Annonce
Læserbrev

Hvorfor skal det være så surt?

Læserbrev: Vi i Danmark med 0,1 procent af CO2-udledningen skal ikke gå langt foran vore nabolande og handelspartnere blot for at tækkes trenden. Vi skal udvikle nye metoder til at håndtere fremtidens energiudfordringer og gerne med eksport for øje. Eksempelvis: Udvikle og etablere bioanlæg til flybrændstof nær Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn. Bioanlæggene kan som råstof anvende husdyrgødning. Energien til produktionen kan hentes ind fra vindmøller i havet. Vi skal fortsat have en effektivt miljørigtig landbrugsproduktion og ligeledes en effektiv skovdrift, der optager CO2 og samtidig giver mulighed for unikke naturoplevelser. Effektivitet og beskyttelse af natur kan godt gå "hånd i hånd" og er ikke nødvendigvis modsætninger. At sætte den økonomiske vækst i stå er den helt forkerte måde at gribe problemet an på. Kun et velstående land i økonomisk fremgang vil kunne udvikle og anvende de nye og renere teknologier. At forsøge at løse problemet ved at sænke væksten er ikke vejen frem.

Der har været en global opvarmning i de seneste 150 år. Den menneskeskabte CO2-udledning har sandsynligvis haft en indflydelse. Hvor stor denne indflydelse har været, er forskerne ikke enige om. I den lille istid var der et stort udbrud, år 1815, i vulkanen Tambora i Indonesien, som resulterede i en støvsky rundt om jorden. Støvet skærmede for solen, således at temperaturen på jorden faldt. Dette resulterede i snevejr i Nordeuropa og i Nordamerika i juni og juli måned. År 1815 blev der i Danmark talt om, at der ingen sommer var.

Jeg er absolut fortaler for, at vi passer på miljøet og klimaet, og at vi ikke forbruger eller sviner mere end højst nødvendigt. Des mere vedvarende energi, des bedre. Hvorfor er det ikke krav, at der skal installeres solceller med samme kw-ydelse, som et givent airconditionanlæg bruger? Der er millioner af airconditionanlæg i et stort bælte om jorden, hvor solen skinner næsten året rundt. Hvorfor transporteres store containere fra nord til syd og retur på lastbiler med over 600 hk-dieselmotorer og ikke på tog, hvor forbruget af energi kun ville være en brøkdel? Lastbilerne fylder stort set hele den inderste vognbane på motorvejene.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce