Annonce
Randers

Hvor meget må jeg give i pengegaver i 2019?

Annonce

Så blev det december – den store julegavemåned, hvis du da ikke benyttede sidste uges Black Friday til at få julegaverne i hus. Måske har du overvejet helt at slippe for at stå i kø i butikkerne eller shoppe online og i stedet give kontante pengegaver til eksempelvis dine børn? Jeg ridser muligheder og regler op her.

Har du et større beløb stående på bankkontoen, som du ikke har brug for i den nærmeste fremtid, kan det give god mening at give dem videre til næste generation, hvis du da ikke selv ønsker at investere dem eller sætte dem ind på en pensionsordning. Inflationen i Danmark har nemlig de seneste mange år ligget på cirka en procent. I øjeblikket er renterne meget lave, og på de fleste almindelige konti mister pengene over tid derfor værdi og købekraft.

Dine børn arver dig ofte først på et tidspunkt i deres liv, hvor de ikke har så stor gavn af en økonomisk hjælp som tidligere i livet. Der kan derfor være flere fordele ved at begynde at give en opsparing videre til næste generation, allerede mens du lever – og fordelene er ikke kun kontante: For mange er det en stor glæde at nå at se den forskel, den videreførte arv kan gøre for næste generation. Julen kan måske være anledning til at give sådan en gave.

I så fald kan det være relevant at benytte gavereglen. Her giver du nogle af pengene videre til dine nærmeste, uden at de skal betale gaveafgift. Reglen gør, at du hvert år afgiftsfrit kan give en gave på op til 65.700 (2019-tal) til dine børn, børnebørn og oldebørn. Til børns og stedbørns ægtefæller kan du også give 23.000 kroner, uden at de skal betale gaveafgift. Disse pengegaver har du lov til at give hvert år.

Ønsker du at indskyde en pengegave på en børneopsparing, så har du mulighed for dette som indskyder – eller efter aftale med børneopsparingens indskyder. Sidste år blev reglerne for børneopsparing ændret, så det er muligt at indbetale 6000 kroner om året på barnets børneopsparing. Det samlede beløb, der må stå på opsparingen, er 72.000 kroner. En af fordelene ved en børneopsparing er, at den typisk giver en højere rente end på en almindelig konto. På en børneopsparing skal du binde pengene, indtil barnet er mindst 14 år, og opsparingen kan udbetales mellem barnets 14.-21. leveår.

De forhøjede beløbsgrænser på børneopsparingen kan også gøre det interessant at overveje at investere på barnets vegne. Den gevinst, dit barn eventuelt får ved at investere børneopsparingen, skal hverken du eller dit barn betale skat af. Normalt beskattes du som forælder af afkast frem til barnets 18. år, hvis du eksempelvis har givet dit barn aktier som en gave uden for børneopsparingen.

Skal du nå at gøre brug af nogle af gavereglerne i 2019, er det ved at være sidste udkald. Tag eventuelt din økonomiske rådgiver med på råd, hvis du har brug for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Annonce