Annonce
Debat

Hvorfor og hvad skal der ske med energiprisernes himmelflugt

Læserbrev: Siden før jul har der i diverse medier været skrækslagne eksempler på energiprisstigninger for eksempel for kunder hos Gudenådalens Energiselskab, der får en stigning på varmeregningen til 45.441 kroner (det vil sige fra april 2022 en stigning på 186 procent) fra et fjernvarmeværk, der fyrer med gasturbiner og eldrevne varmepumper.

Alt i alt er det en ”kontant afregning” her i det nye år på en tredobling af elpriserne og for gaspriserne en seksdobling.

Hvad skyldes så primært energiprisernes himmelflugt sidste år:

Annonce

En kold vinter (gas til opvarmning), varm sommer (gas til at producere el til nedkøling), historisk lave gaslagerbeholdninger i Europa og svigtende gasleverancer fra Rusland samt usikkerhed derfra resten af vinteren.

Året 2020 gav historisk lave energipriser, da corona-nedlukninger verden over forårsagede, at forbruget af varer bremsede op. Nu er produktioner af varer steget og herunder forbruget øget.

Vi har en særdeles bureaukratisk fastsættelse af priser for energi her i landet og meget langt fra normale markedsmekanismer ud fra udbud og efterspørgsel begrundet i alverdens forskelligartede afgiftssystemer på godt og ondt.

Staten sparer således nu støttemilliarder til vindmøller og biogasanlæg som følge af de forhøjede energipriser, da støtten til vedvarende energi er bundet op på elpriserne.

Den danske statslige elafgift er noget nær europæisk rekord.

Staten kan og skal ikke styre, hvad der sker på markedet med verdensprisen, men der kunne laves et enkelt og dynamisk afgiftssystem, som blev reguleret således, at når verdensprisen stiger, så falder afgifterne og omvendt.

Alternativt eller sideløbende kunne der ske en reducering af de mange forskelligartede afgifter (som for eksempel den nuværende for ”processtrøm” for storforbrugere) med flotte navne på el og gas, som en konstant faktor til stor gavn for de energitunge virksomheder (gartnerier, teglværker, slagterier med videre) for at fastholde produktion og hermed arbejdskraft.

De 2,7 millioner husstande vil således også få gavn heraf.

Selvom det nuværende varme vejr og gaspriserne i Europa de seneste 14 dage er mere end halveret, så må det konstateres, at regeringen ikke tager energikrisen seriøst. Den foreslog dog i november måned en varmepakke på sølle 100 millioner kroner, som kommunerne kunne søge beløb fra til hjælp for ældre, kontanthjælpsmodtagere og andre, der havde svært ved at betale. Endnu en bureaukratisk krævende foranstaltning i stedet for en helhedsløsning generelt over afgiftssystemet.

Selvom det nuværende varme vejr og gaspriserne i Europa de seneste 14 dage er mere end halveret, så må det konstateres, at regeringen ikke tager energikrisen seriøst.

For at sætte regeringens forslag i relief til Norge, så har de afsat fem milliarder norske kroner (cirka 3,7 milliarder danske kroner), så staten betaler godt halvdelen af regningen for elprisen.

Et risikomoment er den fremtidige indtil videre afhængighed af gas fra russerne til hele Europa, som vi skal arbejde hen imod uafhængighed af ved flere tiltag med vedvarende energi.

Sluttelig set med lokale briller så er jeg usædvanlig glad for at være varmekunde hos Verdo, der før den stigende bølge med den grønne energi var forudseende og ombyggede kraftvarmeværket på Randers Havn fra kulfyret energi til biomasse, hvilket betyder en fjernvarmepris på cirka 30 procent under landsgennemsnittet og mindre CO2-udledning, hvilket blandt andet snart også kommer gasfyrede villaejere og virksomheder i O. Hornbæk til gode.

Langå Fjernvarme Amba har gennem de seneste tre år kunnet nedsætte varmeprisen to gange, og i 2022 planlægger de en varmepris som i 2021 på trods af de stigende priser på gas og el, hvilket skyldes vedvarende energi/solfangeranlæg, varmepumper og energioptimering (75 procent fossilfri brændsel).

Annonce
Randers For abonnenter

Tomme boliger råber på indflyttere: Nybyggeri på Thors Bakke til unge studerende er kun fyldt godt en fjerdedel op

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup Jensen blev i weekenden far til en pige: Navnet var til langvarig forhandling

Randers For abonnenter

Fra udskældt kraftvarmeværk til nyt samlingssted: Her skal der laves mjød og brygges øl

Randers

Boliger i den gamle Thorsgade Kaserne er på trapperne - derfor blev byggeriet forsinket

Randers For abonnenter

Randers er en slikbutik, når det gælder billige lejelejligheder: Hvad med en toværelses til 2.961 kroner?

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Sport For abonnenter

Karriereknusende knæskade vendte op og ned på tilværelsen: Michael Hansen betaler tilbage på og uden for grønsværen

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Randers

Pludselig er han 200 millioner kroner værd: Det svimlende beløb får nu ikke Lars til at gå amok

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Leder For abonnenter

Stavnsbundet af vanvittige varmepriser: Nødstedte borgere i Kronjylland svigtet af politikere og samfund

Randers

DF's mand i Randers byråd efter kæmpesejr til Messerschmidt: Nu er det tid til at begrave stridsøkserne

Annonce