Annonce
Østjylland

Historisk bygning på nye hænder: Bispegården solgt i millionhandel

Bispegården er fra 1877 og er bevaringsværdig i den næsthøjeste klasse 2. Bygningen er netop handlet. Foto: Axel Schütt
Bispegården på hjørnet af Sønder Allé og Fredensgade er solgt til Ejendomsselskabet Emilienborg. Dermed flytter FOF Aarhus ud, og den nye ejer kan opføre tilbygning.
Annonce

AARHUS: En af byens markante og historiske ejendomme, Bispegården fra 1877 på hjørnet af Sønder Allé og Fredensgade, er solgt. Køber får samtidig en byggeret med i det brostensbelagte gårdmiljø.

Det er oplysningsforbundet FOF Aarhus, der efter ni års ejerskab har valgt at sælge Bispegården.

Køberen er Ejendomsselskabet Emilienborg, Aarhus, der med købet har haft den helt store pung fremme. Ejendommen med et samlet areal på 2.173 kvadratmeter var udbudt til 60 millioner kroner, hvoraf en byggeret for yderligere 1.770 kvadratmeter udgør 10 millioner kroner. Den præcise salgspris er ikke oplyst.

- Men det er nok ikke langt derfra, siger direktør Thorkil Kristensen fra Emilienborg.

FOF Aarhus købte til sammenligning ejendommen i 2010 for 39,25 millioner kroner.

Bispegården

Bispegården i Aarhus, Fredensgade 36, er opført i 1858, som herredsfogedkontor, som det blev benyttet til indtil 1882, da bispen tog over. Bispefunktionen ophørte i 1967.

I 1964 blev bygningen solgt til Arbejdernes Fællesorganisation. De havde oprindeligt planer om at rive bygningen ned for at kunne udvide Folkets hus i Amaliegade. Dette blev dog ikke til noget.

I 1987 afsluttedes en ny renovering og ombygning, da bygningen var i Nykredits hænder. Daværende Exners Tegnestue etablerede bl.a. en ny lanterne på taget, hvorfra lyset kunne hentes ned i lokalet øverst oppe.

I 2010 købte oplysningsforbundet FOF Bispegården. De ønskede at udvide med en ny bygning i gården.

Lokalt Kulturmiljø frarådede ad flere omgange et byggeri i gården med begrundelsen, at der samlet set var tale om et yderst bevaringsværdigt anlæg.

Efter fem års tovtrækkeri blev lokalplanen og dermed udvidelsesmuligheden vedtaget 14. november 2018 med lokalplan nr. 1033, som et flertal i byrådet bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og SF sagde ja til. EL, R og DF stemte imod.

Annonce

FOF fik ny lokalplan

Byggeretten, der følger med handlen, opstod efter at FOF Aarhus søgte og efter flere års tovtrækkeri med kommunen fik lokalplan 1033 godkendt i byrådet, som muliggør et byggeri ud mod Sønder Allé og ind i gården. Byggeriet i den historiske gård var i modstrid med anbefalinger fra Lokalt Kulturmiljø, men det valgte byrådets flertal at overhøre.

I tilbygningen ville FOF have indrettet mødelokaler, caé og undervisningslokaler, men det byggeri får FOF altså alligevel ikke selv brug for efter salget.

Lokalplan 1033 giver mulighed for at anvende et nyt byggeri til kontorer, offentlige funktioner, café, butik og lignende. Lokalplanen gælder både den gamle, bevaringsværdige bygning og den nye bygning som kan opføres i gården vest for Bispegården.

Annonce

Ny ejer sonderer

Den nye ejer glæder sig til at overtage den bevaringsværdige ejendom.

- Det er en spændende, historisk ejendom. Bispegården er en guldklump, som vi forventer at leje ud til et firmadomicil. Vi har allerede flere henvendelser på det, siger Thorkil Kristensen, direktør i Emilienborg.

Den nye ejer overtager Bispegården 31. december 2019. I første omgang skal Bispegårdens hovedbygning og sidebygninger altså lejes ud, og på længere sigt vil Emilienborg overveje og drøfte, om og i givet fald hvordan byggeretten skal anvendes.

- Der ligger en meget stor forpligtelse i at ramme plet og gøre det helt rigtigt, hvis vi skal bygge i gården. Vi er ret åbne for formålet og området er jo omkranset af boliger, men det er i givet fald noget vi skal tale med kommunen om, siger Thorkil Kristensen vel vidende, at lokalplanen ikke umiddelbart åbner for boliger.

Bispegården har en stor gård bag ved som fortrinsvist anvendes til parkering, men som også skaber luft om bygningen. For et ghalvt år siden vedtog byrådets flertal et byggeri her. Foto: Axel Schütt
Annonce

FOF med nye behov

Århus Stiftstidende har forsøgt at få en kommentar fra formanden for FOF, advokat Henning Lyngsbo. Men han har ikke haft tid til at svare på spørgsmål på grund af møder.

Vi ville gerne have hørt, hvorfor FOF efter flere års arbejde med udvidelsen og blot et halvt år efter at lokalplanen blev vedtaget alligevel ikke vil gennemføre projektet selv. Men til byensejendom.dk siger Henning Lyngsbo:

- I forhold til den oprindelige plan er vores fremtidige lokalebehov væsentligt mere differentieret, og den udfordring kan vi ikke løse på adressen i Sønder Allé.

FOF fik udarbejdet dette forslag til et byggeri i gården ved siden af hovedbygningen Bispegården. Byggeriet er ikke opført, men byggeretten følger med i handlen. Visualisering: Sahl Arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce