Annonce
Randers

Hvem kom først - Daka eller beboerne i området?

Arkivfoto: Richard Sylvestersen
Der er fire kilometer mellem Assentoft og Romalt, hvor der er fuld fart på bosætningen. I mellem de to byer ligger destruktionsvirksomheden Daka Secanim, og det giver anledning til mange klager fra beboerne. Andre mener, at virksomheden skal have lov til at lugte, da den lå der først.
Annonce

Assentoft/Romalt: I Assentoft, der er kommunens næststørste by, og Romalt er der mange forskellige holdninger til, hvor slem stanken fra Daka Secanim egentlig er, og hvem der har mest ret til at være i området - Daka eller beboerne.

Hvem kom egentlig først?

Der har boet mennesker i byerne Assentoft og Romalt i århundreder, men det er først i de seneste år, at bosætningen har taget fart. Mellem de to byer ligger Daka, der blev anlagt ved kanten af Randers Fjord i 1937. Siden er befolkningen i området vokset med flere tusinde. Det skyldes, at Randers Kommune og private har udstykket mange grunde i de to byer.

Siden det 12. århundrede har der været en kirke i Essenbæk sogn, som Assentoft ligger i. Der har også været et kloster. Navnet Assentoft kendes fra 1579. I 1682 bestod landsbyen af 14 gårde, men siden voksede den støt. I januar 1900 blev Assentoft Brugsforening etableret. I 1907 fik byen en ny og større skole og i 1939 fik Assentoft en idrætsforening.

Romalt oplevede sidst i 1970'erne et byggeboom, idet der blev opført mange parcelhuse i landsbyen. Men allerede tidligere boede der en del mennesker i landsbyen. Ved folketingsvalget i 2015 var der 2.457 stemmeberettigede i Romalt.

Landsbyen har haft landingssted ved Randers Fjord, men efter at fjorden blev kanaliseret og inddæmmet, er der på stedet kun en næsten lukket vig. Der var også trinbræt ved Romalt på jernbanen mellem Randers og Ryomgård.

I løbet af de senere år har byen fået aktivitetshal og friskole samt daginstitution i takt med, at der er bygget mange nye huse i området. Der er desuden planer om at lave en aktivitetspark samt opføre bilvask og tankstation i byen.

Daka har ligget på kanten af Randers Fjord i næsten 100 år. I løbet af årene har flere og flere bosat sig i området omkring virksomheden, og det giver problemer. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af kollapset mod Horsens: Forsvarsproblemer, unge på spring og kæmpende kant

Randers FC

Lejespiller fortsætter sæsonen ud: Sportsdirektør ser positive tegn i forhold til en permanent aftale

Annonce