Annonce
Randers

Hospitalet blev invaderet af duer: Nu er de næsten udryddet

Eftersom duer er stationære fugle, der altid vender tilbage til det sted, de er født, er det nødvendigt at skyde alle duer ved Regionshospitalet Randers for at blive problemet kvit. Fotos: Regionshospitalet Randers / Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Regionshospitalet i Randers har længe været plaget af duer på og omkring hospitalets bygninger. Men nu har en træfsikker indsats fra to medarbejdere på hospitalet sørget for, at problemet næsten er elimineret.
Annonce

Randers: En større flok på i omegnen af 50 duer har i løbet af 2019 været årsag til mange panderynker på Regionshospitalet Randers. Men i de seneste par uger har to medarbejdere i hospitalets tekniske afdeling ydet en stærk reguleringsindsats, som har betydet, at problemfuglene efterhånden er ved at være helt væk.

- Vi har egentlig ikke døjet med duer i en lang årrække, men i den seneste tid har problemet været stigende. De har simpelthen fundet ud af, at der i vores ventilationsanlæg er tørt og godt at bo, og det er et problem for os, siger Aksel Sørensen, som er den ene af de to medarbejdere med jagttegn, der har fået til opgave at udrydde de uvelkomne beboere.

Siden sidste uge har han bevæget sig rundt på hospitalet i en orange vest og med en salonriffel i favnen. Og på den måde er det betydelige dueproblem foreløbig blevet reduceret til blot at omfatte en lille håndfuld duer.

Annonce

Et hygiejneproblem

Den vigtigste årsag til, at Regionshospitalet Randers har besluttet at bekæmpe duerne er, det svineri de efterlader sig i og omkring ventilationsanlæggene.

- For os handler det om hygiejne. Duerne sidestilles jo næsten med rotter og mus. Og når de sidder på vores ventilationsanlæg og skider på dem, så forårsager det et hygeineproblem. Vi tager jo luft ind til sygehuset via de ventilationsanlæg, siger Aksel Sørensen med henvisning til, at duernes ekskrementer er syreholdig og fuld af bakterier.

Duelort udgør imidlertid ikke kun et problem for hygiejnen på hospitalet - også selve bygningens murværk kan på sigt risikere at tage skade på grund af de syreholdige fugleklatter. Og derfor har hospitalet altså sat Aksel Sørensen og hans kollega på sagen.

- Vi kunne i princippet godt have fået nogen udefra til at komme og hjælpe os med at slippe af med duerne. Men fordi vi er ansatte på stedet, har vi et andet lokalkendskab og dermed også en anden mulighed for at gå rundt på hospitalet og åbne et vindue og skyde, siger Aksel Sørensen.

Annonce

Har skiftet taktik

Det har været en forholdsvis overkommelig opgave for Aksel Sørensen og hans kollega at få ram på langt hovedparten af de invaderende duer. Men i takt med at antallet af de flyvende rotter er faldet, er jagten på dem blevet en lille smule mere besværlig.

- Vi skød godt nok én, da vi mødte ind i morges. Men ellers er det noget med at køre ind på hospitalet om aftenen, når de er lidt nemmere at komme til. De duer, der er tilbage, er jo efterhånden blevet skrækslagne i løbet af dagtimerne, siger Aksel Sørensen.

Han fortæller desuden, at hver gang han griber sit våben for at gå ud og jage duer, så starter han med at melde det ind til politiet.

- På den måde kender de til min færden, hvis nogen pludselig skulle ringe ind med en anmeldelse om, at der går en person rundt med et skydevåben på hospitalet, siger Aksel Sørensen.

Regionshospitalet Randers forventer, at man har fået has på de sidste duer, inden ugen er omme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce