Annonce
Østjylland

Hygge eller Lille Claus: Stem på et nyt navn til Danmarksplaneten

Hvad skal danmarksplaneten hedde? Ilustration: Christoffer grønne.
Danmarks helt egen planet skal have et rigtig navn. Hvad det skal være, er op til dig.

RUMMET: Når astronomer i fremtiden hygger sig med at bladre i stjernekataloget, kan de måske støde på stjernen "Hygge" og planeten "Lykke". De to navne er blandt de fem navne, som en komité af personer med relation til dansk astronomi har udvalgt blandt 860 indsendte navneforslag til Danmarks helt egen planet, HAT-P-29b, og den stjerne, som planeten kredser om, HAT-P-29a.

De andre forslag er:

"Store Claus" & "Lille Claus", der er en reference til H.C. Andersen, som allerede har en asteroide opkaldt efter sig.

"Tyge" & "Sophie", der er en dansk skrivemåde for Tycho Brahe, der også har sin egen asteroide, og hans lillesøster og assistent Sophie Brahe.

"Stella Hafniae" & "Dania". Københavns Stjerne, fordi den blev opdaget af astronomer på Københavns Universitet. Og Dania, der betyder Danmark på latin, til planeten.

"Muspelheim" & "Surt", er navnet på ildverdenen i nordiske mytologi, planeten er 1150 grader varm, og Surt der hersker over den.

- Man kan stemme på sin favoritnavne-kombination frem til 11. november, siger Ole J. Knudsen, Stellar Astrophysics Centre, Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Du finder afstemningen på hjemmesiden Danmarksplaneten.dk

Det er i anledning af Den Internationale Astronomiske Unions 100-års-fødselsdag, at alle nationer, der er medlem af unionen, får mulighed for at få deres egen planet.

Hvad de to himmellegemer kommer til at hedde i fremtiden afsløres i uge 51.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Randers FC For abonnenter

Analyse: Derfor har Thomasberg fået noget at tænke over

Annonce