Grenaa: Mange tusinde har i årenes løb sagt et sidste farvel til en af deres kære i det gamle kapel ved Grenaa Sundhedshus, som man stoppede med at bruge for halvandet år siden.
På et byrådsmøde 24. maj skal politikerne tage en beslutning, der enten betyder, at det gamle kapel bliver bevaret, eller at det rives ned, så der kan komme p-pladser. Afstemningen ser ud til at blive tæt.
Region Midtjylland ejer den gamle kapelbygning. Men byrådet i Norddjurs skal tage stilling til, om man skal nikke ja til en lokalplan, der går ind og siger, at kapelbygningen skal bevares. Hvis lokalplanen bliver stemt ned, vil regionen gerne rive bygningen ned og lave parkeringspladser - det vil især blive handicapparkering.
Politiker og portør: Bygningen er vigtig
Det socialdemokratiske byrådsmedlem Niels Basballe var i 12 år portør på det tidligere Grenaa Sygehus. Han har derfor mange gange været med til at gøre det hele klar, så pårørende kunne komme ind og tage ordentlig afsked med en afdød. Han vil kæmpe for, at kapellet fra 1922 bliver bevaret.
- Det er barskt, at nogle vil rive bygningen ned for at lave nogle få p-pladser i forhold til hele den historie, kapellet har at fortælle. Bygningen siger en masse om den byggetradition, man havde dengang, og det er vigtigt, at man bevarer sådan en bygning. Så er der også hele fortællingen om den vigtige funktion, kapellet har haft, siger Niels Basballe.
Kommunen har allerede sagt ja til, at Region Midtjylland må rive sygehusets gamle køkkenbygning ned, og her vil der komme parkeringspladser. Derfor ryster Niels Basballe på hovedet over, at regionen mener, at der også er behov for at jævne kapellet med jorden.
Kapel kan blive museum
Da Grenaa Sygehus lukkede endegyldigt i 2011 fortsatte bedemændene med at bruge kapellet, indtil efteråret 2020, hvor et nyt kapel stod klar på Kejserbækvej. Det tidligere kapel er kategoriseret som bevaringsværdigt. Men hvis byrådet siger nej til lokalplanen, kan regionen formentlig godt få lov til rive bygningen ned, hvis den søger om det.
Bliver kapelbygningen bevaret, ser Niels Basballe gerne, at det bruges som en slags museum. Det kan åbnes op, når mindre grupper eller foreninger gerne vil høre om kapellet og om sygehuset.
- Jeg mener, at regionen skal overdrage bygningen kvit og frit til Norddjurs Kommune, og så kan vi stå for renovering og vedligeholdelse. Vi kan bruge bygningen til at fortælle om virket i kapellet, og den kan også bruges til at fortælle om hele sygehuset. Jeg er åben for ideer, men det er i hvert fald forkert at rive en bygning med så stor kulturhistorisk værdi ned, understreger han.
Hvis afstemningen ender med, at kapelbygningen skal bevares, er der dog en del løse ender, som skal klares med Region Midtjylland. I et høringssvar skriver regionen nemlig, at bygningen står og forfalder, og hvis ikke regionen kan få lov til at rive den ned, regner man med et købstilbud fra kommunen.
Det siger Region Midtjylland om kapellet
Region Midtjylland har i et skriftligt svar til Norddjurs Kommune blandt andet skrevet følgende:
- Vi har ingen planer om en fremtidig anvendelse af ejendommen, og en bevarende lokalplan kan derfor få den virkning, at bygningen kommer til at stå og forfalde.
- Efter regionens opfattelse vil en anvendelse af kapel-området til parkering, herunder handicapparkering, være den optimale løsning, jævnfør at de sundhedsprofessionelle lejere og brugerne i Grenaa Sundhedshus efterspørger tætbeliggende p-pladser.
- Hvis det ikke bliver muligt at nedrive bygningen, ser regionen frem til at modtage et købstilbud fra kommunen, så kommunen kan tage bygningen i anvendelse til de af kommunen forslåede formål.
Udvalgsformand støtter nedrivning
Netop Region Midtjyllands svar er en af grundene til, at formanden for kommunens Miljø- og Teknikudvalg, Jens Meilvang (LA), har ændret mening. I første omgang gik han ind for at bevare bygningen, men det gør han ikke mere.
- Når Region Midtjylland siger, at den har brug for bedre parkeringsforhold, skal vi bakke op om det. Det er jo ikke for sjov, at regionen går ind og siger det, og jeg går ud fra, at den har fingeren på pulsen oppe ved sundhedshuset, siger Jens Meilvang.
Han mener heller ikke, at de største tilhængere af at bevare bygningen er kommet med en ordentlig plan for, hvad man skal bruge den til.
- Hvis der havde været det, havde det været en anden sag. Men jeg tror ikke på ideen med et museum. Det kræver penge til at sætte bygningen i stand, og jeg tror, der vil være et meget, meget begrænset publikum til sådan et museum. Det vil ikke være at bruge skatteborgernes penge ordentligt, fortæller han.
Afstemning bliver tæt
Sagen om det gamle kapel har løbende været behandlet i byrådet, hvor der har været et stort flertal for at bevare det. Men nu ser den endelige afstemning ud til at blive tæt, og det er ikke sådan lige til at sige, hvad udfaldet bliver.