Annonce
Randers

Historisk tilbageblik: Sådan så julebyen Randers ud for 60 år siden

Årets store juletræ er ved at blive stillet op på Rådhustorvet mandag 30. november 1959. I baggrunden ses Raadhusteatret. Foto: Randers Stadsarkiv
For 60 år siden omlagde Randers Kommune trafikken omkring Rådhustorvet kort før jul, og midtbyen fik nye sort-hvide fliser.
Annonce

Randers: Rådhustorvet i Randers (ofte forkert kaldet Rådhuspladsen) er kendt og elsket af enhver randrusianer. Torvet er ramme om mange begivenheder i byen. Her kommer de nygifte ud fra Det gamle Rådhus og mødes af ris, studenterne danser omkring statuen af Niels Ebbesen, og her er centrum for julebyen Randers med de mange små huse med udsalg og hestevognskørsel.

Gennem årene har Rådhustorvet ændret karakter fra at være en befærdet vej og knudepunkt for bybusserne til at være et fredeligt torv, hvor gående trygt kan færdes.

Omlægningen af trafikken omkring Rådhustorvet er gennemført, og nu mangler kommunens folk blot at få lagt den nye overfladebelægning med de sorte og hvide fliser. Foto: Randers Stadsarkiv
Annonce

Trafikken omlægges

I efteråret 1959 påbegyndte kommunen en omlægning af trafikken omkring Rådhustorvet. Arbejdet med reguleringen gik hurtigere end forventet, og man regnede derfor med at være færdige før jul. I den forbindelse blev parkeringspladsen ved Rosengade nedlagt, og Rosengade-Nygade blev lukket for gennemgående trafik. Det var entreprenør Søren Sterup, som stod for arbejdet.

Når hans folk havde fået etableret det overordnede vejforløb, kom kommunens folk og tog sig af overfladebelægningen. Det blev til de sorte og hvide fliser, som mange måske stadig kan huske lå i midtbyens gader.

Annonce

Juletræet rejser sig

Mandag 30. november rejste man årets juletræ på Rådhustorvet i 1959. Det kom op at stå på de nye fliser ved siden af Niels Ebbesen. Årets træ var hentet i de store skove nær Lindum. Man havde skåret toppen af for at give plads til en funklende julestjerne.

Torvets flisebelægning blev afsluttet den samme dag, så man var helt klar til det store jule-rykind i julebyen Randers.

Guirlande er stillet op på Østervold umiddelbart efter gadegennembruddet op til Nordregrave. Bygningen i midten af billedet er baggården til den fine ejendom på hjørnet af Thorsgade og Slotsgade. Foto: Randers Stadsarkiv
Annonce

Julebelysningen anno 1959

Det var blevet bestemt, at man først tændte julebelysningen i gaderne den første fredag i december. Derfor måtte børnene pænt vente til fredag aften 4. december med at se lysene glimte i ophængte granguirlander.

Det var startskuddet til den helt store juleweekend for byens handlende, som havde pyntet deres mange vinduer op med fristende gavetilbud og mekanisk julepynt.

Et kig ned gennem Thorsgade til guirlanderne i Østergade. Randers Hesteslagteri, som lå i Thorsgade i mange år, ses til højre. Foto: Randers Stadsarkiv
Annonce

Julemanden på besøg

Naturligvis kom julemanden også på besøg den samme dag, som man tændte byens julelys. Han var inviteret af manufakturhandler Alfred Zacho A/S, så han kunne tænde deres store mekaniske juleudstilling. Om eftermiddagen ankom julemanden med toget til Randers, og på sit togt gennem byen op til forretningen i Slotsgade 4 samlede han hurtigt flere tusinde mennesker omkring sig. Jo – han var en populær herre i 1959 – specielt hos børnene.

Østergade med granguirlander hængende. I baggrunden med det store Z på gavlen ses manufakturhandler Alfred Zacho i Slotsgade 4. Foto: Randers Stadsarkiv
Hjørnet af Slotsgade og Thorsgade. Foto: Randers Stadsarkiv
Butikkernes vinduer fristede med masser af julegavetilbud. Foto: Randers Stadsarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce