Annonce
Randers

Husker du kæmpedimsernes transport gennem Randers?: Nu er de ved at blive sat på plads hos Leca

Projektchef Jesper Schmidt, Leca-værket, viste rundt på fabrikken, som snart er klar til at skifte fra fossil opvarmning til biomasse-opvarmning. Det skal de to store røggasvasketårne i baggrunden hjælpe med til. Foto: Annelene Petersen
Der arbejdes på højtryk hos Leca, hvor et nyt røggasvaskeanlæg er ved at blive installeret. Og de to kæmpemæssige skorstensfiltre, der i sommer vakte opsigt på Randers Havn, er ved at blive monteret og bliver klart til februar 2020.

Randers: Husker du de sjove fotos fra dengang, to kæmpemæssige skorstensfiltre skulle transporteres over Randersbro i sommer? De blev kørt fra Randers Havn til Leca-værket, og er nu i fuld sving med at blive monteret. Det oplyser projektchef på fabrikken i Hinge, Jesper Schmidt.

Han viser avisens fotograf og journalist rundt og fortæller om den store forvandling, fabrikken står overfor ved at gå fra kulfyret opvarmning til opvarmning med biomasse, primært affaldstræ, papir og plast. En omstilling, der reducerer CO2-udledningen med 40.000 tons om året.

Det er her, de to store skorstensfiltre, som faktisk er vasketårne med stor brusefunktion, spiller ind. De er lavet i fiberplast, produceret i Baltikum og skal vaske røggasserne fra forbrændingen, der sker i tre store rotérovne, som kører i døgndrift på fabrikken.

- Det er en naturlig følge af udviklingen, der gør, at vi nu omstiller os. Det her er en langtidsinvestering, vi regner jo med at skulle være her længe endnu. Der er i hvert fald ler nok i undergrunden til produktion de næste 100 år, siger Jesper Schmidt, der oplyser, at Leca-værket, som er ejet af Saint Gobain-gruppen, på Hinge-værket beskæftiger cirka 85 medarbejdere og op mod 300 eksterne medarbejdere på projektet.

Der produceres 800.000 kubikmeter Leca om året, hvilket svarer til omkring 10.000 lastbillæs.

Annonce
Husker du kæmpedimserne fra Randers Havn? Nu er de på plads på Leca-værket. Foto: Annelene Petersen

I gang til december

Omstillingen fra fossilt brændsel til biobrændsel kommer til at koste 114 millioner kroner i Hinge.

Når røgen bliver vasket, garanteres det, at saltsyreindholdet reduceres med 95 procent og svovlindholdet med 80 procent. Ud af forbrændingen opstår der gips, som genanvendes.

Naboer i området har luftet deres bekymring for, at der skal brændes affald af, der kan være farligt for miljøet, og frygten går især på, om det vil lugte og forurene i nærområdet.

Der er allerede etableret en ny og fem meter højere skorsten, der har erstattet en tidligere skorsten på stedet. Den vil tage sig af alt røgen, også fra to andre skorstene, som var der i forvejen.

Også en kæmpemæssig lydpotte er i færd med at blive isoleret, og den skal reducere lyden fra den enormt store blæser, der skal arbejde i processen med røggasvaskningen.

Da vi kommer forbi et lille hus midt i fabriksarealet, indskyder Jesper Schmidt, at her ligger Randers' dyreste hus, målt på kvadratmeter.

- Det er vel omkring seks kvadratmeter og har kostet to millioner kroner, griner han.

Det lille hus indeholder al teknik til måling af resultater af røggasvaskningen og renheden og leverer rapporter og kontroller til blandt andet miljøstyrelsen, forklarer han.

Med hensyn til tidshorisonten for omstillingen vil brændselsdelen være omskiftet til december, og røggasvaskningen er klar til omkring februar 2020, hvis alt går vel, oplyser projektchefen.

Jesper Schmidt kigger ind i forbrændingsovnen på Brænderplads 5, der brænder ler til Leca. Her bliver der op til 1150 grader varmt. Foto: Annelene Petersen
En af de fem rotérovne, hvoraf tre er i produktion, set udefra. Foto: Annelene Petersen
Der produceres 800.000 kubikmeter Leca om året, hvilket svarer til omkring 10.000 lastbillæs. Foto: Annelene Petersen
Høje temperaturer på Leca. Foto: Annelene Petersen
Detalje fra brænderpladsen. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Skød mod ansigt med fire meters afstand: 46-årig dømt for drabsforsøg

Annonce