Annonce
Erhverv

Historier fra den anden side af vinduet

Foto: Lars Rasborg/Privatfoto

Rengøring er ikke altid bare rengøring. Henning Andersen har med Helsted Special Rengøring specialiseret sig i den sociale dimension, hvor han møder folk fra lokalområdet, som det er kokset for, og som derfor ikke magter at få sat skik på hjemme

Randers: - Skal du absolut arbejde 13-14 timer i døgnet, lyder spørgsmålet ofte fra Henning Andersens kone.

- Så siger jeg: "Du ved da ikke, hvad jeg laver, du ved jo kun, at jeg er væk", griner indehaveren af Helsted Special Rengøring.

En stadigt stigende del af arbejdstimerne i virksomheden går med såkaldt social rengøring, hvor typisk ældre borgere, personer med psykiske eller fysiske lidelser og misbrugere har svært ved at holde hjemmet rent, og hvor affaldet hober sig op i dynger, fordi beboerne ikke har overskud til at få smidt det ud.

- Jeg synes, at den sociale rengøring griber om sig, og at der kommer mere af den slags, men det kan også være, at det bare er mig, der får flere af de opgaver. I hvert fald laver jeg mere social rengøring nu end nogensinde, siger Henning Andersen.

Den største kunde i Helsted Special Rengøring er Randers Kommune.

- Min vurdering er, at vi i gennemsnit har en sag om social rengøring hver eneste uge, hvor kommunen beder os om at hjælpe forskellige borgere, siger han.

Annonce
Henning Andersen er oprindeligt uddannet maler, men arbejdede en kort overgang som vinduespudser. Det blev dog hurtigt for kedeligt for ham, og i stedet er han kommet om på den anden side af vinduet og helt ind i kundernes stuer som indehaver af Helsted Special Rengøring. Foto: Lars Rasborg

For et par år siden blev jeg sendt ud til en mand, som siden halvfjerdserne havde slæbt aviser med sig op på fjerde sal til højre. Han havde aldrig taget dem med ned igen. Det var for øvrigt Amtsavisen. Hans plan var, at han ville sidde og klippe alle sportsnavnene ud, når han blev gammel. Hele hans hjem var indrettet som stier, hvor man gik imellem alle aviserne.

Jeg sagde til ham, at vi altså blev nødt til at få hevet de aviser ud, men det magtede han ikke. Det er fint nok, at du tager avisen med dig op, men så tag 20 aviser med ned i en pose, og så om fire eller fem år er de måske væk alle sammen. Men jeg fik ham da bevæget så meget, at vi fik lov til at møde ind tre mand og smide så mange aviser ud, at vi alligevel kunne få gjort lidt rent hos ham.

Privatfoto

Kaos har flere årsager

Når indehaveren af Helsted Special Rengøring er ude hos borgerne og løse opgaver indenfor social rengøring, ser han rigtig mange ting. Også ting, som han ville ønske, at han ikke havde set.

- Til at begynde med var jeg da rystet. Jeg synes, at jeg er god til at lægge det fra mig igen, men indimellem har jeg haft sager, hvor jeg, når jeg kørte derfra, har tænkt ved mig selv: "Hvordan kommer det her mon lige til at gå?" Nogle gange har jeg også været ude, hvor der er små børn, og så kan man ikke lade være med at tænke på den opvækst, de kommer til at få, og de ting, de kommer til at se. Alt det tager de jo med sig, og en gang kan det være, hvis vi lever længe nok, at jeg også kommer ud til dem, siger Henning Andersen.

Som oftest er det kommunen, der henvender sig, men nogle opgaver kommer også fra borgernes familiemedlemmer, der midt i alle de praktiske ting også kan have behov for at få løftet nogle ting af deres skuldre.

- Jeg plejer at sige til dem, at de ikke behøver at fortælle deres historie, men hvis de gerne vil fortælle den, så må de gerne gøre det, jeg vil godt høre på det, siger han.

Som regel får Henning Andersen lov til at møde de borgere, som det er gået galt for, og det synes han er noget af det mest spændende og givende ved arbejdet.

- Jeg vil gerne se dem i øjnene og snakke med dem og få dem til at føle, at de er med i det, for det er trods alt deres hjem. Hvis jeg ikke mødte dem, kunne jeg ligeså godt gå rundt og gøre rent på et kontor, og det gider jeg ikke. Jeg synes, at det er sjovere at komme ud og sige goddag og præsentere mig og sige: "Hej, det er mig, der skal prøve at hjælpe dig lidt," siger Henning Andersen.

Når han spørger ind til, hvad der er gået galt for borgeren, får han nogle gange en sang fra de varme lande, men han får også tragiske historier at vide.

- Nogle er også flove, og så siger jeg til dem, at de ikke behøver at fortælle mig, hvorfor det er endt sådan her. Vi skal bare have fundet ud af, hvordan vi får ryddet op i det igen, siger indehaveren af Helsted Special Rengøring.

Privatfoto

Der var en borger, som var gået med til, at han skulle tage væk i 14 dage. Så vaskede vi hans tøj og ryddede op og alt det, vi vurderede til at være affald, og som han ikke skulle bruge mere, det røg ud.

Så sendte jeg ham nogle billeder over telefonen engang imellem, og så skrev han tilbage til mig: "Er det virkelig mit hjem?"

Gratis opkaldsservice

Indenfor social rengøring handler det i høj grad om situationsfornemmelse. Men Henning Andersen har fundet ud af, at han godt kan skubbe lidt med folk på en god måde.

- Jeg kan godt prikke lidt til dem og fortælle dem, at de altså ikke fejler noget, når de sagtens kan gå over for at hente cigaretter. Så kan de altså også godt hjælpe til her. Og nogen gange virker det. Jeg var ude i Arena Randers, og så ser jeg en af dem stå sammen med sin mor og sin søster og pege hen på mig. Så går jeg derover og spørger, om det er mig, han siger noget om. "Ja, jeg siger bare lige til min mor, at det var dig, der gav mig et los bagi. Tak for det," siger han.

Kunderne er i alle aldersgrupper, og i nogle tilfælde ligger det lidt i kortene, at Henning Andersen skal ud til dem igen efter et stykke tid.

- Der er også nogen, som jeg stadig ringer til. Det er ikke noget, jeg får noget for, men jeg ringer til dem og spørger lidt ind til dem. Nå, hvordan går det, skal jeg komme op til dig? "Nej, nej, nej". Du kan godt klare det? "Ja, ja, det kan jeg". Jeg kommer lige og kigger. "Nej, du gør ikke!", siger han og slår en høj latter op, mens han tænker tilbage på nogle af de telefonsamtaler, han har haft.

I Mariagerfjord Kommune havde vi en sag, hvor det virkelig lignede noget, der var løgn. Der lå skidt i 70-80 centimeters højde og tomme flasker overalt. Det fik vi ud alt sammen, og mine ansatte gik ind i en Rema 1000, der lå ved siden af, med alle flaskerne, købte blomster og satte dem i vindueskarmen sammen med de penge, der blev til overs. Da manden kom hjem i sin lejlighed, kunne man se gulvet igen, der var blevet gjort rent over det hele og så stod der blomster og resten af pengene for flaskerne lå der. Så begyndte han at tude. Det var mere, end han kunne klare.

Motocross og visesang

Den umiddelbare reaktion fra de mennesker, han hjælper, er guld værd for ham og noget af det, som giver ham allermest. Derfor håber han på, at han kan få forretningen til at køre nogle år endnu.

- Jeg er jo velsignet af, at jeg har et godt humør og et godt helbred, siger Henning Andersen, der dyrker motocross i hele Europa, hvor han igennem mange år har deltaget i forskellige konkurrencer.

Derudover er han visesanger og tager ud og optræder med en guitar. Blandt andet med nogle af Niels Hausgaards sange.

- Viser er jo historier med musik til, og jeg kan godt lide at stå på en scene og fortælle de historier. Mange af historierne tænker jeg også en del over i min dagligdag. Niels Hausgaard har lavet en sang, som handler om en mand, der er begyndt at drikke, fordi han har dårlige nerver. Der er ingen, der hører på ham, men i det sidste vers hænger han sig selv, og så kan det godt være, at han alligevel havde dårlige nerver. Sådan en sang rører mig ubeskriveligt meget, og det løber mig koldt ned ad ryggen, hver gang jeg synger den, fordi jeg ser så mange ting, der minder om det i mit arbejde. Vi må glæde os over, at vi har evnen til at rydde op efter os selv, og at vi kan få noget ud af vores dagligdag. Der sidder nogen derude, som ikke har nær så meget oppe i hovedet til, at de kan få så meget ud af deres dagligdag. Sådan nogle ting rører mig, og derfor rører den sang mig også så meget, siger Henning Andersen.

Jeg havde en aftale med en borger om, at han skulle smide en masse ting ud, inden vi dukkede op hos ham, men det havde han ikke fået gjort. Så gav jeg ham den dag til at få det ordnet, og så ville jeg komme tilbage om aftenen, og så var han i gang og var blevet ved den halve nat. Så kom jeg til at sige til ham, at når nu, du er i gang, så synes jeg, at du skal smide dit tøj ud og gå over og købe dig noget joggingtøj, for jeg kan se, at du er kommet til at tisse lidt i bukserne. Det er ikke for at genere dig, at jeg siger det, men det vil altså se pænere ud, når nu der kommer nogle piger og skal gøre rent i morgen.

Da vi så kom tilbage den næste dag, havde han gudhjælpemig været i bad - han havde ikke været i bad i et år, og så var han blevet klippet. Så kiggede jeg bare på ham og spurgte: Er Jørgen hjemme? "Det er sgu da mig," siger han så.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce