Annonce
Navne

Hvem ved noget om Zonen-leder fra Rønde?

Her ses Arne Valther Nielsen, der havde en meget aldigt job hos Zonen i Rønde

Stationsleder Valdemar Andersen var den sidste på posten inden fusionen med Falck.

Annonce

I sine bestræbelser på at samle flest mulige informationer er formanden for Zone-Redningskorpsets Venner, advokat Frederik Madsen, København, nået til redningskorpsets station i Rønde, dengang med adressen Hovedgaden 70.

Der er flere kuriøse beretninger om denne station, som i en periode var ejet af stifteren af Zonen i Randers, vognmand Christian Jensen.

Men Frederik Madsen mangler informationer om den sidste stationsleder, Valdemar Andersen, som ved fusionen med Falck i 1963 valgte ikke at fortsætte i Falck-Zonen. Valdemar Andersen var stationsleder fra 1954. Kender en læser til Valdemar Andersen eller evt. efterkommere, hører redaktionen meget gerne nærmere.

Zonen i Rønde blev på et ikke kendt tidspunkt oprettet som såkaldt henvendelsessted. Der blev stationeret en dyreambulance og en kranvogn på stationen.

Ejerforholdet foreligger ikke oplyst, men stationen optræder som henvendelsessted i Zonens telefontavler frem til 1939 og som station fra 1945.

Frederik Madsen noterer, at stationen mærkeligt nok ikke blev annonceret i dagspressen, hvilket ellers var almindeligt den 1. januar i perioden 1937-49.

Zonen var ikke mindst kendt for sine dyreredninger. Bemærk, hvor dybt hesten er sunket i.
Annonce

Vognmanden fra Randers

Stationen i Rønde er med i Zonens regnskab 1943-46 og på en vognliste fra 1947.

- Vi ved med sikkerhed, at stationen senere blev overtaget af Christian Jensen fra Randers, for den indgik i hans konkursbo i 1952, fortæller Frederik Madsen.

Den kan være i februar 1947, overtagelsen er sket, for i en avis skrives, at stationen har fået en ny kranvogn og er udvidet med en ambulance.

Stationslederen dengang hed Knudsen. Frederik Madsen oplyser, at i 1946 var der stort set ingen kørselsindtægter, og stationen gav følgelig et stort underskud.

Da Christian Jensen gik konkurs, havde Knudsen et større beløb til gode. Zonen ville ikke betale ham, og så ville han ikke have mere med redningskorpset at gøre. Han kørte derfor bilerne, en ambulance, en kranvogn og en dyreambulance, ud til vejen, og så måtte Zonen ellers hente dem!

Stationslederfruens vasketøj er kommet med på disse fotos af Zonens vognpark i Rønde fra et ukendt årstal.
Annonce

Skiftede til Falck

Da Falck kom til Rønde i 1956 med brand- og redningsstation, blev Knudsen ansat som stationsleder - han synes fråtrådt ved Zonen to år før - og Falck overtog telefonnummeret Rønde 81.

Konkurrencen var hård mellem Falck og Zonen, hvilket også fremgår af indholdet af, hvad Frederik Madsen kalder en smæderapport fra Falck til Chaufførernes Fagforening i 1957:

"Stationslederen har stillet garage til rådighed for kranvogn og sygevogn. For lokalerne og for at lede stationen får han 10.000 kroner om året. Af dette beløb skal han selv betale mandskabsløn. Ordningen er ikke så fordelagtig for ham, så han har fundet på at udleje en del til en mekaniker, som så har forpligtet sig til at køre med kranvognen. Men da også mekanikeren synes utilbøjelig til at køre med kranvognen, har han ansat en redder til 100 kroner om ugen. Denne redder har altid vagt, men han tør ikke klage til fagforeningen, for så bliver han smidt ud, og han vil hellere arbejde end gå arbejdsløs".

Frederik Madsen tør ikke sige, om oplysningerne er helt korrekte, men det vides, at stationsleder Valdemar Andersen i 1962 modtog 17.000 kroner.

Annonce

Fiskebil og ambulance

Ved fusionen med Falck rådede Zonen i Rønde over en ambulance, som var en Chevrolet 1954, og en kranvogn, en Ford V8 1948.

Om ambulancen verserer denne historie:

"Valdemar Andersen havde en redder, som hed Christian - efternavnet huskes ikke. Han var så dygtig til at male vognene med stafferinger og alting. Hos GM-forhandleren i Grenaa havde man en kunde med en fiskebil Chevrolet 1954, der fik lavet reparationer, han ikke betalte. Denne vogn købte Valdemar Andersen og byggede den selv om til ambulance".

En søn af redder Arne Valther Nielsen, Torben Nielsen, har til Frederik Madsen fortalt følgende om sin fars ansættelse hos Zonen i Rønde:

"Min far, Arne Valther Nielsen, født 1919, havde en kombineret stilling hos Knudsen - redder, mekaniker, tankpasser, kørsel med udlejningsvaskemaskiner".

Det er Torben Nielsen, som via Frederik Madsen har stillet de fotos til rådighed, vi bringer ved artiklen.

I 1966 blev en ny station til Falck-Zonen opført i Rønde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Låsby-Svendsen er død

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce