Annonce
Randers

Hun er socialist og han er borgerlig: Her blomstrer kærligheden - trods politisk uenighed

I den politiske debat på Folkemødet Randers efterlyser debatholdere, at man tør tage en politisk snak med folk, man ikke deler samme holdning med. Den er kæresteparret, byrådsmedlem Frida Valbjørn Christensen og jurist Marc Ratzer Petersen helt med på. De deler liv og lejlighed sammen, selv om hun er socialist og han er borgerlig. Foto: Annelene Petersen
Man behøver ikke være i samme lejr rent politisk for at være kærester og leve under samme tag, er byrådsmedlem Frida Valbjørn Christensen og Marc Ratzer Petersen bevis på. Når de kan leve sammen i privatlivet som henholdsvis socialist og borgerlig, så bør det vel kunne tages som et eksempel på, at andre som det mindste skulle kunne debattere i det offentlige rum, selv om de har forskellige holdninger.

Randers: Siden november 2020 har Amors pil været på spil hos 23-årige Frida Valbjørn Christensen og 26-årige Marc Ratzer Petersen, der er flyttet sammen i Randers. Og det på trods af, at de politisk bestemt ikke er enige.

- Jeg er socialist og Marc er borgerlig, lyder det med et smil fra byrådsmedlemmet for Enhedslisten i Randers. Marc Ratzer Petersen var som yngre engageret i Liberal Alliances ungdomsafdeling, men er i dag ikke medlem af et parti. Men borgerlig, dét er han stadig.

Og det faktum, at to så politisk forskellige unge sagtens kan få privatlivet til at fungere, kan vel overføres på, at så burde man da som det mindste kunne debattere politisk med andre man ikke er enige med i det offentlige rum, uden at blive uvenner eller slette eller blokere hinanden på de sociale medier.

Annonce

Undgå ekkokamre

Det nikker det unge Enhedsliste-medlem da også ja til. Hun lægger sig gerne i selen for at tale politik med andre, der ikke har samme holdning som hun.

- Og er det på de sociale medier, forsøger jeg også at holde en god tone, eller lige tælle til ti, før jeg svarer, hvis jeg er blevet oprevet over noget. Bliver folk ved, forsøger jeg på en pæn måde at få dem til at skrive til min mail i stedet for, og så føre snakken derover, siger Frida Valbjørn Christensen, som er opmærksom på, at der ellers kan bruges rigtig meget tid på at svare folk.

Enhedslistens Frida Valbjørn Christensen kalder det ærgerligt, når det til familiesammenkomster eller festlige lejligheder bliver almindeligt, at det er bandlyst at tale politik af fare for at ende som uvenner. For selv om man har forskellige holdninger, behøver man ikke blive uvenner, mener byrådsmedlemmet, og det er hendes kæreste, Marc Ratzer Petersen, enig i. Foto: Annelene Petersen

Hun er også enig i, at ekkorum, hvor folk med samme holdning udelukkende taler med hinanden, er en farlig kurs at komme ind på.

- Jeg, synes at uenighed gør os klogere. Det er med til at rokke ved noget, siger hun.

Annonce

Uskreven regel

Frida Valbjørn Christensen har bemærket, dog ikke hos sin egen eller kærestens familie, men til andre families sammenkomster, at det fra den ældre generation ofte lyder, om ikke godt de vil lade være med at tale politik til festlige sammenkomster. Så de ikke ender som uvenner, lyder det.

- Det er næsten en uskreven regel, og det er så ærgerligt. Marc og jeg taler nemlig meget politik, fordi vi interesserer os for det. Og vi bliver altså ikke uvenner over det. Faktisk vil vi ofte gerne nå det samme mål, bare på forskellig måde, siger Frida Valbjørn Christensen, der gerne vil tage en snak med folk, som ser kritisk på de ting, hun går ind for.

- Mon ikke der er mange ægtepar og par ude omkring, hvor den ene for eksempel stemmer Venstre og den anden socialdemokratisk, spøger det unge par om. Selv har Frida Valbjørn Christensen og Marc Ratzer Petersen ingen problemer med at stemme i hver sin politiske retning. Foto: Annelene Petersen

- Jamen, det er jo netop en måde at blive klogere på, når man hører, hvad andre mennesker har af holdninger. Nogle gange kan det endda være, at jeg skifter mening selv, siger Frida Valbjørn Christensen, der arbejder som servicemedarbejder, mens hendes kæreste lige er blevet færdig som jurist og er jobsøgende.

Marc Ratzer Petersen, der af flere omgange har været i USA, tilføjer, at der kan man virkelig tale om, at politik deler en befolkning.

- Det er jo flere steder sådan, at republikanere end ikke vil bo ved siden af en demokrat, og omvendt. Der kan man for alvor tale om forskellige ståsteder, rent politisk, siger han.

Det unge politisk engagerede par vil ikke ud offentligt med, hvordan de mødte hinanden, men fortæller, at de aldrig har valgt omgangskreds efter politisk ståsted.

Annonce

Chikaneret i privaten

Frida Valbjørn Christensen har om nogen betalt prisen for at være politisk aktiv og har mærket konsekvensen af, at andre har været dybt uenige med hende. Hun har politianmeldt samtlige chikanesager mod hende og er blandt andet blevet overdænget med pizzaer, som andre har bestilt i hendes navn, har fået en indirekte trussel, har fået flere en 30 henvendelser på en sexannonce, der var oprettet i hendes navn, har fået en falsk instragramprofil oprettet i sit navn og har fået flere virksomheder oprettet i sit navn.

- Jeg har lige søgt aktindsigt i efterforskningen hos Østjyllands Politi for at finde ud af, hvordan det går med sagerne, siger byrådspolitikeren, der faktisk bare er blevet mere stålsat på at arbejde politisk, efter hun er blevet udsat for chikane.

- Det har ikke taget så hårdt på mig, at det kan gøre, at jeg ikke har lyst til politi. Tværtimod. Jeg håber, at den eller de, der har gjort det, bliver fundet og tilbudt noget hjælp, siger Frida Valbjørn Christensen.

 Frida Valbjørn Christensen fra Enhedslisten har mærket konsekvensen af politisk uenighed på den hårde måde med at blive chikaneret. Det kører der en politisag på. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Regeringen arbejder hen mod pressemøde om corona-tiltag onsdag

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce