Annonce
Østjylland

Husker du? Da prins Henrik udstillede skulptur, Gnags vendte tilbage og en 250 meter høj vandsøjle rejste sig i Koraldybet?

Prins Henrik på Sculpture by The Sea. Foto: Kim Haugaard
Annonce

E-AVIS: Århus Stiftstidendes digitale arkiv, som abonnenterne også har adgang til, rummer en guldgrube af artikler, der ofte kan sætte dagens debat i perspektiv.

Vi har set på, hvad der var på dagsordenen i begyndelsen af april for 10, 25 og 50 år siden.

2009 - Kongelig kunst

2009-udgaven af Sculpture by the Sea havde royalt islæt. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var nemlig inviteret til at udstille sin skulptur "Torso".

Den sorte skulptur i cirka to meters højde var placeret på plænen foran Hotel Helnan Marselis, og den placering var valgt med omhu, fortalte Jens Erik Sørensen.

- Vi fandt, at placeringen er rigtig flot og ideen er, at man skal kunne se skulpturen nede fra stranden også. At Prinsen har arbejdet med skulpturer i 30 år er der nok ikke mange, der ved, derfor syntes vi også, det kunne være interessant at få prinsens skulptur præsenteret her. Det er et kunstværk, der både er klassisk og moderne, forklarede museumsdirektøren til Århus Stiftstidende.

En række professionelle kunstnere og også udstillingens lokale kurator Jesper Rasmussen, rektor for Det Jyske Kunstakademi, var fortørnede over, at en amatør som prins Henrik helt uden om den kunstfaglige jury var inviteret. Den kritik afviste Jens Erik Sørensen.

- Jeg mener, at kritikken er helt forfejlet. Selv en amatør kan finde et guldkorn, og derfor synes jeg også, at kunstnerne i stedet skulle byde debutanten velkommen. Jeg synes, at det er dristigt af ham at deltage.

I dag står prins Henriks "Torso" i haven ved Marselisborg Slot.

1994 - Gnags tilbage efter længste pause i gruppens historie

I juni 1994 var Gnags tilbage live, efter det der dengang efter gruppens eget udsagn var længste pause nogensinde.

Albummet 'Øjne på stilke' var netop udgivet og Gnags tvivlede selv på, om gruppen stadig havde stort nok tag på publikum. Turnéstarten i Odense og billetsalget helt generelt vidnede dog om, at der ikke var nogen grund til pessimismen.

- Jo, gu' er vi stolte. 2.200 her og 1.500 (lørdag, red.) i Silkeborg, der udelukkende kommer for at høre os, når man andre steder kan se ti grupper til samme pris. Vi har været ængstelige - og det er derfor vi ikke har turdet satse på en hal-turné. Resten af sommerens koncerter er del af en- eller flerdages festivaler, sagde Peter A. G. til Århus Stiftstidende i forbindelse med koncerten.

Siden blev der jo først til flere koncerter og album fra det populære århusianske band og flere endnu længere pauser end den op til turnéstarten i 1994. Senest gav Gnags en meget rost koncert på årets Northside og spiller i øvrigt til Fed Fredag i Tivoli Friheden 30. august.

1969 -

Grundlovsdag blev århusianerne vækket af middagssøvnen med et dommedagsbrag. En sprængning i Koraldybet var så kraftig at den sendte en 250 meter høj vandsøjle til vejrs.

- Huse rystede i flere kilometers afstand og en vandsøjle på et par hundrede meters højde rejste sig over Koraldybet, da to gamle flybomber, som lå mellem 2000 tons ammunition i et afspærret depot uden for Koraldybet eksploderede ved selvdetonation, skrev Århus Stiftstidende dagen efter.

Senere har det vist sig, at der nok alligevel ikke var tale om selvdetonation. Den historie fortalte Århus Stiftstidende 45 år efter eksplosionen. Den historie kan du læse her.

Søg selv - sådan kommer du i arkivet

Som abonnent på Århus Stiftstidende har du også adgang til dagens e-avis. Og når du er inde på den kan du bladre tilbage i samtlige de aviser, vi har udgivet i bladets 225-årige historie. Samtlige er skannet ind og ligger som e-aviser.

Du kan både finde frem til en bestemt avis ved at søge på datoen.

Men du kan også søge artikler om bestemte emner eller personer frem i både artikler og annoncer. Hvis du vil det, så kan vi anbefale at være specifik i søgningen. Hvis du for eksempel søger på Ceres Top, så får du alle de sider, hvor afarter af ordene Ceres og Top optræder. Det kan være Ceres i en annonce og en artikel om Pontoppidan på samme side. Så prøv med citationstegn "Ceres Top" i stedet - så søger den kun på den eksakte formulering.

Hvis du gerne vil kigge med i arkivet men ikke har adgang, så er indgangsbilletten såre billig: For 49 kroner kan du prøve avisen og søge ubegrænset i arkivet i en måned. Se mere om tilbuddet på stiften.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte af sejren i Hobro: Bundgaard-debut, karantænefare og et mirakel fra puljesejr

Annonce