Annonce
Randers

Huen fejres trods corona

Karoline Bak Sørensen og Elias Koustrup Nielsen er blandt de mange unge, der har fået deres studenterhuer i skyggen af coronakrisen. En krise som har betydet en anderledes undervisning, eksamenstid og fejring. Foto: Annelene Petersen
Studentertiden består af ritualer og traditioner, som gentages år efter år: Sidste skoledag med udklædning og løjer, eksamen ved de grønne borde, dimissionsfest på skolen og ikke mindst turen i studentervogn rundt til alle familierne. Men denne sommer har coronavirussen vendt op og ned på alt, og årets studenter fik en afslutning, som ingen havde forestillet sig.

VIDEN: Da statsministeren lukkede landet ned 11. marts, tænkte de fleste ikke længere frem end den næste uges tid. Karoline Bak Sørensen og Elias Koustrup Nielsen, som går i 3. g på Paderup Gymnasium, husker begge, at de allerførst glædede sig over udsigten til at slippe for morgendagens terminsprøve i matematik.

Manglede pingpong

Men den kortvarige lykke blev hurtigt til frustration over at være udelukket fra den kendte hverdag på gymnasiet. Selvom undervisningen fortsatte i elektronisk form, opdagede eleverne inden længe, at der manglede meget:

- Det var først, da vi sad derhjemme, at vi rigtigt blev klar over, hvor meget det betyder at have en lærer foran sig og klassekammerater i samme rum, siger Karoline Bak Sørensen.

- Man får meget mere lyst til at deltage, når man er sammen i et fælles rum og har noget pingpong med læreren og vennerne. Så det var svært at motivere sig selv hjemme, hvor man kun havde sin computer og sin familie, forklarer hun.

Annonce

Droppede gallatøj

Elias Koustrup Nielsen er meget interesseret i biologi og læste i begyndelsen en masse om virussen.

- Jeg kunne ret hurtigt regne ud, at nedlukningen ville vare længe, og at vi ikke ville få lov til at gennemføre vores planlagte gallafest, så jeg lod være med at investere i gallatøj, fortæller Elias.

Men det var ikke kun festlige begivenheder som galla og sidste skoledag, der gik i vasken. Også de fleste af studenternes eksamener måtte springes over for at undgå smittefare. Hvor en 3. g’er normalt går til syv-otte skriftlige og mundtlige eksamener, blev det i år til tre. Det har betydet en meget mindre stresset afslutning med god tid til at forberede sig.

Annonce

Gik glip af mange eksamener

Måske skulle man tro, at eleverne jublede over denne del af aflysningerne. Elias kan da heller ikke skjule sin begejstring over at slippe for eksamen i fransk, men der er andre fag, som han er ked af ikke at skulle op i.

- Det er alligevel lidt ærgerligt at man ikke får prøvet at presse sig selv til at give en god præstation til de mundtlige eksamener, siger han.

Viden i Randers Amtsavis

Viden i Randers Amtsavis er skrevet af et panel af kommunikationsansvarlige på ungdoms- og videregående uddannelser med mere i Randers.

Panelet består af:

Annemarie Stoltenborg, Paderup Gymnasium

Linda Handrup, Randers HF & VUC

Christina Oehlenschläger og Lise Bitsch Holm, Randers Statsskole

Lone Vestergaard Andersen og Hanne Duus, Via University College

Ulrik Vosgerau, Tradium

Anne-Mette Gyldenløv, Erhvervsakademi Dania

Morten Skivild, Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers

Kasper Lydyk Rønde Almst, Randers Social- og Sundhedsskole

Ifølge Karoline er det også et tab at blive fritaget for eksamen:

- Man går jo glip af eksamenslæsningen, hvor man tit ser nye sammenhænge, som man ikke havde forstået før, så man lærer enormt meget af at læse til eksamen. Og så får man nok heller ikke lige så stor en lettelse over at have det hele overstået, når huen kommer på, siger Karoline.

Annonce

Har set frem til huen

På Paderup Gymnasium er den sidste eksamen også i år en mundtlig, så traditionen med at få hue på umiddelbart efter kan fastholdes.

- Lige fra jeg startede på gymnasiet, har jeg set frem til det med at få huen på, så det er fantastisk, at det trods corona kommer til at lykkes, siger Karoline. Og det er i det hele taget vigtigt for eleverne at have nogle afslutningsbegivenheder, som markerer, at tre år i gymnasiet er klaret.

Annonce

Kæmpe kys til Carsten

Sidste arrangement på skolen er dimissionen, som i år holdes klassevis og ikke samlet for hele årgangen som vanligt.

- Det betyder meget også at få lov at sige farvel til skolen og lærerne, som har betydet, at vi har overlevet fagene i tre år, siger Elias.

- Hvis jeg måtte, ville jeg i hvert fald give et kæmpe kys til min lærer Carsten, fordi han har fået mig igennem matematik, griner Elias.

Sidste brik i det traditionelle puslespil er køreturen i studentervogn. Og den tur er ifølge studenterne det vigtigste af det hele. Midt i juni gav myndighederne deres tilladelse til studenterkørslen, og de unge er indstillet på at følge retningslinjerne om god hygiejne og fornuftig afstand. Nu håber Karoline Bak Sørensen og Elias Koustrup Nielsen bare på godt vejr til studenterfejringen, så festerne kan holdes i haven med god corona-afstand, sol og frisk luft.

Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere studieboliger på vej: RandersBolig vil gerne bygge kollegium med 107 lejligheder

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

19-årig buspassager befølt af mand med dårlig ånde: Fortsatte på trods af gentagne bønner

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Pakhuset i fuld fart: Eksperter gør status over Formel 1-sæsonen

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske, men det kunne ikke lade sig gøre

Sport For abonnenter

Nyt trænerteam og farvel til profiler: Purungt Randers Freja-hold forventer svingninger

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Annonce