Annonce
Danmark

Her er hele det nye ministerhold - to er hentet ind udefra

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Torsdag er Danmarks nye regering blevet offentliggjort. S-formand Mette Frederiksen peger på 20 nye ministre.

Mette Frederiksen (S) har offentliggjort sin ministerliste for det, der officielt kommer til at hedde Regeringen Mette Frederiksen.

Listen indeholder både en række tidligere ministre, men også mange nye. Syv ud af de 20 ministre er kvinder, mens to ministre er hentet uden for Christiansborg.

Det drejer sig om Jeppe Kofod, der sidder i Europa-Parlamentet, og Joy Mogensen, der er borgmester i Roskilde Kommune.

Få overblikket herunder.

Annonce

Statsminister: Mette Frederiksen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Med sine 41 år bliver Mette Frederiksen Danmarks yngste statsminister. Frederiksen er født i Aalborg og har tidligere været både justitsminister og beskæftigelsesminister. Hun overtog posten som leder for Socialdemokratiet i 2015.

Finansminister: Nicolai Wammen

Nicolai Wammen på vej til Statsministeriet. Foto Claus Bjørn Larsen/scanpix

Den tidligere politiske ordfører i den socialdemokratiske folketingsgruppe har under de mange dage med regeringsforhandlinger flankeret Mette Frederiksen. I den nye regering skal han som finansminister varetage en af de helt tunge poster. 48-årige Wammen er tidligere borgmester i Aarhus. I 2011 blev han valgt til Folketinget, og i de efterfølgende år var han først Europaminister og siden Forsvarsminister.

Udenrigsminister: Jeppe Kofod

Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix 2019)

EU-parlamentarikeren Jeppe Kofod er til manges overraskelse blevet udpeget til udenrigsminister i Mette Frederiksens nye regering. 45-årige Kofod forlod dansk politik og blev valgt ind i Europa-Parlamentet i 2014 med over 170.000 stemmer, og ved det netop overståede EU-valg blev han genvalgt med 188.757 stemmer. I EU har han fokuseret sit arbejde på finansiel kriminalitet, skattely og EU's handlemuligheder for at dæmme op for begge dele.

Justitsminister: Nick Hækkerup

Foto Claus Bjørn Larsen/scanpix

Den nye justitsminister er uddannet jurist og startede sin politiske karriere som medlem af byrådet i Hillerød i Nordsjælland, hvor han senere blev valgt til borgmester. Desuden har han flere ministerposter bag sig fra Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode fra 2011 til 2015.

Social- og indenrigsminister: Astrid Krag

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

36-årige Astrid Krag Kristensen er landets nye social- og indenrigsminister. Siden 2007 har hun været medlem af Folketinget, først for Socialistisk Folkeparti og siden 30. januar 2014 for Socialdemokratiet. Hun tiltrådte den 3. oktober 2011 som sundhedsminister i Helle Thorning-Schmidts regering.

Skatteminister: Morten Bødskov

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

Morten Bødskov gør comeback som minister, efter sagen om den såkaldte nødløgn kostede ham jobbet som justitsminister tilbage i 2012. Miseren handlede om, at Justitsministeriet havde konstrueret en forklaring - en såkaldt nødløgn - til Folketingets Retsudvalg om et aflyst besøg på Christiania i 2012. 49-årige Bødskov er et af de garvede socialdemokratiske folketingsmedlemmer og har siddet i Folketinget siden 2001.

Klima-, energi- og forsyningsminister: Dan Jørgensen

Foto: Michael Bager

For anden gang i sin politiske karriere skal Dan Jørgensen være minister. I årene 2004-2013 var Jørgensen medlem af EU-Parlamentet. I 2013 blev han hentet hjem for at blive minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. 44-årige Jørgensen har skrevet flere bøger, blandt andet "Grøn Globalisering - miljøpolitik i forandring" (2007), "Grønt håb - Klimapolitik 2.0" (2010) og Staunings arv (2018).

Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde: Mogens Jensen

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Mogens Jensen bliver med sin 55 år landets ældste minister. Han er også en erfaren herre i Folketinget, hvor han har været medlem siden 2005. Fra 2014 til 2015 var han handels- og udviklingsminister.

Sundheds- og ældreminister: Magnus Heunicke

Foto Claus Bjørn Larsen/scanpix

Magnus Heunicke har siddet i Folketinget siden 2005 og var transportminister fra februar 2014 til juni 2015. Han har også været politisk ordfører, trafikordfører, IT-og teleordfører samt næstformand for Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi. Ved folketingsvalget i 2019 fik han 18.214 personlige stemmer.

Transportminister: Benny Engelbrecht

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Selvom Benny Engelbrecht arbejder på Christiansborg, bor han fortsat i Sønderborg Kommune. Han har en fortid inden for kommunikation og markedsføring, før han i 2007 blev valgt til Folketinget for Socialdemokratiet.

Minister for udviklingssamarbejde: Rasmus Prehn

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

Rasmus Prehn har siddet i Folketinget siden 2005 og bestred posten som boligordfører i sit første år. Fra 2006 var han videnskabs- og forskningsordfører, mens han fra 2011 blev transportordfører. Han er bosiddende i Aalborg, hvor han sideløbende med arbejdet i Folketinget også har undervist på gymnasiet i samfundsfag.

Børne- og undervisningsminister: Pernille Rosenkrantz-Theil

Foto: Claus Bjørn Larsen/Scanpix 2019

Hun forlod Enhedslisten i 2008 og meldte sig bagefter ind i Socialdemokratiet. Torsdag er Pernille Rosenkrantz-Theil blevet ny børne- og undervisningsminister. Tidligere har hun blandt andet været børneordfører og socialordfører.

Forsvarsminister: Trine Bramsen

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019)

Trine Bramsen har været fynsk folketingsmedlem siden september 2011. Inden hun blev valgt ind i Folketinget, arbejdede hun seks år som seniorkonsulent i Deloitte. En stilling, som hun har orlov fra for at passe tillidshvervet som politiker. Siden 2013 har Bramsen været Socialdemokratiets retsordfører.

Uddannelses- og forskningsminister: Ane Halsboe-Jørgensen

Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2019

Ane Halsboe-Jørgensen blev i 2011 valgt til Folketinget i Nordjyllands Storkreds. Sammen med ministerkollegaen Pernille Rosenkrantz-Theil har hun skrevet bogen "Det betaler sig at investere i mennesker" (2018).

Erhvervsminister: Simon Kollerup

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

33-årige Simon Kollerup bliver ny erhvervsminister, og han er den yngste blandt ministrene. Han blev valgt til Folketinget i 2011 og har blandt andet været landbrugsordfører og fødevareordfører. Inden folketingskarrieren var han konsulent i overborgmester Frank Jensens sekretariat i København.

Udlændinge- og integrationsminister: Mattias Tesfaye

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019
Den mureruddannede Mattias Tesfaye har i de seneste fire år stået på mål for Socialdemokratiets ryk mod en hårdere linje i udlændinge- og integrationspolitikken, som blev lagt under udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V). 38-årige Tesfaye stammer fra Aarhus og er forfatter til flere bøger, herunder debatbogen "Kloge Hænder - et forsvar for håndværk og faglighed" fra 2013 og "Velkommen Mustafa" fra 2017, der fortæller historien om 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik.

Beskæftigelsesminister: Peter Hummelgaard

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

Peter Hummelgaard er uddannet jurist fra Københavns Universitet. Han var forbundsformand for DSU mellem 2008-2012. Tidligere har han arbejdet i blandt andet Udenrigsministeriet og i Fagligt Fælles Forbund (3F).

Boligminister: Kaare Dybvad

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Kaare Dybvad har været medlem af Folketinget for Socialdemokraterne siden Folketingsvalget i 2015. Han har været partiets boligordfører og medlem af Europaudvalget, Retsudvalget, Udvalget for Landdistrikter og Øer samt Udlændinge- og Integrationsudvalget.

Miljøminister: Lea Wermelin

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Lea Wermelin har siddet i Folketinget siden 2015. Ved folketingsvalget i 2019 fik hun 5059 personlige stemmer. Det svarer til 18,4 procent af stemmerne i hele Bornholms Storkreds. Tidligere har Leas Wermelin arbejdet som politisk medarbejder på Christiansborg for Socialdemokratiet.

Kulturminister og kirkeminister: Joy Mogensen

Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2019

38-årige Joy Mogensen har været borgmester i Roskilde siden 2011, men nu er hun altså blevet udpeget som minister. Op til folketingsvalgkampen blev hun ufrivilligt en del af en større debat, da partifællen Simon Simonsen kom med et opsigtsvækkende Facebook-opslag, hvor han kritiserede Mogensens beslutning om, at hun er blevet gravid ved hjælp af donorsæd og vil være enlig mor. Joy Mogensen fortalte i april til det regionale medie Sjællandske, at hun forventer at gå på barsel til oktober.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Karen Blixen som fransk kok

