Randers: Borgmester Torben Hansen (S) vil absolut ikke afvise, at der skal foretages en tilbundsgående, ekstern undersøgelse af en række forhold på ældreområdet i Randers Kommune. Forslaget kommer på baggrund af TV2's meget omtalte dokumentar "Plejehjemmene bag facaden" og blev forleden stillet af Venstre, Dansk Folkeparti, Beboerlisten, SF, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Velfærdslisten i Randers Byråd.
- Det kan godt være, at vi ender der, men nu tager vi et skridt ad gangen, siger Torben Hansen og henviser til, at han tirsdag eftermiddag har informationsmøde med byrådet om den interviewundersøgelse, som i foråret blev lavet om Huset Nyvang. Derefter er der indkaldt til fire møder med pårørende til beboere, ligesom emnet er på bordet på omsorgsudvalgets møde 20. august.
- Skal vi så ikke lige se, om det er den vej eller en anden vej, vi skal gå, siger borgmesteren til Randers Amtsavis.
Alvorlige elementer
Byrådets næststørste parti, Venstre, mener ligesom et stort flertal i byrådet, at interviewundersøgelsen om Huset Nyvang ikke er tilstrækkelig til at give et fuldstændigt billede af forholdene på det kritiserede demensplejehjem i det nordlige Randers.
- I undersøgelsen om Huset Nyvang har man ikke forholdt sig til de alvorlige elementer, der er i TV2's dokumentar. Spørgsmålet er, om undersøgelsen overhovedet er dækkende nok i forhold til de problematikker, der er kommet frem, siger Venstres førstemand i byrådet, Christian Brøns, der ligesom næstformand i omsorgsudvalget, Susanne Nielsen fra Dansk Folkeparti, og Velfærdslistens Kasper Fuhr Christensen har fået henvendelser om kritisable forhold på andre plejecentre i kommunen.
Dårlig kultur
Christian Brøns vil ikke umiddelbart love flere midler til området, hvis det viser sig, at en tilbundsgående undersøgelse efterspørger, at der er brug for millioner til flere varme hænder i Randers Kommune.
Christian Brøns, VenstreI undersøgelsen om Huset Nyvang har man ikke forholdt sig til de alvorlige elementer, der er i TV2's dokumentar. Spørgsmålet er, om undersøgelsen overhovedet er dækkende nok i forhold til de problematikker, der er kommet frem.
- Vi skal først og fremmest have sat den undersøgelse i gang, så må vi se, hvad den viser. Jeg tror i høj grad, at det handler om en dårlig kultur, hvor man taler ned til beboerne og åbenlyst ignorer de behov, de har. Det er for tidligt at begynde at love i øst og vest. Det er bedre at få belyst, hvad det i virkeligheden er, problemstillingerne er, siger Christian Brøns.
DF og klippekortet
Dansk Folkeparti varslede allerede i sidste uge som de første, at byrådets tredjestørste parti kræver en tilbundsgående ekstern undersøgelse på alle kommunens plejehjem. Byrådsmedlem Susanne Nielsen, der er næstformand i omsorgsudvalget, fortæller, at partiet også vil pege på andre ting på mødet med borgmesteren på Laksetorvet tirsdag eftermiddag.
- Vi vil blandt andet gerne have frem, hvad de pårørende kan forlange af de kontaktpersoner, der er på plejehjemmene, og hvad man kan stille op, når de ikke er til stede. Det er det, jeg hører, når de pårørende ringer til mig, siger Susanne Nielsen og varskoer, at også en af partiets kæpheste, klippekortordningen, er et emne, der vil blive taget op.
- Klippekortet benyttes ikke rigtigt, og der er stadigvæk personale, der ikke ved, hvordan man bruger et klippekort på plejecentrene, siger Susanne Nielsen.
Mere efteruddannelse
Mens Venstre er tilbageholdende med at love millioner på forhånd, vil Susanne Nielsen fra Dansk Folkeparti gerne stå inde for, at der bliver spyttet flere penge i kassen, hvis en tilbundsgående, ekstern undersøgelse dokumenterer, at det er nødvendigt for at skabe en ordentlig pleje for de mest sårbare ældre.
Velfærdslisten, som Kasper Fuhr Christensen repræsenterer i Randers Byråd, foreslår tilmed, at der ansættes 200 flere på omsorgsområdet i Randers Kommune, en merudgift årligt på 80 millioner kroner.
- Samtidig vil vi gerne sikre meget mere efteruddannelse. Derfor vil vi foreslå, at man sætter 10 millioner kroner af om året til at sikre efteruddannelse af medarbejdere på social- og ældreområdet. Og så vil vi se på mulighederne for at få et bedre tilsyn. Vi foreslår, at vi får en lokal ældre- og handicap-ombudsmand, og at den opgave lægges hos borgerrådgiveren, siger Kasper Fuhr Christensen.
Møde med pårørende
Som optakt til informationsmødet på Laksetorvet har Velfærdslisten inviteret byrådet, direktionen, borgerrådgiveren og Ældrerådet til at mødes med pårørende til plejehjemsbeboere. Første møde var mandag aften. Det andet finder sted tirsdag eftermiddag i Velfærdslistens lokaler i Østergade 7, over gården. Det foregår fra klokken 14 til 15.45.
- Det er vigtigt, at sagen oplyses så godt som muligt, så byrådet får et solidt grundlag for at tage stilling til sagen. Jeg er overbevist om, at alle er enige om, at de pårørendes perspektiv er vigtigt. Jeg forventer derfor, at mange vil deltage i mødet, siger Kasper Fuhr Christensen.