Annonce
Østjylland

Hestekræfte-kongen fra Hobro er landets hurtigste pensionist: Nu skal han dyste med prins Joachim i Aarhus

Tom Kristensen elsker historiske biler og deres no-nonsense-teknik. Han ejer selv en Bentley Blower, der vandt Le Mans for næsten 100 år siden. Foto: Navid Shaterabadi
Der er garanti for blåt blod, når dette års Classic Race Aarhus afvikles i næste weekend. Prins Joachim deltager endnu en gang i den publikumsvenlige Pro/Am-klasse, og som medkører får han ingen ringere end kongen af Le Mans. Vi tegner her et miniportræt af legenden Tom Kristensen – landets hurtigste pensionist – der på sine gamle dage er blevet miljøaktivist.

Hobro: Han er kåret til verdenshistoriens bedste sportsvognskører, og selv om Le Mans-handskerne blev pakket væk for godt seks år siden, kan Tom Kristensen, Hobro,  stadig håndtere vilde hestekræfter på højeste niveau. Det får han rig lejlighed til at demonstrere, når han næste weekend skal kæmpe om placeringer og pokaler i Classic Race Aarhus’ såkaldte Pro/Am-klasse, hvor en professionel og en amatør deler en historisk racerbil – i Tom Kristensens tilfælde en Lotus Cortina fra 1960’erne.

Tom Kristensen skal i Classic Race Aarhus køre en Lotus Cortina sammen med HKH prins Joachim. Pressefoto

Den 54-årige nordjyde ved udmærket, at farten ikke bliver den samme, som når han på Le Mans’ berømte Mulsanne-langside krydsede de 350 km/t. Ikke desto mindre ser han frem til at køre løb på hjemlig grund i en bil, der er lige så gammel, som han selv er.

Det er sådan, vi husker den danske Le Mans-legende. Med ni sejre – her fra 2013 – slog han alle rekorder i verdens mest berømte racerløb. Foto: Audi Communications Motorsport

- Jeg er vokset op med mange af de klassikere, der er tilmeldt Royal Pro/Am-løbet, for min far kørte løb i modeller som Ford Escort, Volvo Amazon og Lotus Cortina. Igennem min egen karriere oplevede jeg en kolossal teknologisk udvikling, og derfor elsker jeg at vende tilbage til de gamle biler, der startede hele min interesse for motorsport. Jeg elsker også at se den nye generation af unge kørere sætte sig bag rattet af en historisk racer og opleve fascinationen af ærlig no-nonsense-mekanik. I dag bliver meget af bilernes opbygning jo styret af computere, siger Tom Kristensen.

Annonce

Bekymring for miljøet

Det er ikke kun i Aarhus, Le Mans-legenden fornøjer sig med at tæmme fortidens køretøjer. Danskeren er også fast indslag i Copenhagen Historic Grand Prix, den berømte Goodwood Revival i England samt den amerikanske pendant, Pebble Beach i Californien. Faktisk er Tom Kristensen på grund af sit motorsports-CV så efterspurgt verden over, at det på trods af en titel som racer-pensionist kan knibe med at finde tid til de mange gøremål: Han er valgt som præsident for kørerne i det internationale motorsportsforbund FIA, og flere gange om året er han kørernes dommerrepræsentant ved Formel 1-løb. Hans mangeårige arbejdsgiver Audi benytter ham som ambassadør og fysisk coach for mærkets kørere, urgiganten Rolex har udnævnt ham som ambassadør, og det samme har golfturneringen Made in Denmark og Copenhagen Historic Grand Prix. Herudover arbejder Tom Kristensen frivilligt for organisationen Kids Aid med at skaffe penge til behandlingen af kræftramte børn og unge.

- Jeg har været så heldig med mit netværk, at jeg stadig kan holde kontakten med motorsportens verden. På Le Mans arbejdede jeg gennem alle årene tæt med Shells bedste ingeniører for at optimere motorer og olietyper, og i dag er jeg blevet en del af koncernens mål om at blive CO2-neutral i 2050. Det kan lyde lidt frelst, men jeg bekymrer mig på mine børns vegne om fremtidens miljø, og jeg mener, at jeg kan bidrage en lille smule med mine erfaringer fra motorsporten, fortæller Tom Kristensen.

Annonce

Nærmiljø ved Mindeparken

Rekordholderen i verdens mest berømte 24-timersløb har en pointe. Motorsport har igennem årene bidraget med et væld af teknologiske landvindinger, som efterfølgende er kommet hele verden til gode, og der forskes netop nu i mange spændende projekter.

- Et løb som Le Mans har været med til at gøre motorer mere holdbare, mere effektive og mindre brændstofkrævende. I mit første løb i 1997 kørte jeg med 12 cylindre, i dag kører man hurtigere med seks. El-teknologien vinder indpas, og hybridbiler med både el- og brændstofmotorer er blevet normen i den moderne bilpark, takket være udviklingen inden for racerbiler. Jeg er heller ikke i tvivl om, at brint bliver fremtidens brændstof. Teknikken er kompliceret, men motorsporten har det med at finde løsninger, siger Tom Kristensen.

Tom Kristensen blev født på sine forældres Shell-station i Hobro og fik hurtigt faderens interesse for historiske racere ind i blodet. I dag samarbejder nordjyden med Shell i kampen for et bedre miljø. Pressefoto

I næste weekend skal der primært tænkes på nærmiljøet og de gode oplevelser. Dette års Classic Race Aarhus begynder fredag eftermiddag, 17. september, og fortsætter weekenden ud i området omkring Mindeparken og Tangkrogen. Ud over en masse race i vidt forskellige klasser vil der være en bred vifte af underholdning for hele familien, og arrangørerne regner med at tiltrække godt 40.000 tilskuere over de tre dage.

Pokalskabet hjemme i Hobro vidner om, at Kong Kristensen med god grund er udnævnt som alle tiders bedste sportsvognskører i verden. Pressefoto

Se mere på www.craa.dk.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce