Annonce
Randers

Hvordan laver man en cykel til enarmet rytter?

Henrik Falkenfleth har været over 25 år i cykelbranchen og har mange års erfaring med at lave cykler til ryttere med særlige behov. Arkivfoto

Ejer af Cykler og Fritid i Randers, Henrik Falkenfleth, laver ofte specialcykler til folk med sygdomme eller handicap. Senest lød bestillingen på en mountainbike til en enarmet rytter.

Annonce

Når cykelhandler Henrik Falkenfleth, som ejer Cykler & Fritid på Vestergade i Randers, får en udfordring, så bliver den taget op og for det meste løst. Det skete også, da en kunde kom med ønsket om at køre mountainbike, også selvom han kun har én arm.

Den speciallavede cykel er bygget, så bremsegrebet i ­venstre side på de hydrauliske bremser virker mest på baghjulet og mindre på forhjulet samtidig. Foto: Henrik Falkenfleth

»Det var en sjov opgave at lave denne cykel, det var ikke svært, men det drillede lidt. Hvis jeg skal lave tilsvarende igen, vil jeg kunne gøre det på et par timer,« siger Henrik Falkenfleth.

Henrik Falkenfleths cykelforretning, Cykler og Fritid, har de seneste godt fem år haft adresse på Vestergade 1 i Randers.

Det store problem med at køre med kun en arm er at bremse, især når armen er venstre som i dette tilfælde. Cykler skal nemlig være udstyrede med to bremser, og derudover er venstre bremse forbremsen, hvilket let kan betyde en tur på snuden, men det problem fik Henrik Falkenfleth løst.

»Jeg har lavet det sådan, at bremsegrebet i venstre side på de hydrauliske bremser virker mest på baghjulet og mindre på forhjulet samtidig,« forklarer han.

Dermed er risikoen for en tur ud over styret minimeret.

Det er langt fra første gang, at cykelhandleren fra Randers hjælper folk, som har specielle cykelbehov, og det er da heller ikke sidste.

»Jeg har en del erfaring i at lave cykler til folk med specielle behov. Når folk græder salte tårer ved disken, tænker jeg altid, at nogen må gøre noget. Jeg har blandt andet lavet en cykel med motor til en hjertesyg pige, som jo gerne ville have en helt almindelig cykel og ikke en trehjulet-handicapcykel. Og efterfølgende byggede jeg en cykel til en hjertesyg dreng på Færøerne, som blev sendt op til ham,« fortæller Henrik Falkenfleth.

Men det er ikke kun cykelmotorer og bremser, Henrik Falkenfelth kaster sig over, senest har en knæoperation banet vejen ind i cykelhandleren med en specialbestilling.

»Jeg har lige bygget en el-cykel til en mand, der har fået nye knæ. Det har gjort, at han ikke kan bøje højre knæ så meget, og derfor har jeg justeret længden på cirkelslaget på pedalarmene, så de passer til ham,« fortæller cykelsmeden.

Når Henrik Falkenfleth kaster sig ud i endnu et uprøvet cykel-terræn, er det hver gang en udfordring, som han ikke ved, om kan lykkes. Men det skal i hvert fald prøves af først, og det er ikke pengene, der driver værket.

»Protyperne tager jeg ikke ret meget for. Det er svært at prissætte noget, man ikke ved om virker. Men ellers tager vi det med prisen fra gang til gang,« siger Henrik Falkenfleth.

Og på spørgsmålet om hvorfor han gang på gang kaster sig ud i de her projekter i stedet for blot at lange standardcykler over disken, er svarer meget klart.

»Det giver mig en faglig tilfredsstillelse at bygge de her cykler.«

.services-box, .subscription-ad, .localclub-ad, .article-f2, .article-related, .mjm-most-read-article {

display: none;

}

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Randers

Cyklist kørt ned af svingende bil

Danmark

Professor om coronavacciner: Den fulde effekt kommer først i sidste halvdel af 2021

Annonce