Mange husker Blixens franske mesterkok Babette. At forfatterinden også selv var en dygtig kok, har været en velbevaret hemmelighed - lige indtil kogebogen fra hendes læretid hos en fransk kok dukkede op. At Karen Blixen kunne noget med mad og vin ved de fleste fra "Babettes gæstebud". Fortællingen handler om den kvindelige køkkenchef, der vinder den store lotterigevinst og efterfølgende bruger alle pengene på ét måltid, som hun serverer for menigheden i en lille norsk by, hvor hun er i huset hos to puritanske provstedøtre. Hvis vi regner kuvertprisen ud i dag, svarer det til i omegnen af 25.000 kroner Undersøger man Babettes menu nærmere, er det indlysende, at den fiktive køkkenchef er en stor gastronom, men det er lige så klart, at Blixen for at skabe en sådan figur, selv måtte besidde en dyb viden om vin og mad. Spoler vi tiden knap 20 år tilbage fra udgivelsen af "Babettes gæstebud", står Karen Blixen ved et vendepunkt. Efter 17 år i Afrika måtte hun i 1931 forlade sin elskede farm, der var blevet solgt på tvangsauktion. Og hendes livs kærlighed, Denys Finch-Hatton, var styrtet ned med sit fly. Hele hendes tilværelse smuldrede. Her ved sit livs skillevej skrev hun til sin bror og delagtiggjorde ham i sine tanker om fremtiden. Hun så to scenarier for sig: Hun kunne tage til Paris og blive kok. Eller hun kunne begynde at skrive. Hun valgte som bekendt forfatterskabet. Men hvordan kunne det være, at baronessen overhovedet så kokkegerningen som en nærliggende mulighed for sin fremtid? Det var et af de spørgsmål, jeg stillede mig selv under arbejdet med min bog, "I køkkenet med Karen Blixen". Den store overraskelse for mig var, hvordan hendes breve fra Afrika er fulde af maleriske beskrivelser af arbejdet med at bygge et køkken op på farmen - et køkken, der endte med at få ry som det lokale Ritz blandt hendes rige venner. Jeg studsede også over Karen Blixens udtalelser til Femina i maj 1961. Her fortalte hun om sin tid som kokkelærling hos en fransk kok på Restaurant Rex i Bredgade under et ophold i Danmark i 1925. Det har stået hen i det uvisse, om denne historie var et udtryk for forfatterindens livlige fantasi, eller om der faktisk var realiteter bag. Som en kulinarisk detektiv gennemgik jeg minutiøst Kraks vejvisere, til jeg fandt restauranten. Det var dog ikke nok til fuld bevisførelse for, at hun skulle have slået sine folder som kokkeelev. Blixen fortalte også i sit interview, at kokken var tidligere operasanger, der øvede skalaer, mens han knaldede æg ud i gryden for at pochere dem. På en måde lød det mere som et udslag af storytellerens lyst til at entertaine end en sandfærdig erindring. Mens jeg studerede hendes kogebøger på Rungstedlund, fandt jeg dog det fældende bevis i form af en notesbog. Den var fuld af håndskrevne opskrifter på fransk og dansk - nogle nedfældet af Blixen, andre med en ukendt, svungen skrift. Jeg følte mig overbevist om, at dette måtte være opskrifterne fra læretiden. Som en slags arkæolog løftede jeg forsigtigt bogbindet af hæftet. Bindet dækkede over en fin découpage med en kok bøjet over en stor gryde og Karen Blixens letgenkendelige håndskrift henover: ”REX”. Hermed blev hendes udsagn om, at hun havde været kokkeelev dokumenteret, og alle tanker om, at det var storytellerens fri fantasi gjort til skamme. Da Blixen vendte tilbage til Afrika, brugte hun opskrifterne flittigt og lærte sin kok Kamante op efter dem. Og det var i denne periode, at hendes køkken for alvor løftede sig. Rygterne om hendes geniale køkken fik da også den senere kong Edward VIII til at invitere sig selv på middag hos Karen Blixen. Han ville have det bedste mad, kontinentet kunne byde på, og middagen til ham blev nok den største præstation i Blixens afrikanske køkken. I "Babettes gæstebud" fik Karen Blixen for alvor forenet sine to livsmuligheder. I fortællingen illustrerede Blixen, at hun betragtede kogekunsten som en ægte kunstart - og at gastronomi kan tale til vores følelser og bevæge os, ligesom musik kan fremkalde tårer, og litteratur kan gribe os om hjertet. Jeg har lavet retterne, som Karen Blixen lader Babette skabe i den berømte fortælling. Blixens oprindelige menu er kostbar og raffineret modsat den menu, de fleste kender fra Gabriel Axels filmatisering. Trumfen i måltidet er en foie gras-farseret vagtel tilberedt i en udhulet trøffel. En ret man ikke lige glemmer. Et mesterværk, der befinder sig på lige så højt gastronomisk niveau, som "Babettes gæstebud" er det litterært.

Annonce