Annonce
Danmark

Homo- og biseksuelle, trans- og interkønnede skal sikres bedre beskyttelse

Illustration: Gert Ejton

Danmark skal være et samfund, hvor alle mennesker er ligeværdige og mødes med respekt. Hvor man som homo- og biseksuel ikke skal frygte at holde sin kæreste i hånden på gaden, eller som trans- eller interkønnede ikke skal frygte fysiske og verbale overfald.

Vi skal gøre det bedre, når vi ser, at homo- og biseksuelle, trans- og interkønnede generelt har en forhøjet risiko for mistrivsel og selvmord.

Det skal være tydeligt i lovgivningen og for alle, at i Danmark er der frihed til forskellighed og plads til, at både voksne og børn kan være og leve som den, de er. Og i forlængelse af en omfattende gennemgang af lovgivningen foretaget på tværs af en række ministerier har regeringen præsenteret i alt 10 konkrete initiativer, som skal styrke rettigheder og muligheder for LGBTI-personer i Danmark.

Annonce

Når de 10 initiativer vedtages i Folketinget, vil Danmark igen være internationalt i front, som et af de lande med den mest LGBTI-venlige lovgivning.


Når de 10 initiativer vedtages i Folketinget, vil Danmark igen være internationalt i front, som et af de lande med den mest LGBTI-venlige lovgivning.


Vi ønsker med initiativerne at gøre hverdagen bedre for LGBTI-personer ved markant at styrke lovgivningen inden for tre områder: diskrimination og hadforbrydelser, det familieretlige område og ændring af juridisk køn.

Næsten en tredjedel af danske LGBTI-personer har det seneste år oplevet at blive chikaneret på grund af deres LGBTI-identitet, og ligeså mange transpersoner har oplevet diskrimination på deres arbejdsplads. Hvert år udsættes mellem 1.600 og 2.700 personer for vold, på grund af deres seksuelle orientering eller kønsidentitet

I dag er man beskyttet mod diskrimination på grund af seksuel orientering på arbejdsmarkedet. Men der er ikke samme beskyttelse og mulighed for at klage uden for arbejdsmarkedet, fx hvis man oplever diskrimination i forhold til levering af ydelser fra håndværkere, adgang til udleje i almene boligforeninger eller til diskoteker og restauranter.

Mogens Jensen

Derfor vil vi styrke lovgivningen, så det er helt klart, at det er forbudt at forskelsbehandle LGBTI-personer - uanset om det er på arbejdspladsen eller i samfundet i øvrigt. Samtidig bliver der lige adgang for alle i gruppen til at klage til Ligebehandlingsnævnet, hvis man oplever at blive forskelsbehandlet. Det betyder, at fx et lesbisk ægtepar, der oplever at blive afvist af en boligforening, fordi de er to kvinder, har et sted at gå hen med deres klage.

Det skal også være helt tydeligt, at trans- og interkønnede er beskyttet mod hadforbrydelser og hadfulde ytringer. I dag er den enkelte alene beskyttet på baggrund af en fortolkning af loven. Det giver en usikker retstilling, og som borger i Danmark skal man ikke være jurist for at kende sine rettigheder.

Vi skal også gøre det bedre, når vi kan se, at langt over halvdelen af voksne transkønnede har haft selvmordstanker, at de har et markant dårligere selvvurderet fysisk helbred, dårligere mentalt helbred og lider mere af stress end befolkningen generelt. På samme måde kan transkønnede børn og unge have større risiko for mistrivsel og depression.

En tur på biblioteket eller til tandlægen er en dagligdags ting for de flest børn og unge. Men for transkønnede børn og unge kan det være forbundet med unødig nervøsitet, angst eller mistrivsel, fordi deres kønsidentitet og udseende ikke stemmer overens med det køn, som fremgår af deres personnummer.

Derfor skal børn og unge under 18 år skal have mulighed for at ændre juridisk køn efter samme ordning som voksne. Vi stiller os på børnenes side i den her sag. Et personnummer kan nemt ændres tilbage, det er tal på papir, og det påvirker ikke andre, at transkønnede børn og unge får den her mulighed. Men vi kan se, at det har stor betydning for det enkeltes trivsel, og der er tale om en gruppe, som har det sværere end resten af befolkningen.

Helt konkret foreslår vi, at børn og unge under 18 år fremover kan indgive en erklæring med ønske om ændring af juridisk køn. For børn under 15 år vil der være krav om samtykke fra forældrene. Der fastsættes ikke en nedre aldersgrænse, men der tilknyttes et krav om, at barnet eller den unge skal modtage aldersvarende juridisk rådgivning. Det er bl.a. blevet anbefalet af børneorganisationerne.

Transkønnede børn og unge kan i dag skifte fornavn og få behandling i sygehusvæsnet, hvis de ønsker det. Det er derfor vurderingen ift. Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, at de også skal kunne skifte personnummer. Da der ikke er en nedre aldersgrænse for behandling, sættes der ikke heller ikke en for ændring af juridisk køn. De to ting går hånd i hånd.

Med initiativerne ønsker vi at tage endnu et skridt i den rigtige retning. For ikke alle er eller skal være ens. Men alle skal have reelt lige muligheder for at være den, de er, og elske den de gør, og ingen skal udsættes for had, forfølgelse eller diskrimination.

Annonce
Annonce
Østjylland

Stort smitteudbrud på gartneri: - Vi følger udviklingen tæt

Randers For abonnenter

Det er nu, du skal bestille: Tæt på udsolgt af de dyre takeaway-menuer nytårsaften

Sport

Mange er dybt berørt: Den fynske fodboldlegende Lars Høgh er død 62 år gammel

Randers

Massiv udrykning i Randers: Soveværelse stod i flammer

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

Randers For abonnenter

Tag nytårsmaden med hjem: Her er 10 steder, du kan få menuen til under 351 kroner

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Sport

Kristina Jørgensen sprudlede og blev Danmarks topscorer: Det er bare super fedt, at vi kører dem over - se de herlige billeder

Randers FC

Kryptisk hollænder og målrettet Marxen: AZ vil spolere Randers FC-finale

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Østjylland

Nu har Kasper fået borgmesterkæden på: - Jeg håber at være borgmester i en syv-otte valgperioder

Leder For abonnenter

Den store kronjyske julequiz: Hvilket parti stemmer man på, hvis man sætter kryds ved Christina Kjærsgaard?

Alarm 112

53-årig mand måtte køre i grøften: Spøgelsesbilist kom ud af det blå

Annonce