Annonce
Randers

Hyp hyp: Et ton ler er havnet på Østervold

Dirty Go Clay Band, bestående af Mette Maya Gregersen, Lea Nielsen og Louise Gaardmann, styrer heste-workshoppen på Østervold. Foto: Annelene Petersen
Tre ler-piger styrer løjerne med løs hånd, når de inviterer til ler-event for foden af Den Jyske Hingst på Østervold. Planen er at lave heste-skulpturer i fri dressur som optakt til Randers Kunstmuseums kommende udstilling om billedhuggeren Helen Schou.
Annonce

Randers: Slip fantasien løs og lad hænderne gøre arbejdet. Med den kombination vil man komme et godt stykke videre, hvis man tager imod invitationen om at deltage i en aktuel ler-event på Østervold.

Det handler nemlig om at lege med ler og forme heste - eller det, der ligner - som hyldest og optakt til en særudstilling i slutningen af september på Randers Kunstmuseum med billedhuggeren Helen Schou. Hendes store hesteskulptur, Den Jyske Hingst, har nu stået på sin sokkel på Østervold og skævet over mod engene og de græssende  køer i godt 50 år.

Hingsten blev afsløret  i 1969. Og den begivenhed fejres på kunstmuseet, der åbner sin Helen Schou-udstilling 26. september.

Dirty Go Clay Band styrer løjerne i ler-eventen på Østervold. Her er nogle af onsdagens resultater. Foto: Annelene Petersen

Men allerede nu lægges der op til udstillingen med blandt andet ler-legen på Østervold, hvor ler-banden, Dirty Go Clay Band, fører an og styrer de praktiske detaljer omkring eventen.

- Alle er velkomne til at tage en klump ler og forme en hest og således bidrage til et fælles projekt, siger Lea Nielsen, der er den ene af de tre Dirty Go Clay Band-medlemmer.

Hun understreger, at skulpturerne ikke nødvendigvis behøver at ligne fru Schous hingst længere oppe af Østervold.

Det er ler - det er dejligt. Flere forbipasserende gav en hånd med og æltede i en stump af den tons ler, som havnede på Østervold onsdag. Foto: Annelene Petersen

- Det handler ikke om at lave det sirligt og pænt, men mere at fastholde energien i leret, siger Lea Nielsen, der ved siden af sit band-medlemsskab også driver sit separate værksted på Djursland.

De to andre, Louise Gaarmann og Mette Maya Gregersen, driver ligeledes deres egne værksteder, henholdsvis på Mols og i Sminge.

Annonce

Jorn førte dem sammen

Men for fire år siden fandt de sammen under et ophold i Asger Jorns sommerhus på Læsø.

Her fandt de ud af, at de svinger godt sammen og har de samme ideer til leret og kunsten. Derfor stiftede de Dirty Go Clay Band, hvor de optræder i fællesskab med leret som udgangspunkt.

Mor og datter,  Rosa Lykke Yde og Kirstine Yde Nordholt, 9 år, tog imod ler-invitationen og gav deres bidrag til det fælles ler-projekt. Foto: Annelene Petersen

Og der er jo også en fin relation til Asger Jorn, som er blevet deres skytsengel, og til Randers. For et af Jorns keramiske relieffer hænger i forhallen på Kulturhuset og stammer fra Albisola-tiden, hvor den rastløse rebel blandt andet fræsede over det bløde ler på sin scooter, da han lavede sine mange keramikfliser i den italienske by.

Mens Jorns fliser blev brændt, så vil Østervold-hestene forblive i ler.

Så er processen skudt i gang. Det skete onsdag ved middagstid. Her er det Mette Maltha og fem-årige Malou Maltha, der former i ler. Foto: Annelene Petersen

- De skal ikke stå for evig tid, men er tænkt som en happening og optakt til Helen Schou-udstillingen, understreger Lea Nielsen.


Det handler ikke om at lave det sirligt og pænt, men mere at fastholde energien i leret.

Lea Nielsen


Dirty Go Clay Band er igen på Østervold torsdag, hvor de inviterer forbipasserende til at lege med en stump af det ton ler, som Randers Tegl har doneret til formålet.

Annonce

Dage med Mormor

Samme dag får børn i Randers mulighed for at deltage i en workshop med kunstneren Mormor. Workshoppen har fået navn og er inspireret af Byen til Vandet. Den hedder såmænd "By v. Natur. Hvad er fedest at male?".

Denne workshop gentages fredag og lørdag 7. og 8. august.

- Workshoppen er for dig, der gerne vil lære mere om kunst, maling og tegning og samtidig med, at du får set byen og naturen i nærheden af Randers Kunstmuseum, siger tovholder og museumsinspektør Anne Sophie Lykke-Poulsen.

Hun inviterer til hyggelige gå-ture for at finde inspiration til et planlagt stort fælles kunstværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Sport For abonnenter

Status på de lokale hold: Coronaudsættelse i Hornbæk, spøjs talentstime og flot comeback i kortfest

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce