Annonce
Randers

Hvad synes du? Tre forslag til Byen til Vandet skal til debat inden drømmen bliver virkelighed

Sådan ser fremtiden ud i den indre havn i Randers, i følge et forslag fra team C. F. Møller, der er et af de tre arkitektfirmaer, der har lavet forslag til, hvordan Byen til Vandet skal udformes. Illustration: C. F. Møller
Christian Brøns (V), kommende formand for udviklingsudvalget, glæder sig til at Byen til Vandet går fra at være tegninger og tal på papir, til at blive realiseret som en helt ny bydel. Allerede om få år vil de første spadestik blive taget.

Randers: Om et år vil politikerne i Randers vælge, hvordan det storstilede byudviklingsprojekt Byen til Vandet skal udformes. Men lige nu er det borgerne, der har muligheden for at sætte ord på, hvordan de mener, at området ved havnen og åen centralt i Randers skal se ud.

Kommunen sender nemlig tre forslag til debat, og her er ordet frit for alle, der har en holdning til udviklingen. Kommunen har bedt tre arkitektfirmaer om at komme med forslag til projektet.

Team Effekt, Team C.F. Møller og Team Vandkunsten er i konkurrence med hinanden om at vinde, og siden 1. april 2019 har de arbejdet på hver deres forslag til en udviklingsplan. Bag konkurrencen står Randers Kommune og Realdania.

Dommerkomitéen vælger vinderteamet til september, men inden da skal borgerne på banen med deres meninger.

- Det kribler i fingrene efter at komme i gang. Men vi må ikke forhaste os, for starten er afgørende for, at vi kommer i mål, og vi skal vælge rigtigt, siger Christian Brøns (V), der er kommende formand for udviklingsudvalget.

Annonce
Jeg tror ikke, det er urealistisk, at Verdo kan flytte sig.

Christian Brøns (V), kommende formand for udviklingsudvalget

En bro til 600 millioner

Det team, der vinder, skal lave et færdigt forslag til en endelig udviklingsplan. Er der gode løsninger fra de to andre forslag, kan de indgå i det endelige forslag. Samtidig kan borgernes input få indflydelse på, hvilke løsninger der kommer med i den endelige udviklingsplan.

- Vi har brugsretten til de tre projekter og kan bruge dele fra dem alle, siger Christian Brøns.

Forslaget til en endelig udviklingsplan forventes at blive sat til debat i foråret 2020, hvorefter den vil blive behandlet af Randers Byråd.

Klimabroen er en afgørende brik i hele projektet. Den skal gå over Pieren og supplere Randersbro, så der kommer to forbindelser over fjorden, samtidig med at den udformes, så den kan være med til at håndtere stigende vandstand og store regnmængder. Prisen er omkring 600 millioner kroner.

- I løbet af denne byrådsperiode får vi samlet omkring 100 millioner kroner, siger Christian Brøns, der ikke vil sætte årstal på, hvornår broen kommer.

- Men i Venstre ser vi gerne, at det sker så hurtigt som muligt. Byen til Vandet skal realiseres i løbet af 20-25 år, og i løbet af den tid vil broen blive bygget.

Mange områder i spil

Allerede i løbet af denne byrådsperiode forventer Christian Brøns, at de første spadestik bliver taget til del-elementer af Byen til Vandet. De tre arkitekt-firmaer har alle udpeget områder, hvor det er oplagt at gå i gang.

- Vi ejer jo allerede en del af områderne, der er i spil. For eksempel Brotoften, den tidligere Shell-grund og busterminalen.

De tre teams har lavet projekter både med og uden Verdo på havnen.

Selv om fjernvarmeselskabet har en dominerende plads på Pieren midt i det hele, så er Christian Brøns optimistisk med hensyn til, at der nok skal findes løsninger hen ad vejen. Dels fordi der hele tiden sker nye tiltag, når det gælder varmeforsyning. Desuden fordi det måske er muligt at få losningen af brændsel til Verdo til at støje mindre end i dag, så det bliver muligt at bygge i nærheden. Måske løser problemet sig selv:

- Jeg tror ikke det er urealistisk, at Verdo kan flytte sig, siger Christian Brøns.

Mange ting skal besluttes, inden det store byudviklingsprojekt skal sættes i gang. Blandt andet er processen i gang med at finde en placering af busterminalen, der enten skal blive hvor den er - måske i reduceret udgave - eller flyttes til for eksempel Gasværksgrunden for enden af Vestervold, så den kommer tættere på togstationen.

Lige nu er det borgerne tur til at se nærmere på de tre forslag til fremtidens Randers.

Her kan du være med

Debatperioden om de te forslag til Byen til Vandet løber fra 1. juli til 21. august 2019.

Borgerne kan møde repræsentanter fra Randers Kommune til en snak om de tre forslag i Havnegadeboksen på Dronningekajen i Randers fra 1. til 5. juli, alle dage fra kl. 14-17.

Debatperioden afsluttes med by- og havnevandringer i Randers Festuge i uge 33 og med et temamøde i Forum for Byen til Vandet 20. august, hvor de tre forslag præsenteres og drøftes.

Alle input indsamles også via et mentii-spørgeskema og fra eventuelle kommentarer på Facebook.

Derefter bliver de samlet i et notat til dommerkomitéens bedømmelsesmøde sammen med input fra rådgivere i advisory boardet.

Det er byrådet, der træffer den endelige afgørelse om, hvordan projektet skal udformes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce