Annonce
Debat

Hvem giver dig lyst til at læse?

"Litteratursiden lancerer i samarbejde med Blixenprisen, Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet en ny pris, der hylder landets professionelle litteraturformidlere."

Sådan står der på den glimrende hjemmeside Litteratursiden. Det er vigtigt det her, mine damer og herrer. Meget vigtigt. Ikke så meget prisen i sig selv, men tanken om at hylde litteraturformidlerne. Som sådan er der jo ikke noget nyt i at være litteraturformidler. Slet ikke.

Det var de fremragende børnebibliotekarer på biblioteket i Aabenraa, der var med til at åbne en ny verden for mig. Det var også mine forældre, mine venner, faktisk specielt én god ven, og ham vender vi tilbage til om lidt, der var med til at guide min læsning, finde de bøger, der fik mig til at knække læsekoden og fik mig til at omfavne læsningen som noget helt essentielt. Noget der startede lystbetonet og som underholdning.

I en tid hvor vi taler om førerløse biler, fremmedhad i øst, dumhed i vest, skolebørn i Danmark, der ikke klarer sig så godt som før i tiden, og andre mere eller mindre skræmmende ting, så er det vigtigt, at vi også taler om læsning. Ikke i en uddannelsessammenhæng, da det nok skal komme, hvis vi "bare" kommer i gang med at læse.

Det essentielle er glæden ved at læse. Hvad enten det er erotik, gotik, nordic noir, Troldepus, Stiften, Amtsavisen eller manualer til gamle skrivemaskiner (ja, det kan nogen også knække koden med). Men som med så meget andet kommer læsningen ikke af sig selv. Man skal som barn (eller voksen for den sags skyld) hjælpes i den rigtige retning. Ikke skubbes, men hjælpes. Ikke som pligt, men med lyst, så skal det andet nok komme.

Og her spiller litteraturformidlerne en stor rolle, da de kan være med til at tænde lysten. Blandt mine mange dygtige kollegaer på Randers Bibliotek bliver jeg inspireret til store og små læseoplevelser. Med lånere kan det også være fantastisk at tale om litteratur. Jeg vil 1000 gange hellere læse en bog, som bliver anbefalet mig af en låner med ild i øjnene, end læse en bog, fordi medier eller reklamer siger, at "den er god". Jeg skal mærke, hvorfor den er god, hvorfor jeg skal bruge min tid på den. Noget af det bedste for mig er også at anbefale bøger, som andre får glæde af at læse. At jeg kan videregive noget af min passion.

Der er også andre steder, det er vigtigt for mig at hente inspiration - vigtige stemmer, der snakker om litteratur og formidler litteratur. I en tid hvor vi oversvømmes med tilbud, og hvor man næsten drukner, er det vigtigt at finde de stemmer, der kan være med til at holde os fast. Der eksempelvis peger spottet på værker, jeg ikke vidste, at jeg manglede af læse; værker, der kan holde mig varm. For mig er en af de stemmer min gamle ven Martin, der driver litteraturbloggen "Fra Sortsand".

"Fra Sortstand" er et af de steder, hvor jeg henter inspiration til læsning. Det er en guide, en hjælp til at forstå, hvorfor visse ting, rent litterært, fungerer så godt eller dårligt, som de gør. Her får jeg også hjælp til at finde gammelt guld frem fra låste og støvede genreskabe.

I en tid, hvor alt skal gå hurtigt, og hvor meget handler om likes på sociale medier, er "Fra Sortsand" gammeldags på den helt rigtige måde. Her tager skribenten sig tid til at udforske mørke kroge og store ideer. Her er der fokus på analyser fremfor korte anmeldelser af netop den type, som giver læseren lyst til mere. Døren åbnes på klem, og man får som læser lyst til sparke den ind og udforske de værker, som Martin beskriver. Det er for mig, men ikke nødvendigvis for dig, den helt rigtige form for litteraturformidling.

Så mit forslag til dig, der måske er gået lidt i stå med at læse, eller dig, der gerne vil hjælpe dit barn med for alvor at komme i gang, er at finde frem til en litteraturformidler, eller en form for litteraturformidling, der taler til dig. Hvad enten det er en bibliotekar, en blog, en hjemmeside, en bestemt avis, et magasin, en fyr, der driver en podcast, eller den tante, der til familiefesterne altid snakker om Sherlock Holmes, som var det et vidunder. Det er tilladt at slubre andres passion i sig. Det er den benzin, der kan drive os i den rigtige retning.

For uanset hvad du vil her i livet, er det ikke dumt at læse.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers FC For abonnenter

AGF var statister i ny randrusiansk triumf: Dét sagde Randers FC-lejren efter sejren over rivalerne

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Analyse: Derfor får Dansk Folkeparti to mandater i det nye byråd

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

DF-politiker dømt for racistisk opslag på Facebook

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra det østjyske derby: Let på hatten, Kronjylland!

Randers FC

Se videoanalysen og højdepunkterne: Randers FC er kongerne af Østjylland

Randers For abonnenter

Renés lystfiskermekka var allerede en succes, men corona-pandemien gav fra dag ét væksten et yderligere boost

Debat

Debat: Der skal styr på spildevandet - ellers får vi aldrig et godt vandmiljø

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Randers

Antik og lopper i lange baner for første gang i den nye hal: Arena Randers bugnede af varer og folk

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Randers

Borger-opfordring til at der skal gå sport i det: Handl i Randers midtby, så den ikke går til grunde

Annonce