Annonce
Læserbrev

Hjælp bilister med samfundets schweizerkniv

Læserbrev: Cykling er samfundets schweizerkniv, og kan naturligvis også med fordel anvendes ved håndtering af coronakrisen og dens følger.

Tre ud af fire passagerer har forladt den kollektive trafik, og ifølge eksperter vil mange ikke vende tilbage de næste måneder eller år. Det vil resultere i mere trængsel på vejene, lyder budskabet i dag i JP fra en række trafikforskere.

Det er skidt nyt for bilister i Randers, der i forvejen bøvler med for ringe fremkommelighed. Det rammer erhvervslivet, der år efter år i Dansk Industris (DI) erhvervsklima-målinger tildeler Randers en dumpekarakter, hvad angår infrastruktur.

Samme DI har netop – for at sætte Danmarks hjul i bevægelse igen – opfordret kommunerne til at fokusere på investeringer i cykeltrafikken, der forbedrer tilgængelighed og fremkommelighed eller gør den mere trafiksikker. Sådanne investeringer kan besluttes og realiseres hurtigt og har dermed en hurtig positiv effekt på økonomi og fremkommelighed.

Der er nok at tage fat på. Randers Kommunes cykel- og stiplan fra 2016 oplister projekter for 244 millioner kroner, hvoraf forvaltningen omtaler cirka 30 millioner som højt prioriterede. Takket være byrådets vilje til at fremrykke investeringer fra 2020 til 2023, er der 26 millioner kroner at gøre godt med ved at samle budgetterede midler til sikre skoleveje, cykelstier og diverse vejprojekter.

Når kun 10 procent af ture (mod 16 procent i 2012) foregår på cykel; når kun 53 procent af skolebørn er selvtransporterende – målet er 60 procent - og når unge i høj grad vælger bil (+15 procent) frem for bus eller cykel (-15 procent) til deres ungdomsuddannelse, betyder det simpelthen mere trængsel på vejene og dermed mere spildtid for rigtig mange bilister.

At forspilde muligheden for at skabe bedre forhold for cykling er reelt at smide en våd klud i hovedet på bilister. De 26 millioner fjerner ikke køer på E45, men de kan skære toppen af lokale kø-punkter. Og investeringen tjenes lynhurtigt hjem: Faldet i cykling fra 16 procent til 10 procent koster 50 millioner kroner om året alene i ekstra sundhedsomkostninger.

At forspilde muligheden for at skabe bedre forhold for cykling er reelt at smide en våd klud i hovedet på bilister. De 26 millioner fjerner ikke køer på E45, men de kan skære toppen af lokale kø-punkter.

Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers For abonnenter

Byrådet ramt af corona: Bjarne Overmark og Kasper Fuhr er isolerede og resten er blevet opfordret til test

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce