Annonce
Randers

Hjertet banker for socialt arbejde

Else Madsen, Ugens Medborger, lægger sin sjæl i frivilligt arbejde og nyder kontakten med andre mennesker. Foto: Lars Rasborg

Hun er typen, der får 1000 ideer og nemt lader sig begejstre, når der skal ydes en frivillig indsats. Else Madsen er Ugens Medborger.

Hun har såmænd kun boet i Randes i fire år. Alligevel er hun involveret i en masse frivilligt arbejde, både i Jennumparken, hvor hun bor, og på Randers Krisecenter, hvor hun er aktivitetsleder for husets netværkscafé drevet af Dansk Røde Kors' kvindenetværk Qnet.

I Jennumparken er hun medlem af den lokale beboerforening, hvis aktiviteter spænder fra børnediskotek til voksencafé. Og om 14 dage er hun med til at åbne Café Åndehullet, Søren Møllersgade 28. Cafeen, ligeledes i Røde Kors-regi, henvender sig til alle kvinder, der oplever eller har oplevet psykisk eller fysisk vold i hjemmet. Desuden er hun besøgsven for en kvinde, der er spastiker - og det er et arrangement, hvor den gode oplevelse går begge veje.

»Et dejligt og klogt menneske, der giver mig så meget,« konstaterer Else Madsen, der lyser op i glædelig overraskelse, da avisens medarbejder overrækker hende ugens buket og titlen som Ugens Medborger.

Annonce

Men honoreringen falder på rette sted, for Else Madsen er et menneske, der ikke kan lade være med at involvere sig og interesserer sig for sine medmennesker.

Det gjorde hun, da hun var ung - det gør hun i dag, hvor hun er på nippet til at fylde 64.

Den brede livserfaring har hun hentet fra mange forskellige miljøer og verdener. I tre år var hun med Mellemfolkeligt Samvirke i Nepal, hvor målet var at etablere en produktionsskole for gadebørn.

Det var i de helt unge år, og længe før hun fødte datteren Marie, der i dag er 18. Samme Marie har i seks år boet med sin mor på et behandlingshjem på Fyn for narkomaner og alkoholmisbrugere.

»Vi boede på selve hjemmet - og havde en god tid. Min datter har siden sagt, at hun har haft en god og alsidig barndom. Der var i hvert fald mange forskellige mennesker på hjemmet,« siger Else Madsen, der efter seks år på stedet valgte at komme videre i tilværelsen.

»På et tidspunkt bliver man brugt, når man arbejder sådan et sted. For naturligvis kan det også være hårdt indimellem. Man måtte lære at affinde sig med visheden om, at nogle mennesker står distancen, andre dør«.

Else Madsen har uddannelsesmæssigt en bred vifte at trække på. Hun er uddannet husholdningslærer, diætist og socialpædagog.

Det var som diætist, hun i flere år arbejdede med overvægtige børn i et sundhedsprojekt i Aarhus.

Og så var der jo ikke så langt til Ørsted, hvor en god bekendt tilbød hende job.

Det gav faktisk mening at komme nærmere på det kronjyske.

»Min mor stammede fra Viborg, far fra Aarhus. Jeg blev involveret i frivilligt arbejde i Røde Kors. Så flyttede jeg til Randers. Hvor jeg er rigtig glad for at bo. Jeg føler, jeg har fået rødder,« siger eks-københavneren med den internationale spændvidde.

Hun kan lide den randrusianske mentalitet.

»Jyder på en god måde. Jeg er nok typen, der får 1000 ideer. Så er det godt, at der er nogen, der kan rykke tingene ned på jorden. Så, jo. Jeg trives rigtig godt her. Folk er meget imødekommende,« understreger Else Madsen, der er tilknyttet det religiøse netværk Connections Danmark, der består af kristne frikirker med hovedsæde i Thisted.

Else Madsen har levet et liv med bopæl mange forskellige steder. Men det sociale aspekt har altid fyldt meget hos hende.

Hun er glad for det frivillige arbejde i cafeen på Randers Krisecenter, også fordi hun får flere positive oplevelser med i livsbagagen.

»Vi oplever, at nogle af de kvinder, som havde haft en rigtig svær tilværelse, er vendt tilbage og vist, hvor godt livet har formet sig for dem. At indsatsen nyttede noget. Sådan noget er fantastisk at opleve,« forklarer Else Madsen, der altid har søgt efter at lære nyt.

Derfor fortæller hun også med glæde og begejstring om en studietur for nylig med Dansk Røde Kors til Togo, hvor det handlede om kvinders ligestilling, om arbejde i mødregrupper, om hygiejneforståelse, om indsigt i at stable lidt business på benene og om kvinders rettigheder, som FN har udformet dem.

»Jeg synes, det giver mening altsammen. I mange år søgte jeg viden. Nu er jeg nået dertil, hvor jeg kan gøre det, jeg har lært, og det, jeg er god til. Og det er jeg faktisk taknemmelig for. Så jeg har en spændende og god tilværelse, også selv om den ligger uden for det normale arbejdsmarked,« forsikrer Ugens Medborger.

Annonce
Leder For abonnenter

Du fylder mig med lort: Sådan svarer man ikke en borger, der ringer for at få hjælp

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

TV2-vært afslører ny kæreste: Fik hjælp af kendiskollega

Randers For abonnenter

Om at bo midt i byen i et bevaringsværdigt hus: - Vi kan ikke få det bedre andre steder

Randers FC

Interview med Kabongo: Derfor vælger han at skifte fra Brøndby til Randers FC

Randers

Slog, kradsede og spyttede på politiet: 58-årig kvinde blev anholdt for narkokørsel efter færdselsuheld

Randers For abonnenter

Kæmpe millionregning forude: Her er advokatens første vurdering af værdier og gæld i konkursramt ejendomskoncern

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Livet går videre - også selvom du får afslag på drømmestudiet: Mange veje fører til Rom

Randers FC

Kamper har sagt op i Randers FC: Skifter til trænerjob i denne klub

Indland

Optag på uddannelser: Så mange får deres førsteprioritet

Randers

Retten i Randers: 27-årig varetægtsfængslet efter vold med glasflaske

Randers FC For abonnenter

Derfor ligner Randers FC igen en seriøs top 6-bejler

Randers

Pludselig gik der hul på skyen: Gæster i sommerland overrasket af voldsom tordenbyge

Annonce