Annonce
Randers

Hver en krone vendes: VIA har lukket for det varme vand for at spare

Via University College: Statsminister Lars Løkke Rasmussen besøger de studerende til faglig debat. Foto: Annelene Petersen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen blev konfronteret med konsekvenserne af de årlige to-procents besparelser på uddannelserne, da han debaterede sundhedsreform med studerende på VIA University College i Randers.

Randers: Landets statsminister stod over for 100 studerende torsdag først på eftermiddagen i auditoriet på VIA University College Randers og debatterede det forslag til en sundhedsreform, som regeringen og Dansk Folkleparti præsenterede tidligere på ugen.

Mod slutning af det halvandet time lange arrangement blev de studerende spurgt, hvad der kan få dem til at blive i faget. Og det første svar overrumplede Lars Løkke Rasmussen, der halvt om halvt troede det var en spøg. For en studerende svarede: - Varmt vand i hanerne.

Men det var ikke en spøg, og spørgsmålet afslørede, at VIA i Region Midtjylland har lukket for det varme vand. Det bekræftede professionshøjskoledirektør Kirsten Bundgaard:

- Ja, vi har lukket for det varme vand som en del af besparelserne. Vi arbejder med mange-bække-små for at skaffe penge til uddannelserne. Og det giver en besparelse på 100.000 kroner for hele VIA i Midtjylland, forklarer hun. VIA har otte såkaldte campusser fordelt ud over Region Midtjylland.

Kirsten Bundgaard tilføjer, at man har spurgt eksperter, om det vil forringe hygiejnen, hvis man ikke kan vaske hænder i varmt vand, og svaret har været, at det ikke gør nogen forskel, om man bruger varmt eller koldt vand og supplerer med håndsprit. Desuden indgår lukningen for det varme vand i VIAs arbejde med en bæredygtig drift, som også fører til, at man fjerner plastikflaskerne med drikkevand fra skolerne.

Kamilla Futtrup, formand for landets sygeplejestuderende, kritiserede de årlige to procents besparelser på uddannelserne, som nu også har fået VIA til at lukke for det varme vand. Foto: Annelene Petersen.

Instagram

Efter statsminister Lars Løkke Rasmussen indledende redegørelse for sigtet med sundhedsreformen, fik Kamilla Futtrup lov til at stille det første spørgsmål til ham. Hun er formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning:

- Jeg har spurgt mine medlemmer på et medie, jeg ved du også ynder at benytte, nemlig Instagram, hvad jeg skulle spørge statsministeren om, begyndte hun, og Lars Løkke Rasmussen smilede og bekræftede med et "yes", at han ynder at bruge instagram, hvor han har 50.300 følgere.

Kamilla Futtrup havde fået det råd at spørge til besparelserne på uddannelserne, fortalte hun. Det såkaldte omprioriteringsbidrag, som hvert år skærer to procent af uddannelsernes økonomi.

- Vi er glade for, at der skal uddannes flere sygeplejersker, sagde hun med henvisning til, at statsministeren havde sagt, at der skal optages 2000 flere sygeplejerskestuderende de kommende tre år.

- Men vi er bekymrede for, at der skæres ned på uddannelserne med to procent om året. Det betyder, at vores undervisere får mindre tid til at forberede sig, at vores undervisning halveres, og vi er bekymrede for, om vi bliver dygtige nok, om vi kan bevare kvaliteten i uddannelsen, sagde Kamilla Futtrup.

Og hun blev mødt med forståelse fra statsministeren:

- Jamen, det kan heller ikke fortsætte i længden, lød hans reaktion. Når vi kommer nogle år frem, vil vi stoppe omprioriteringsbidraget, forsikrede han.

Annonce

Spin

Efter mødet spurgte avisen Kamilla Futtrup, om hun var tilfreds med svaret:

- Det er da dejligt at høre, at han vil arbejde for at stoppe to procents-besparelserne. Det plejer han at svare, når jeg spørger ham. Men det er ærgerligt, at de er lykkedes med det få folk til at tro, at besparelserne vil stoppe. De vil ganske vist fjerne omprioriteringsbidraget, men besparelserne fortsætter, og han satte jo heller ikke nogen udløbdsdato på omprioriteringsbidraget, konstaterede hun.

De 100 studerende, som havde meldt sig til mødet, kom fra forskellige uddannelser på VIA: Sygeplejerske, pædagog, lærer og psykomotorisk terapeut. Faktisk var der en hel række studerende fra psykomotorisk terapi. Det fortalte en af dem, da hun fik mikrofonen og henvendte sig til statsministeren:

- Hej Lars, jeg hedder Pernille, og jeg studerer til psykomotorisk terapeut. Faktisk er der en hel række af os her. Hun fortsatte med at fortælle om, hvordan sygefraværet blandt sygeplejersker på Vejle Sygehus var halveret efter ansættelse af en psykomotorisk terapeut, der havde fået til opgave at hjælpe sygeplejerskerne:

- Jeg har den største respekt for sygeplejerskerne, når jeg ser, hvor meget omsorg de skal yde for patienterne, og det er helt oplagt, at de også har brug for, at man viser dem omsorg fortalte hun.

Lars Løkke Rasmussen var glad for den beretning og brugte den til at fremhæve, hvor vigtigt han synes det er, at vi generelt bliver bedre til at lære af hinanden.

- Vi skal sammenligne os meget mere, der burde være en hel række sygehusdirektører, som kiggede på eksemplet fra Vejle og blev inspireret.

- Jeg burde ansætte en psykomotorisk terapeut til min egen valgkamp, fortsatte han med et grin, og det var så iøvrigt den eneste gang statsministeren nævnte det kommende folketingsvalg.

Et spørgsmål fra en af de 100 tilhørere kaldte i første omgang smilet frem hos Lars Løkke Rasmussen og mange andre, men sagen var alvorlig nok, Det handler nemlig om besparelserne, der har fået VIA til at lukke for det varme vand. Foto: Per Vraa Alban.
Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Kultur For abonnenter

Lyden af søndag lever i 'Giro 413': Hatten går stadig rundt efter 75 år

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce