Annonce
Debat

Hvem giver dig lyst til at læse?

"Litteratursiden lancerer i samarbejde med Blixenprisen, Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet en ny pris, der hylder landets professionelle litteraturformidlere."

Sådan står der på den glimrende hjemmeside Litteratursiden. Det er vigtigt det her, mine damer og herrer. Meget vigtigt. Ikke så meget prisen i sig selv, men tanken om at hylde litteraturformidlerne. Som sådan er der jo ikke noget nyt i at være litteraturformidler. Slet ikke.

Det var de fremragende børnebibliotekarer på biblioteket i Aabenraa, der var med til at åbne en ny verden for mig. Det var også mine forældre, mine venner, faktisk specielt én god ven, og ham vender vi tilbage til om lidt, der var med til at guide min læsning, finde de bøger, der fik mig til at knække læsekoden og fik mig til at omfavne læsningen som noget helt essentielt. Noget der startede lystbetonet og som underholdning.

I en tid hvor vi taler om førerløse biler, fremmedhad i øst, dumhed i vest, skolebørn i Danmark, der ikke klarer sig så godt som før i tiden, og andre mere eller mindre skræmmende ting, så er det vigtigt, at vi også taler om læsning. Ikke i en uddannelsessammenhæng, da det nok skal komme, hvis vi "bare" kommer i gang med at læse.

Det essentielle er glæden ved at læse. Hvad enten det er erotik, gotik, nordic noir, Troldepus, Stiften, Amtsavisen eller manualer til gamle skrivemaskiner (ja, det kan nogen også knække koden med). Men som med så meget andet kommer læsningen ikke af sig selv. Man skal som barn (eller voksen for den sags skyld) hjælpes i den rigtige retning. Ikke skubbes, men hjælpes. Ikke som pligt, men med lyst, så skal det andet nok komme.

Og her spiller litteraturformidlerne en stor rolle, da de kan være med til at tænde lysten. Blandt mine mange dygtige kollegaer på Randers Bibliotek bliver jeg inspireret til store og små læseoplevelser. Med lånere kan det også være fantastisk at tale om litteratur. Jeg vil 1000 gange hellere læse en bog, som bliver anbefalet mig af en låner med ild i øjnene, end læse en bog, fordi medier eller reklamer siger, at "den er god". Jeg skal mærke, hvorfor den er god, hvorfor jeg skal bruge min tid på den. Noget af det bedste for mig er også at anbefale bøger, som andre får glæde af at læse. At jeg kan videregive noget af min passion.

Der er også andre steder, det er vigtigt for mig at hente inspiration - vigtige stemmer, der snakker om litteratur og formidler litteratur. I en tid hvor vi oversvømmes med tilbud, og hvor man næsten drukner, er det vigtigt at finde de stemmer, der kan være med til at holde os fast. Der eksempelvis peger spottet på værker, jeg ikke vidste, at jeg manglede af læse; værker, der kan holde mig varm. For mig er en af de stemmer min gamle ven Martin, der driver litteraturbloggen "Fra Sortsand".

"Fra Sortstand" er et af de steder, hvor jeg henter inspiration til læsning. Det er en guide, en hjælp til at forstå, hvorfor visse ting, rent litterært, fungerer så godt eller dårligt, som de gør. Her får jeg også hjælp til at finde gammelt guld frem fra låste og støvede genreskabe.

I en tid, hvor alt skal gå hurtigt, og hvor meget handler om likes på sociale medier, er "Fra Sortsand" gammeldags på den helt rigtige måde. Her tager skribenten sig tid til at udforske mørke kroge og store ideer. Her er der fokus på analyser fremfor korte anmeldelser af netop den type, som giver læseren lyst til mere. Døren åbnes på klem, og man får som læser lyst til sparke den ind og udforske de værker, som Martin beskriver. Det er for mig, men ikke nødvendigvis for dig, den helt rigtige form for litteraturformidling.

Så mit forslag til dig, der måske er gået lidt i stå med at læse, eller dig, der gerne vil hjælpe dit barn med for alvor at komme i gang, er at finde frem til en litteraturformidler, eller en form for litteraturformidling, der taler til dig. Hvad enten det er en bibliotekar, en blog, en hjemmeside, en bestemt avis, et magasin, en fyr, der driver en podcast, eller den tante, der til familiefesterne altid snakker om Sherlock Holmes, som var det et vidunder. Det er tilladt at slubre andres passion i sig. Det er den benzin, der kan drive os i den rigtige retning.

For uanset hvad du vil her i livet, er det ikke dumt at læse.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce