Annonce
Randers FC

Han vandt pokaltitler med Freja, kom på landsholdet og til OL: - Aldrig har jeg været så nervøs som til den finale

Helge Vonsyld er en af de helt store spillere i randrusiansk fodboldhistorie. I dag nyder han sammen med sin kone tilværelsen på bopælen i Hornbæk og sommerhuset i Femmøller. Foto: Annelene Petersen
I vores tilbageblik på pokalfinalerne med randrusiansk deltagelse er vi nået til 1968, hvor en ung Helge Vonsyld løb ind i Idrætsparken med nerverne uden på trøjen. Han udviklede sig dog til en af tidens store spillere, der blandt andet nåede at bære anførerbindet på landsholdet.

Fodbold: - Jeg har aldrig været så nervøs, som jeg var til den kamp i Idrætsparken.

Sådan falder ordene fra Helge Vonsyld, når han husker tilbage på pokalfinalen i 1968. Den i dag 73-årige Helge Vonsyld var en af datidens helt store navne i Randers Freja med en karriere, der bragte ham på landsholdet og til OL i München i 1972.

Men den dag til pokalfinalen i 1968 mod Vejle Boldklub var der nerver på hos den blot 20-årige Helge Vonsyld, der var ude med en skade året forinden, da Randers Freja tog deres første pokaltitel.

Annonce


Der var en periode med virkelig mange kampe og ture med både Randers Freja og landsholdet. Der var et år, hvor halvdelen af min løn var tabt arbejdsfortjeneste

Helge Vonsyld


Vonsyld havde som ungdomsspiller været med til at vinde talentturneringen for Freja med finalesejr over AGF sammen med blandt andre Erik Sørensen. Men pokalfinalen i 1968  var den unge forsvarsspillers hidtil største eksamen på seniorplan.

- Jeg spillede forstopper og havde Ole Nielsen liggende bag mig som libero. Han var lidt ældre end os andre og en snu spiller, der hellere ville trække offside, end han ville ud at løbe efter modstanderen. Ham har jeg lært meget af, og jeg ser ham i øvrigt stadig, når han går forbi her i kvarteret på sin daglige rute, siger Helge Vonsyld, der er bosiddende i Hornbæk.

Sultne mod storhold

Senere i karrieren blev han selv rykket tilbage som libero og indtog den position, da Randers Freja i 1973 vandt den tredje pokaltitel med Vonsyld som årets pokalfighter.

Men tilbage til finalen i 1968. Den gik over al forventning. Randers Freja sejrede 3-1.

- Det var en forrygende kamp, som vi vandt fortjent. I semifinalen havde vi vundet 1-0 over KB i Idrætsparken i en kamp, hvor Alfred Mogensen havde stået fantastisk. KB og Vejle lå og spillede med om mesterskabet, mens vi lå og rodede rundt i 2. division. Men vi var ekstra sultne, når vi mødte de store hold, husker Vonsyld.

Annonce

Ramon skiftede karakter

Alt havde ellers ikke været fryd og gammen i Randers Freja i månederne op til pokalfinalen.

Helge Vonsyld og Erik Sørensen, Randers Freja, ved afrejsen til en landsholdstur til Afrika. Arkivfoto.

I efteråret 1967 var der kurrer på tråden mellem spillerne og træner, Juan Ramon.

- Han havde det her spanske temperament, som flere gange flød over på træningsbanen. Spillerstaben ville gerne af med ham, men bestyrelsen sagde nej. Han havde en kontrakt, og økonomien tillod dem ikke at skille sig af med ham. Så det endte med, at Ramon gav hånd til alle og tog hjem på juleferie, siger Helge Vonsyld.

- Men da vi startede op igen i foråret, var han fuldstændig forandret. Han var blevet mere rund og dansk i sin tilgang, og derfra gik det blændende. Efter sejren i pokalfinalen i 68 nåede vi kvartfinalen mod FC Køln i Europa Cup'en, hvilket slet ikke burde kunne lade sig gøre. De var i toppen af Bundesligaen, mens vi spillede 2. division. Knud Lundberg var med på turen som journalist, og han havde lovet champagne, hvis vi kunne holde nederlaget nede på to mål. Vi tabte 1-2, selv om vi faktisk burde have vundet, men da vi kom tilbage på hotellet, stod champagnen klar, fortæller Helge Vonsyld.

I returkampen i Randers vandt tyskerne sikkert, men de succesfulde år var ikke slut for Randers Freja, der i 1969 rykkede i 1. division for første gang. I 1973 blev det udover pokaltriumfen også til DM-sølv, og flere af spillerne på holdet havde opnået landskampe.

Annonce

I lære hos Allingham

Både Jørgen Rasmussen og Helge Vonsyld var med til OL i München i 1972, Vonsyld dog kun som reserve, men i karrieren opnåede han at være anfører for både ungdomslandsholdet og A-landsholdet, hvor han nåede 10 kampe. Det kunne være blevet til flere, hvis det ikke havde været for skader.

- Der var en periode med virkelig mange kampe og ture med både Randers Freja og landsholdet. Der var et år, hvor halvdelen af min løn var tabt arbejdsfortjeneste, siger Helge Vonsyld, der blev udlært trykker ved Knud Allingham.

En overgang var et skifte til spansk eller tysk fodbold på tale.

- Der var blandt andet en tysk klub, som lå godt placeret, og som gerne ville have mig direkte ind på holdet, fordi de havde en del spillere ude med skader. Men det blev aldrig til noget. Jeg har nok forlangt for meget, griner Helge Vonsyld.

Sandheden var dog også, at det lå i kortene, at Vonsyld kunne overtage Telefonnøglen fra sine forældre og blive tredje generation i virksomheden.

I karrieren har han også haft alvorlige knæskader, og i en periode havde han trappet ned som træner i serieklubben Fjorden i Øster Tørslev.

Annonce

Solgte virksomheder

Men efter to års pause vendte han tilbage til topplan i Randers Freja og nåede også at blive udtaget til landsholdet igen til en kamp mod Finland, hvor en vis Preben Elkjær fik sin debut!

Helge Vonsyld drev Telefonnøglen frem til begyndelsen af 90erne, hvor han slog til på et godt tilbud fra Tele Danmark og solgte virksomheden.

Senere købte han sig ind som en af aktionærerne i Provinsforlaget på Århusvej. Virksomheden, der har produceret kalendere i stor stil, drev Helge Vonsyld frem til 2017, hvor han solgte til to aarhusianske virksomheder.

I dag er han pensionist og mødes stadig årligt til julefrokost med de gamle drenge fra Frejas storhedstid.

Pokalfinalen i 1968

Randers Freja - Vejle 3-1 (2-1)

1-0 Per Gaardsøe (35.)

1-1 Tommy Troelsen (37.)

2-1 Hans Berg Andersen (41.)

3-1 Anders Bødker (48.)

Randers Freja: Alfred Mogensen - Mogens Kaarup, Jørgen Rasmussen, Per Lykke, Ole Nielsen, Helge Vonsyld, Knud Andersen, Per Gaardsøe, John Andreasen, Anders Bødker, Hans Berg Andersen

Udskifter: Knud Olesen

Tilskuere: 15.400

Årets pokalfighter: Per Gaardsøe, Randers Freja

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC melder udsolgt til pokalfinalen: - Det forslår som en skrædder i helvede

Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce