Randers: Hvis der ikke gøres noget, vil Randers by ende som én stor trafikprop. Og er man rigtig uheldig, så vil det hele ovenikøbet blive oversvømmet.
Sådan lød det i meget korte træk, da Jens Heslop, direktør for plan, udvikling og miljø i Randers Kommune, beskrev konsekvenserne af ikke at være på forkant med at skabe en infrastruktur, der kan modsvare behovet for veje, cykelstier og kollektiv trafik.
Det skete på et virtuelt møde for erhvervslivet om den nye infrastrukturplan i kommunen, der blev afviklet torsdag aften med mellem 20 og 30 deltagere.
Men der er en plan, som lige nu er i høring, og som forvaltningen gerne vil have mange kommentarer til.
På det virtuelle møde kunne man stille spørgsmål anonymt, og det benyttede en hel del sig af. Det var især deltagere, der var kritiske overfor byrådets beslutning om at satse på klimabroen som det projekt, der først skal realiseres, der gav spørgelyst.
Hvorfor er det ikke østbroen, man satser på? Og holder de beregninger, der er lavet?, var essensen af mange spørgsmål.
Først i køen
- Østforbindelsen bliver voldsomt diskuteret i de her dage. Det er et godt projekt, for det er en lækker kurve, man kan tegne over fjorden og koble på E45. Sagen er bare, at den flytter for lidt trafik centralt i Randers, sagde Jens Heslop.
Jens HeslopNoget af det, jeg har diskuteret allermest med folk, er rundkørslen ved Dragonvej og Rosenørnsgade.
- Det koster 552 millioner kroner for en klimabro, mens en østforbindelse koster 1,2 milliarder. Det er ikke enten-eller, men både-og. Projektet i midtbyen er bare det vigtigste, påpegede Jens Heslop med henvisning til, at en østbro er med på listen over infrastrukturprojekter, som kommunen ønsker gennemført.
- Der er bare noget andet, der kommer først i køen.
Noget af det, der kommer allerførst, er en forlængelse af Ringboulevarden til Udbyhøjvej. En VVM-undersøgelse forventes at gå i gang i begyndelsen af 2021, og i løbet af få år vil arbejdet sandsynligvis gå i gang, sagde Jens Heslop.
Det glædede Søren Christensen, der som den eneste spørger lagde navn til sit spørgsmål om, hvornår man kan forvente, at Ringboulevarden bliver forlænget.
- Jeg er sikker på, at klimabroen bliver super, tilføjede han.
Vi kører mere og mere
Jens Heslop forklarede om baggrunden for det forslag til infrastrukturplan, der er sendt i høring, at vi kører mere og mere. Og antallet af biler er eksploderet. Selvkørende biler vil betyde endnu mere trafik, forudså han.
Forventningen er 50.000 køretøjer i døgnet på Randersbro i 2030, mod 38.000 biler nu.
- Og så har vi har et ekstra element - Randers er en af de 14 mest oversvømmelsestruede steder i Danmark.
Derfor er klimabroen en nødvendighed, forklarede direktøren.
- Der vil komme mere trafik på Dronningborg Boulevard og Udbyhøjvej, sagde han om konsekvenserne af den kommende bro.
Og så skal en rundkørsel laves om til lyskryds for at få trafikken afviklet effektivt i fremtiden.
- Noget af det, jeg har diskuteret allermest med folk, er rundkørslen ved Dragonvej og Rosenørnsgade. Og jeg forstår det ikke. Den afvikler trafikken enormt dårligt og er uheldsramt.
- En udvidelse af Århusvej har været på tapetet længe. Vi skal have set på nogle af de mange ind- og udkørsler, sagde Jens Heslop om et af de andre store projekter, der venter forude.
En langsigtet plan
Infrastrukturplan 2020 er forvaltningens forslag til en langsigtet plan, der indeholder prioriterede forslag til projekter indenfor veje, stier, kollektiv trafik og tværgående tiltag. Planen beskriver, hvordan udfordringer kan løses, så mobiliteten sikres i hele kommunen.
I forhold til vejnettet fokuserer planen på tre temaer: Fremkommeligheden over Gudenå og Randers Fjord, hvor klimabroen - en ny broforbindelse over fjorden - er det højest prioriterede projekt i planen.
Derudover er den øst-vestgående trafik i den nordlige del af Randers by et tema. Det samme er veje i landdistriktet og især de smalle øst-vestgående veje i den nordlige del af kommunen.
Planen indeholder også en række cykelsprojekter. Også projekter for den kollektive trafik er medtaget i planen.
Infrastrukturplan 2020 er i høring indtil 21. januar 2020.
Tirsdag 8. december er der virtuelt møde om infrastrukturplanen for alle borgere i kommunen.