Annonce
Randers

Hvem var han: Købere betaler gerne 20-30 millioner for en Vilhelm Hammershøi

Vilhelm Hammershøi fotograferet ved vinduet i lejligheden i Strandgade, da parret boede i nummer 25 på Christianshavn. Arkivfoto
Interessen for Vilhelm Hammershøi er på det seneste eksploderet på den internationale kunstscene. Hans malerier er de store højdespringere på auktionerne.

Randers: De dominerende temaer i Vilhelm Hammershøis kunst er ensomhed og fremmedgørelse, men også følelsen af intimitet og stille afklarethed sniger sig ind i hans malerier.

Selvom han også malede udendørs scenerier, så er det kunstnerhjemmet i Strandgade i København, der har gjort ham verdensberømt. Det er disse rolige interiør-billeder, der er så populære, at købere rask væk smider 20-30 millioner kroner på bordet for et enkelt maleri.

Men berømmelsen og de galopperende priser er en nyere foreteelse. På sin samtid blev Hammershøi betragtet som en ener i dansk kunst. Og hans afdæmpede stil dannede ikke skole.

Han døde som 51-årig af kræft i 1916, og umiddelbart efter gik hans kunst i glemmebogen. Det realistiske og symbolistiske maleri blev fortrængt af det abstrakte maleri og siden af popkunsten.

Men sådan er det ikke længere. I dag er han verdensberømt.

Annonce
Søsteren Anna var Hammershøis model, indtil han mødte Ida Ilfeldt. Maleriet her var på Verdensudstillingen i Paris 1889 og fik bronzemedalje. Arkivfoto

1. København

Han blev født i København 15. maj 1864. Han døde i København 13. februar 1916 og blev kun 51 år.

Og det var især lejlighederne i Strandgade 25 og 30, der er gået verden rundt. For det er lejligheden, stuerne, der har lagt ramme og ro til hans stille malerier.

2. Ungt talent

Allerede som otte-årig viste han stort talent for at tegne og male, og han begyndte at få undervisning i så ung en alder.

Uddannet på Det Kongelige danske Akademi i København.

Debuterede i 1885 med et portræt af søsteren Anna Hammershøi.

Interiør fra lejligheden på Christianshavn. Arkivfoto

3. De store rejser

Lige som guldaldermalerne før ham tog også Hammershøi på mange rejser til især det sydlige Europa. Frankrig, Italien samt Holland og Belgien.

Han boede godt et halvt års tid i 1892 i Paris. Var med på Verdensudstillingen i 1889 i den franske metropol, hvor han fik bronzemedalje for portrættet af søsteren Anna. I Paris var han i kontakt med tidens store kunstnere. Blandt andre den franske kunstner Pierre-Auguste Renoir.

Den danske maler, P.S. Krøyer har en gang kaldt Hammershøis kunst for "Smør eller Fedt i Måneskin".

Museumsdirektør Lise Jeppesen viste i 2018 stor Hammershøi-udstilling på Randers Kunstmuseum, hvor husets eget mesterværk "Interiør med ung kvinde set fra ryggen" naturligt indgik. Arkivfoto: Annelene Petersen

4. Ida - hans model

Han blev gift med Ida Ilfeldt, en søster til maleren Peter Ilfeldt, i 1891. Hun blev hovdpersonen i hans kunst. Det var hende, han malede, gerne i rygvendt position, hvis han skulle have personer med på maleriet. Han malede hende sådan, at man ser nakken lyse op i det ellers afdæmpede lys.

Men lige så ofte malede han bare stuen med møbler, vinduer, døre i parrets lejlighed Strandgade 30 i København.

Et af klenodierne på Randers Kunstmuseum, Vilhelm Hammershøis "Interiør med ung kvinde set fra ryggen". Fra 1904. Arkivfoto: Randers Kunstmuseum

5. Højdespringerne

I 2010'erne røg Hammershøi for alvor op i den internationale liga, hvor hans malerier gik for hammerslag i million-klassen.

2017: Det dyreste, der hidtil er blev solgt, er "Interiør med kvinde ved klaver, Strandgade 30". Solgt på Sotherby's i New York til 39,5 millioner kroner.

2018: "Interiør med kunstnerens staffeli, Bredgade 25" blev solgt på Christie's i New York for 32 millioner kroner.

2019: I november satte et maleri fra Strandgade af Hammershøi rekord på Bruun Rasmussens Kunstauktioner i København. Det privatejede værk "Interiør fra Strandgade 30" fik hammerslag på 31,5 millioner kroner.

2015: Maleriet "Interiør, Strandgade" blev solgt på Sotherby's i London for 21,5 millioner kroner.

2012: Vilhelm Hammershøi kom for alvor op den internationale kunstscene, da hans maleri, "Ida læser et brev" blev solgt på Sotherby's i London for 15,7 millioner kroner.

Museumsdirektør Lise Jeppesen tør ikke vurdere, hvad Randers Kunstmuseums dyreste Hammershøi-maleri "Interiør med ung kvinde set fra ryggen" koster. Det blev færdigt i 1904 og betragtes som et af kunstnerens absolutte hovedværker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Annonce