Annonce
Østjylland

Hvalen i Hobro får hovedrolle i godnathistorie

Historien om hvalen Runa blev udgivet i torsdags, og er allerede meget populær. Arkivfoto: Annelene Petersen

To fædre har skrevet en fantasifuld godnathistorie om den hval, der i øjeblikket er strandet i Mariager Fjord. En historie, forældre gratis kan bestille og krydre med personlige oplysninger om netop deres barn.

Hobro: Nyheden om den store hval i havnebassinet i Hobro har skabt fascination landet over. Ikke mindst hos journalist og forfatter Lars Henriksen og musiker Anders Larson, der nu har tryllet hvalen om til en godnathistorie for børn.

- De mange medier, der skriver om hvalen, skriver kun historier til voksne. Men det kæmpestore dyr er sikkert endnu mere fascinerende for børn end voksne, så vi synes, de fortjener deres egen fortælling, siger Lars Henriksen.

De to fædre greb derfor pennen og skrev en helt aktuel godnathistorie om hvalen, som de har valgt at kalde Runa. En godnathistorie, hvor barnet dykker ned i fjorden og tager på eventyr med Runa - og det er ikke småting, der sker under vandet. Barnet får både en god snak med hvalen, en vild ridetur på dens ryg og en flyvetur ved hjælp af dens blæsehul.

Historien, der har kunnet bestilles kvit og frit siden i torsdags, er allerede blevet meget populær - ikke mindst blandt forældre i Hobro-området.

- Der er allerede et par hundrede, der har bedt om at få den tilsendt, så vi er tilfredse, fastslår Lars Henriksen.

Selv om historien er fuld af fantasi, har forfatterne valgt at bibeholde eksperternes lidt barske forklaring om, at hvalen sandsynligvis er søgt mod Hobro for at dø. De forældre, der læser historien højt for deres poder, skal med andre ord ikke regne med en fantasifuld og rosenrød slutning.

- Vi kunne godt lade barnet hjælpe hvalen fri og hjem til sin familie. Det ville være den mest oplagte og glade eventyrhistorie, og det overvejede vi også, fortæller Lars Henriksen og fortsætter:

- Men vi synes, der er mere læring i at fortælle den reelle historie om, at hvalen er kommet ind til havnen, fordi den er døende. Vi prøver i bogen at forklare børnene, hvorfor det ikke er forfærdeligt, at den skal dø. At det er helt naturligt, og at det ikke er noget, man behøver være ked af.

Annonce

Ingen hokus-pokus: Sådan virker historierne

Der har tidligere været udgivet godnathistorier, der hævder at kunne få børn til at falde hurtigere i søvn. Blandt andet bogen "Kaninen der så gerne ville sove", der er skrevet på en måde, hvor højtlæsningen kommer til at virke som en slags søvndyssende hypnose. Noget, der har skabt stor debat blandt forældre.

Nu hævder Anders Larson og Lars Henriksen ligeledes, at deres godnathistorier fra Vilter.dk kan få de fleste børn til at falde hurtigere til ro, men de understreger, at der ikke gøres brug af hypnose eller andre skjulte effekter. Ifølge forfatterne virker historierne søvndyssende, fordi:

1) Historierne er gjort personlige for at få barnets fulde opmærksomhed, så det ligger roligt og lytter til højtlæsningen.

2) Historierne bliver læst op fra en mobiltelefon eller tablet, så man kan slukke lyset på barnets værelse.

3) Der følger kun en enkelt illustration med til hver historie. Den ser barnet, inden højtlæsningen begynder, og derefter er det meningen, at barnet skal ligge sig om på siden, og bare ligge og lytte i mørket og skabe sine egne billeder i hovedet.

4) Alle historierne er bygget op på samme, genkendelige måde. Det er altid den samme figur, Vilter Ørngot, der vækker barnet og tager det med ud på eventyr. Og hver historie slutter med, at barnet ligger sig i sengen, mærker hovedpuden og falder i søvn.

