Annonce
Randers

Her opstår en helt ny bydel

Pælefunderingen er på plads. Næste år kan de første beboere flytte ind i deres nye lejligheder på adressen Sidesporet i Parkkvarteret. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Byggeriet af Sporbyen Scandia er sat i gang. Om ti år er arealet på den gamle togfabrik transformeret til en helt ny bydel med 1000 private boliger, detailhandel og erhverv.

Randers: Lige nu består byggefelt A+B mest af bunker af jord og grus og et stort hul med en masse strittende pæle til fundering. Hvis det ikke var fordi, at man havde set visualiseringen af byggeriet, var det svært at forestille, at der allerede næste år bor mennesker på adressen Sidesporet 18, ti minutters gang fra Randers midtby.

Allerede 1. oktober næste år kan de første beboere låse sig ind i deres nye lejligheder i den del af Sporbyen Scandia, der hedder Parkkvarteret.

Det drejer sig om de første seks ud af 78 ejerligheder, der koster mellem 1.598.000 og 3.798.000 kroner per styk. Boligarealet svinger fra 66 til 137 kvadratmeter. De mindste og billigste er toværelseslejligheder, mens de største rummer fire værelser og 32 kvadratmeter tagterrasse.

Bag salget af lejlighederne står ejendomsmæglerfirmaet EDC Poul Erik Bech. Ejendomsmægler Preben Buchhave fortæller, at allerede om 14 dage ventes de første at skrive under på de papirer, der gør dem til de første officielle indbyggere i Sporbyen Scandia.

Tre andre hold har ytret interesse for at flytte ind i de første lejligheder på adresserne Sidesporet 18 og 20. I alt har omkring 550 meldt sig som interesserede i den nye bydel.

Ejendomsmægler Preben Buchhave fortæller, det primært er folk fra begyndelsen af 50'erne og opefter, hvor børnene er ved at flytte hjemmefra, der tænder på Sporbyen som en ny station i livet.

- Det er folk, der gerne vil ned i vedligehold og have tid til at rejse og realisere sig selv. Der er heldigvis masser af lejligheder, også til hr. og fru Danmark, siger Preben Buchhave.

Annonce

To milliarder

I alt kommer Parkkvarteret til at lægge muld til 78 eksklusive boliger. 73 lejligheder med udgang til sydvestvendte altaner eller terrasse og alle i elevator-ejendom. Plus fem byhuse midt i parklignende omgivelser.

Parkkvarteret, der har et samlet areal på 8100 kvadratmeter, bliver den del af Sporbyen, der kommer til at ligge tættest på Randers' centrum. Langs de gamle togspor opføres bebyggelsen fra en til fire etager. Højest vil der blive bygget mod nord, mens bebyggelsen trappes i størrelse mod syd for at skabe ideelle uderum og sikre en fri passage til solen fra syd.

Det er det lokale firma Randers Arkitekten, der står bag arkitekturen i Parkkvarteret. Samtidig har firmaet ageret sparringspartner på det samlede projekt under idéskabelsen og iværksættelsen og realiseringen af de indledende planer.

- 145.000 kvadratmeter på en unik placering i Randers by - det er både en ære og en kæmpe fornøjelse, at vi som tegnestue er med til at definere en helt ny bydel og i så markant grad sætte vores aftryk på Randers bys historie, siger indehaveren af Randers Arkitekten, Brian Andersen.

Sporbyen Scandia kommer til at udgøre 225.000 kvadratmeter, hvoraf 150.000 kvadratmeter vil være bebyggelse med 1000 private boliger, detailhandel og erhvervslokaler. Der er tale om forskelligartede bygninger, hvor de højeste vil være på 11 etager.

I løbet af ti år skulle byens største byggeri nogensinde stå færdigt og hele området summe af liv. De mest optimistiske tror, at det bliver før.

Opførelsen af den nye bydel forventes at løbe op i to milliarder kroner.

Almene boliger

De gamle spor fra togfabrikkens tid skal bevares som en del af et grønt strøg kaldet Sporparken, der skal binde bydelens fem kvarterer sammen. Området skal åbne sig op mod de omkringliggende bydele og skabe nye forbindelser til havnen, Tøjhushaven, midtbyen og Dronningborg.

Ud over Sidesporet i Parkkvarteret er to andre byggerier ved at blive sat i gang.

I byggefelt T i det nordlige Udbyhøjkvarter opfører boligselskabet Domea Randers Væksthuset med 73 almene familieboliger ud mod Udbyhøjvej. Her har byrådet i Randers Kommune afsat 10,8 millioner kroner til opførelse af almene familieboliger, hvilket svarer til en tiendedel af den samlede udgift til etablering af Væksthuset.

På byggefelt O, ligeledes i Udbyhøjkvarteret, skal Birch Ejendomme bygge 140 boliger på i alt 14.000 kvadratmeter. Også det er til udlejning. Birch Ejendomme forventer at påbegynde byggeriet i begyndelsen af det nye år og have projektet færdigt i foråret 2020.

Scandias store, gamle produktionshal er i sporby-regi omdømt til Torvehallen. Her er DR1 i øjeblikket i gang med optagelserne til et nyt madprogram med Timm Vladimir som vært og dommer. På længere sigt kan Torvehallen gå hen og blive bygget om til seniorboliger. Her er det Silkeborg-firmaet Laban Arkitekter, der står for tegningerne.

Det er investorerne Steen Jørgensen, Per Søndergaard og TK Development A/S, der står bag planerne om den nye bydel Sporbyen Scandia. Det forventes, at 60-65 procent af byggefelterne er solgt, når året er omme.

Artiklen er blevet opdateret med ejerkredsen bag Sporbyen. Oprindeligt var Frede Clausen angivet som en del af ejerkredsen, men dette er ikke korrekt. Ejerkredsen er Steen Jørgensen, Per Søndergaard og TK Development A/S

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Annonce