hensyn til dem, fortæller Thomas Remmer.

En opfattelse som Kim Heldgaard i øvrigt også deler.

- Vi er gode til at passe på hinanden herude, understreger han.

Netop virksomhedens evne til at ikke bare tale om, men også at tage et socialt samfundsansvar på sig, blev de endnu engang belønnet for i midten af november, da Randers Business Awards udnævnte dem ”Årets CSR-virksomhed”.

Annonce

En stor glæde

Foruden at have skabt en arbejdsplads for folk på kanten af arbejdsmarkedet, tager virksomheden nemlig også ansvar ved at leve op til FN’s ambitioner om bæredygtighed, ligestilling og globalt partnerskab på deres kaffefarm i Uganda ved blandt andet at betale de afrikanske kaffebønder en ordentlig pris for kaffen. Et globalt partnerskab, som de tilbage i 2012 modtog en CSR Award for.

Men selvom CSR er et ord, der kan sættes på flere af Danish Coffee and Teas initiativer, er det ikke et ord, de bryster sig med selv.

- Jeg er tit blevet spurgt af andre virksomhedsejere om, hvordan vores CSR er. Men det er noget, vi gør uden at tænke over det, siger Lars Bendix.

- Ja, der er nogle, der snakker. Vi gør det det bare, siger Thomas Remmer, mens Lars Bendix som eksempel nævner virksomheder, der ansætter en fleksjobber som eneste medarbejder ud af 400 ansatte uden at tænke over, hvad det kræver.

- Når først de har fået et knæk, og dernæst skal bruge adskillige år på at komme gennem jobafprøvning og så endelig får et arbejde, så får de hurtigt dårlig samvittighed over, at de ikke kan følge lige så godt med som alle de andre. Særligt når de fuldtidsansatte kommer under pres, og tingene går hurtigt, så smitter det stress af på fleksjobberen, der også kan risikere, at de fuldtidsansatte spørger: Går du allerede hjem?, når de har fri. Og der er det vigtigt at huske på, at det ikke er alle, der har den samme ballast, forklarer Lars Bendix.

Omvendt oplever Lars Bendix og Thomas Remmer, at flere fleksjobbere samme sted har stor gavn af hinanden, og dermed også bliver til stor gavn for virksomheden.

- Det har en stor betydning for os, fordi vi kan se, hvor stor en betydning det har for de ansatte; hvor meget det betyder for dem at have et job, og hvor stor en glæde det giver dem at komme her. Og at gøre en forskel for mennesker, der ellers ville have det svært, det er det hele værd, siger Thomas Remmer.

Thomas Remmer viser her de rå bønner frem, som bliver ristet på den nedlagte kaserne i Randers. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Lidt for idealistiske

Det er dog ikke nok at være idealistiske for at holde en virksomhed kørende. Det lærte makkerparret på den hårde måde, da de i 2016 fik mulighed for at deltage som en af de fem særligt udvalgte virksomheder, der fik lov at deltage i et social start up-forløb på seks måneder udbudt af Den Sociale Kapitalfond.

- Hold nu kæft... De startede ud med at slæbe os igennem ørkenen i bar røv efter en hest, siger Lars Bendix med et grin.

Men selvom forløbet var intenst og satte meget på hovedet for de to mænd, blev de også klogere på, hvordan man driver socialøkonomisk virksomhed, så tallene på bundlinjen er sorte i stedet for røde.

- Vi var nok lidt for idealistiske og manglede nogle værktøjer før, indrømmer Lars Bendix.

- Det var med til at ændre vores mind-set i forhold til også at se lidt mere på økonomien, tilføjer Thomas Remmer.

Det har svaret sig. De sidste tre år har der været vækst i virksomheden og sorte tal på bundlinjen, så fremtiden for virksomheden ser i øjeblikket så lys ud, at de to forretningsindehavere går med planer om at skabe et kaffeunivers, hvor folk kan komme ind og se, hvordan produktionen foregår og blive klogere på, hvordan en CSR-virksomhed som deres fungerer.

- Nu kan man jo ikke få renter i banken længere for at have penge stående, så vi kan lige så godt brænde dem af, siger Lars Bendix med et grin.

Forskellen på om en kaffe er lys eller mørkt ristet er på mindre end to minutter. Farm Mountain har i øvrigt mere end 50 forskellige blandinger og sammensætninger af kaffebønner. Foto: Annelene Petersen
Danish Coffee and Tea har netop overtaget nye lokaler til ekstra lager og produktion, da de har svært ved at følge med efterspørgslen på deres iskaffe i sommermånederne på deres nuværende produktionsareal. Foto: Annelene Petersen
Farm Mountain sælger kun kaffebønner af den bedste kvalitet. Her ses de rå. Foto: Annelene Petersen
Mange af Farm Mountains kaffeposer bærer billeder af kaffefarmerne, men der er også et enkelt billede af en af dem, der sorterer kaffebønnerne. – Hun hedder Josephine, og hun er bare skide sød, fortæller Lars bendix, der i øvrigt kender flere af farmerne personligt gennem besøg på farmen. Foto: Annelene Petersen
Lars Bendix går lige så meget op i kaffe som i at tage et socialt samfundsansvar. Det afspejler sig også i hans valg af hund, en fem år gammel dalmatiner ved navn Unix, som han beskriver som ”et hittebarn”. Børnebørnene fandt den på nettet til 100 kroner, og som den jyde Lars Bendix er, kunne han ikke stå for det gode tilbud på den flotte hund. I stedet for at betale for den, endte han dog med at købe den for fire poser kaffe fra produktionen. Dog ikke i den størrelsesorden, han her viser frem. Dette er en pose kaffebønner på 20 kilo. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Ordentlighed betaler sig, mener ejer af Marcus Gruppen: Annullerede ordrer for 10 millioner kroner i starten af coronakrisen

Annonce