Annonce
Østjylland

Hjemvendte udsendte fik deres egen politik

Politikerne i Mariagerfjord har vedtaget en veteranpolitik, der skal være med til at gøre det lettere at hjælpe veteranerne i kommunalt regi. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Helt som forventet har et samlet byråd i Mariagerfjord Kommune besluttet at vedtage en politik og en medfølgende strategi for behandlingen af kommunens veteraner og deres pårørende.

Mariagerfjord: Politikerne i Mariagerfjord Byråd har besluttet, at Mariagerfjord Kommune bliver den 20. kommune i Danmark, der har en officiel veteranpolitik. Det skete ved byrådets planlagte oktobermøde, hvor alle 29 byrådsmedlemmer tilkendegav, at de bakkede op om den politik og den dertilhørende strategi.

Veteranpolitikken tager afsæt i Danmarks overordnede veteranpolitik, som sætter rammen for, hvordan samfundet helt generelt anerkender og støtter veteraner og deres pårørende. Den er desuden udarbejdet lokalt af en arbejdsgruppe med repræsentanter fra områderne arbejdsmarked, sundhed, handicap og socialpsykiatri, børn og familie samt aktører fra Veterancenter Aalborg.

- Det har været afgørende, at vi har samarbejdet så bredt om indholdet til veteranpolitikken, da veteraner og pårørende som udgangspunkt skal have støtte inden for eksisterende kommunale tilbud på lige fod med andre borgere med lignende behov. Med et bredt samarbejde på tværs af kommunen har vi netop kunnet bygge bro mellem vores eksisterende tilbud og indsatser, siger Mariagerfjords borgmester Mogens Jespersen (V).

Som kommune har vi et medansvar for at være opmærksomme på de særlige problemstillinger, som veteraner og pårørende kan have, samt iværksætte eller koordinere den nødvendige hjælp.

 
Mogens Jespersen beklagede ved oktobers byrådsmøde i Hadsund en udtalelse i Randers Amtsavis om, at kun en brøkdel af kommunens veteraner har brug for hjælp. Han er nu blevet klogere, lød det. Arkivfoto: Ole Jakobsen

Beklager fejlagtig udtalelse

Mariagerfjord Kommune meddeler, at de fleste veteraner vender hjem efter deres udsendelse uden mén, ligesom en stor del af dem endog er styrket og beriget som mennesker.

En mindre del af veteranerne - særligt dem der har været på krigsmissioner - har imidlertid et øget behov for hjælp og støtte til håndtering af psykiske og sociale belastninger samt fysiske skader som følge af udsendelsen.

Og dem skal der tages bedst muligt hånd om, fastslår Mogens Jespersen, der i byrådssalen beklagede den formulering, han brugte, da han i sidste uge udtalte sig om veteraner i Randers Amtsavis.

- Jeg fik sagt, at der kun var "en brøkdel" af de 253 veteraner i kommunen, der virkelig har brug for hjælp. Det er der efterfølgende en del, der har taget ilde op, og det beklager jeg. Jeg er nu blevet belært om, at der faktisk er mange flere, sagde han til de tilstedeværende i salen.

Annonce

Viden skal ud i alle led

Formand for arbejdsudvalget i Mariagerfjord Kommune Finn Cilleborg (S) påpeger, at man med den kommunale veteranpolitik ønsker at sætte fokus på de lokale muligheder for støtte til veteraner og pårørende, der måtte have et behov for det.

- Som kommune har vi et medansvar for at være opmærksomme på de særlige problemstillinger, som veteraner og pårørende kan have, samt iværksætte eller koordinere den nødvendige hjælp. Derfor er det er så vigtigt, at den viden, der er om veteraner, bliver spredt ud til alle ansatte i kommunen, som kan tænkes at komme i berøring med dem. Lige fra sagsbehandlere til pædagoger i børnehaverne, siger han.

Mariagerfjord Kommunes veteranpolitik er rettet mod alle hjemvendte veteraner bosat i kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Randers-kampagne rammer tidsånden: Flyt på landet og få plads og rum til dine drømme

Randers FC For abonnenter

Fra midtbanekriger til målmager: Derfor er skrinlagt Vito-eksperiment forvandlet til en succes

Randers FC

Randers FC uden profil mod AGF - avisens bud på startopstillingen

Annonce