5) Efter hver historie afspilles "Vilters godnatsang", som er en rolig melodi komponeret af Anders Larson, der er professionel musiker.

I godnathistorien dykker barnet ned i Mariager Fjord, hvor det får en god snak og en vild svømmetur med hvalen Runa. Illustration: Vilter.dk

En personlig historie

Lars Henriksen og Anders Larson startede i september i år hjemmesiden Vilter.dk, hvor forældre gratis kan bestille fem godnathistorier til børn i alderen 4-12 år - herunder historien om hvalen Runa. Vil man efterfølgende have flere historier, kan de købes i pakker af ti.

Hver eneste historie bliver gjort personlig, da man ved bestilling indtaster sit barns navn samt navnene på barnets bedste venner, yndlingsbamse og hjemby. De oplysninger bliver så skrevet ind i historien, inden den bliver sendt til forældrene sammen med en illustration fra den pågældende historie samt en melodi, man kan afspille for barnet, når historien er slut.

Fælles for alle historierne er, at det er drengen Vilter Ørngot - som mændene bag historierne betegner som en moderne Ole Lukøje - der tager barnet med på vilde eventyr. Mens historien om hvalen Runa tager udgangspunkt i noget, der rent faktisk foregår, er de øvrige historier på Vilter.dk skrevet ud fra fri fantasi og foregår blandt andet i en vulkan, på Antarktis og oppe i skyerne.

På vej til udlandet

Idéen til Vilter.dk opstod ud fra de to fædres problemer med at få deres egne børn til at falde i søvn om aftenen.

- Vi var begge udfordret af, at putteritualet lidt for ofte endte som noget negativt, hvor det trak ud, børnene ikke ville sove, og vi ingen voksentid fik. Vi prøvede alt muligt: Synge sange, nusse på ryggen, læse alverdens forskellige bøger, fortæller Lars Henriksen og fortsætter:

- Til sidst blev vi trætte af at læse de samme bøger igen og igen, og begyndte hver især at finde på vores egne godnathistorier, hvor vores børn havde hovedrollen. Og så havde vi pludselig deres opmærksomhed på en helt anden måde.

Da Anders Larsons børn pludselig bad om at høre nogle af de gamle, selvopfundne historier igen, begyndte han at skrive dem ned for at have en chance for at huske dem. Derefter tog han fat i Lars Henriksen, som havde et barn i samme klasse, og som han vidste var journalist og havde skrevet flere bøger.

- Anders spurgte, om jeg ville være med til at skrive en række personliggjorte godnathistorier til børn, og det ville jeg, fastslår Lars Henriksen.

I september 2018 fik Vilter.dk sin debut, og siden da er det gået stærkt. Der er allerede 50 godnathistorier at finde på hjemmesiden, og flere tusinde forældre har indtil videre benyttet sig af muligheden. Mange af dem skriver efterfølgende til Lars Henriksen og Anders Larson og roser dem for historierne, og det har for alvor givet de to mænd blod på tanden. Lars Henriksen har derfor sagt sit journalistjob op for at vie al sin tid til Vilter.dk samt et andet iværksætterprojekt, han går og pusler med. Næste skridt bliver at få oversat alle godnathistorierne, så konceptet kan udbredes til andre lande.

- Alle med små børn ved, hvor stor en forskel det gør, at dagens afslutning bliver god og rar - og kortere end to timer, så man kan få voksentid. Puttestunderne er ofte der, man er allertættest på sit barn. Når det ligger træt, varmt og trygt ved siden af en, og får læst godnathistorie. Den stund skal ikke ødelægges af, at putningen ender med at tage så lang tid, at forældrene bliver irriteret. Det er den problematik, vi vil hjælpe forældre med - ikke kun i Danmark, men også i udlandet, forklarer Lars Henriksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Annonce