Annonce
Randers

Historien stortrives i byens mest usexede hus

Et par storke og en knurhane er for en tid landet i fællesmagasinet på Lollandsvej. De er kun på kortere ophold og letter, når Siamesisk Samling i Ebeltoft er blevet renoveret. For det er nemlig her, de holder til sammen med en række eksotiske genstande, som samleren og storvildtjægeren Rasmus Havmøller i sin tid har etableret. Foto: Anne Myrup Pedersen
Her ligger et bredt udsnit af vores fælles fortid nemlig opmagasineret og venter bare på at komme ud af huset ved særlige lejligheder. Fra lillebitte flintflække over politiske og tyndslidte faner, et stort hyttefad til imposant brandsprøjte. Der er det hele i museernes fællesmagasin på Lollandsvej, forsvarligt pakket ned og præcist anbragt på hylder i det store hus.
Annonce

Randers: På den ene side ligner det et kæmpestort industrilager med genstandene systematisk anbragt på metervis af hylder, registreret og certificeret efter moderne lagerstyringsprincipper - på den anden side er det lidt som at træde ind i et gravkammer, der gemmer på levet liv og bunkevis af historier.

Sandt er det, at nutid møder fortid i fællesmagasinet på Lollandsvej i den sydlige del af Randers, hvor historiske museer fra fire kommuner stabler vores fælles fortid op og sikrer, at den er til rådighed, når vi har brug for det langt ud i fremtiden.

Moderne nutidsbyggeri sikrer, at fortiden kan ligge komfortabelt i hi, forsvarligt låst inde og dækket til af metervis af hvidt klæde i udvasket bomuld - et modbevis på, at fortiden støver. Det får den nemlig ikke lov til her.

- Vi er meget opmærksom på at holde tilstøvningen nede, forklarer magasinets chef, ledende konservator Lone Petersen.

Og skadedyr er også no go i det sterile magasin, hvor vi finder fortid i alle størrelser og aldre, fra stenøkser til brandsprøjter. Et stort hyttefad, i øvrigt uden havkat, nogle biografstole og 500 faner, der fortæller om en tid, hvor hver en sangforening, politisk parti eller haveforening havde sin fane, er nogle af de mange herligheder, som magasinet rummer.

Annonce

Slut med utætte svinestalde

Mange af genstandene har tidligere fristet en tilværelse i utætte svinestalde, der efter dyrene blev sat ud, har tjent som opholdssted for fortiden.

Leder af fællesarkivet, konservator Lone Petersen har siden magasinet blev taget i brug 2008 passet på kulturarven. Nu synger hun på sidste vers. Går på pension til august. Foto: Anne Myrup Pedersen

I dag har fortiden det godt i et indeklima, takket være blandt andet tre store affugtere, der sikrer en luftfugtighed på 30, mens temperaturen svinger fra fem-seks grader om vinteren til 20 grader om sommeren. Perfekt for historiens materielle levn, hvoraf nogle jerngenstande kræver knastør opbevaring, hvilket altså også er muligt at få.

- Magasinet blev taget i brug i 2008 og er opført efter de bedste klimabevidste principper, siger Lone Petersen og henviser til det næsten energineutrale hus, der spiller pænt op til dagens grønne dagsorden.

Der er brugt kilometervis af udvasket bomuld for at tildække alle genstandene og holde støvet i ave. Synet slår tonen an til en stemning af mausolæum. Foto: Anne Myrup Pedersen

I princippet skal historien kunne klare sig selv i det hus. Til gengæld er de tusindvis af genstande først sluppet ind efter at have undergået en meget stram indsamlingspolitik.

Annonce

Låner af hinanden

Hvert museum samler ind og registrerer deres genstande, førend de pakkes ned og sendes til evig hvile i fællesmagasinet. Og man tager i udvælgelsen også hensyn til, om magasinet i forvejen rummer en pendant til den pågældende genstand.

De opstaldede genstande skal have en særlig sammenhæng med det museum, tingene kommer fra. Det er de enkelte museer, der lægger strategien. Men man sender ikke en brandsprøjte på magasin, alene fordi den er flot. Den skal rumme en historie og have en tilknytning til det museum, den kommer fra.

Fællesmagasinet

Magasinet er en selvejende institution, der ligger på Lollandsvej 10 i et industrikvarter i Randers Syd,

Blev indviet i oktober 2008. Dengang var syv kommuner samt Aarhus Amt involveret i projektet.

I dag er der fire kommuner om magasinet, der drives af museerne: Museum Østjylland, Skanderborg Museum, Aarhus Bymuseum og Gl. Estrup Herregårdsmuseum.

Magasinet har 2704 kvadratmeter magasinplads. Dertil kommer 177 kvadratmeter funktionsområde til modtagelse, fryserum, teknikrum med mere.

Museerne har tilsammen 120.000 genstandsnumre opmagasineret.

Opbevarer historiske genstande under klimavenlige forhold. Luftfugtigheden holdes konstant på de 30 procent, mens temperaturen svinger fra fem-seks grader til 20 alt efter temperaturen udenfor.

Huset er næsten driftsneutralt.

- Her i magasinet kan man få overblik og virkelig se, om en eller anden genstand skal gemmes, hvis vi har en tilsvarende opmagasineret i forvejen. Det er jo sådan, at alle museer i landet kan låne af hinanden. Det gælder også for magasinets genstande, understreger Lone Petersen, der for nylig har sendt flere genstande afsted til for eksempel udstillingen "Under krigen - besættelsestiden på Djursland", der åbner 2. juli og kan ses året ud.

En fælles database fortæller museerne, hvad man blandt andet har på lager i huset på Lollandsvej 10 i Randers.

Annonce

På plads med gaffeltruck

500 slidte faner ligger forsvarligt rullet sammen og dækket til af syrefrit silkepapir. Det er faner fra alt fra politiske partier over have- og sangforeninger til orkestre og stammer fra en tid, hvor fanen var alfa og omega i enhver forsamling. Foto: Anne Myrup Pedersen

Der er tale om et lukket hus, der blander sig med industribygningerne i sydbyen tæt på motorvejen. Tre medarbejdere er knyttet til fællesmagasinet, ligesom de varetager andre funktioner på Museum Østjylland. De arbejder ikke fuldtids i magasinet. Til gengæld skal de kunne manøvrere en gaffeltruck, der må tages til hjælp, når tunge genstande skal bakses på plads på hylderne. De skal også forstå moderne lagerstyring for at varetage magasinjobbet, ligesom de skal skal være dus med at styre de mobile pallereoler, som genstandene er anbragt på.

Men fortiden fylder. Den kræver plads, jo mere vi nærmer os nutiden. Og der er snart ikke mere ledig hyldeplads i magasinet. Kun et enkelt af museerne, nemlig Museum Østjylland, har stadig plads at råde over.

- Men det er kun et spørgsmål om tid. Vi må nok se i øjnene, at magasinet om nogle år bør udvides. For eksempel ligger det offentlige arkiv i Bojes Pakhus. Men pakhuset er bestemt ikke arkivegnet, understreger museumschef Jørgen Smidt-Jensen, Museum Østjylland.


- Men det er kun et spørgsmål om tid. Vi må nok se i øjnene, at magasinet om nogle år bør udvides. For eksempel ligger det offentlige arkiv i Bojes Pakhus. Men pakhuset er bestemt ikke arkivegnet.

Jørgen Smidt-Jensen, museumschef, Museum Østjylland


Det var også ham, der var initiativtager til oprettelsen af fællesmagasinet for museerne i syv kommuner. Men det var en lang og sej affære at få skaffet kapital til bevaring af historien. Det tog otte år, førend daværende kulturminister Carina Kristensen i oktober 2008 kunne indvi den opsigtsvækkende bygning i det nye industrikvarter i Randers Syd.

- Det var absolut ikke det nemmeste projekt at få igennem. For der er jo ikke noget farvestrålende over et magasin for gamle genstande, siger Smidt-Jensen, der også nævner, at det var først, da daværende Aarhus Amt satte sig for bordenden og gik i spidsen for projektet, at de syv kommuner samt staten fandt penge til magasinet. Det kostede omkring 18 millioner kroner plus byggegrund.

Den røde brandsprøjte er en lokal Skandia-sprøjte. Den har været med til at slukke brande i Randers. Nu har den en plads på en hylde i fællesmagasinet og var seneste ude at blive luftet, da Museum Østjylland kørte udstillingen "Mit kæreste eje" for nogle år siden. Foto: Anne Myrup Pedersen

Den er til gengæld så stor, at der snildt kan bygges endnu fire haller af samme størrelse som den eksisterende, førend man rammer udnyttelsesgraden på grunden. Men indtil videre er der kun én hal til at sikre, at fortiden trives og har det godt i sit kæmpestore hi på Lollandsvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Leif holder sig aktiv med givende gøremål efter arbejdslivet: 70 år, frisk og frivillig

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Annonce