Annonce
Randers

75 år efter Hvidsten-gruppens endeligt: Dronningen kom til mindehøjtidelighed

På en dejlig sommerdag var der tid til at mindes dystre tider og ære otte mænd, der gav deres liv for Danmark for 75 år siden. Dronning Margrethe kom og kastede glans over mærkedagen.
Annonce

Hvidsten: 75-års dagen for nazisternes henrettelse af de otte modstandsfolk fra Hvidstengruppen blev mindet med besøg af Danmarks dronning, smukt vejr og ærefuldt samvær i Hvidsten.

- Det er nemt i fredstid at glemme, at det ikke er en selvfølge, at vi lever i et frit Danmark, sagde Gudrun "Gulle" Fiil Paetch til Randers Amtsavis, mens alle ventede på at dronning Margrethe skulle ankomme.

- Det er jo ikke noget, man går og husker på hele tiden, den her historie. Jeg har for det meste gået og tænkt på, hvad der skulle ske i køkkenet, ved komfuret, når nogle spurgte. Jeg var for lille til at kunne huske min far, og min mor blev jo gift igen, så jeg havde en far i min barndom. Men jeg kan huske, at jeg på godt jysk syntes, at det var træls, når vi skulle op til mindestenen og lægge kranse. Og jeg kan huske, at min mor var ked af det, sagde Gulle videre og tilføjede, at efter hendes mening skal man prøve at komme videre, når man mister nogle.

- Folk bliver jo trætte af, at man hele tiden går og taler om det. Som min bedstemor sagde: "Man kan sorg tæmme, hvis man har et arbejde i hænde", siger Gulle, der understregede, at det var en stor dag, 75-årsdagen for henrettelsen.

- Og hvor er det dejligt, at vejret er med os, sagde hun siddende i skyggen under det store kastanjetræ, der står ved Hvidsten Kro.

De betalte den højeste pris for Danmark

De otte modstandsfolk, der blev henrettet 29. juni 1944, var:

Kroejer Marius Pedersen Fiil.

Kroejerens søn Niels Fiil.

Kroejerens svigersøn Peder Bergenhammer Sørensen (gift med Kirstine Fiil).

Radioforhandler Niels Nielsen Kjær.

Karetmager Søren Peter Kristensen.

Mekaniker Johan Kjær Hansen.

Møller Henning Andersen.

Dyrlæge Albert Carlo Iversen.

Annonce

Mindes hvert eneste år

Der havde været stor rift om at komme med på dagen, fortalte kompagnichefen for Hjemmeværnskompagni Hvidsten, Finn Bødtker:

- Rigtig mange af folkene har sagt, at de gerne vil med denne dag, så de kunne komme tæt på hovedpersonen. Men så har jeg spurgt tilbage: Hvorfor det? Hovedpersonerne er de otte modstandsfolk, som vi jo besøger hvert år på årsdagen for henrettelsen. Dronningen er her for at ære dem, ikke omvendt, lød det fra Finn Bødtker, inden den sorte Kronebil kørte op foran kroen.

Dronningen ankom præcist på slaget 12.30. Hun var sommerligt klædt i sart rosa spadseredragt med jakke og hat i matchende farve. Hun stod ud ad bilen, smilede, hilste og vinkede og tog imod blomsterbuketten fra 13-årige Nicole Kjul Fiil Patch, tipoldebarnet til Gudrun og Marius Pedersen Fiil, og datteren af værtsparret på kroen, Christina og Søren Kjul Fiil Paetch.

Og derefter var der æggekage og kaffe i havesalen på kroen. Her var også sangeren Lars Lilholt til stede, og han underholdt med sangen om Hvidstengruppen.

Annonce

Dronningen på gåtur

Efter frokost spadserede dronningen hen til mindestenen få hundrede meter væk fra kroen. Flere af gæsterne ankom i bus fra Nilles Rejser, og det var også meldt ud, at majestæten skulle med bussen, men hun valgte altså at tage turen på gåben i det fine vejr.

En smuk krans med rød-hvide bånd blev stillet ved stenen, og dronningen rettede lidt på båndene og stod et øjeblik i stilhed foran mindestenen.

Derefter lagde formanden for Gassum Menighedsråd, Mona Kastrup Kjersgaard, en krans, hjemmeværnet placerede en krans og det gjorde borgmester Torben Hansen (S), Randers Kommune også.

Sognepræst for Spentrup, Gassum og Asferg sogne, Peter Ulvsgaard, holdt en tale, som flere af tilhørerne bagefter roste. Den var kort, præcis, fik alvoren med og rammede Hvidstengruppens betydning i historien ind.

- Stedet her er vigtigt. Det var på Hvidsten Kro, modstandsgruppen samledes, det var herfra, de drog ud igen og igen. Det kan godt være, at de ikke imponerede i antal i modstandsgruppen, men det, de gjorde for Danmark, var uvurderligt, sagde han blandt andet.

Han sluttede af med at læse den passus op i salmen "Altid frejdig, når du går", der netop passer så godt på de otte henrettede modstandsfolk:

"Kæmp for alt, hvad du har kært; dø, om så det gælder, da er livet ej så svært, døden ikke heller".

Og da sangerinden Jette Rosendahl sang for på netop samme salme og langt de fleste tilstedeværende, dronningen inklusiv, faldt ind, så kom der et gåsehudsskabende moment, midt i sommervarmen.

Og det blev ikke mindre at læse bronzebogstaverne på mindestenen: "Daad for Danmark bragte Dag Tappert øvet Tro til Døden Lyse lad i Morgenrøden De gav Liv for Danmarks Sag. S. P. Kristensen, Albert Iversen, Niels N. Kjær, Joh. Kjær Hansen, Henning Andersen, Marius Fiil, Peter Sørensen, Niels Fiil. 1944, den 29. juni, faldt de for tyske kugler. Dyrebart er deres minde for Danmark".

Manden bag sangen om Hvidstengruppen, Lars Lilholt, gav nummeret i havesalen på Hvidsten Kro. Foto: Annelene Petersen
Dronning Margrethe rettede lidt på de rød-hvide bånd på kransen ved mindestenen i Hvidsten. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

Annonce