Annonce
Randers

"I skal ikke møde mig med frygt længere"

17-årige Omar Rayeq har besluttet sig for at lægge den kriminelle løbebane bag sig og i stedet læse HF og komme ind til militæret. Foto: Lars Rasborg

17-årig klar til at lægge indbrud, røveri og overfald bag sig. Nu vil han finde den gode dreng frem, han stadig har inden i sig.

De brune øjne smutter af glæde og forventning og lyst til at gøre noget godt. Ordne er velformulerede, gennemtænkte, og man tror på ham, når han siger, at nu er det slut med den kriminelle løbebane.

Annonce
Omar Rayeq er diagnosticeret med posttraumatisk stresssyndrom, selv om han ikke selv husker tiden i Afghanistan. Men hans nætter er fyldt med mareridt, med døde mennesker over alt. Foto: Lars Rasborg

17-årige Omar Rayeq er en af de omkring 40 kursister, der er at finde på Jacob Lunds afstresningskursus for kriminelle, kriminalitetstruede, unge misbrugere og pårørende, som blev afholdt i Randers i sidste uge.

Underviser Jacob Lund tog en snak med kursisterne om, hvad de havde lært og hvad de ville tage med sigfra kurset i åndedrætsteknik, yoga og meditation. Foto: Lars Rasborg

Nu skal kriminelle afstresses

Omar Rayeq har selv valgt, trods sin kriminalitet, at stå frem med navn og billede, for han vil gerne stå ved det, han siger. Og han har også talt med sine forældre om det, der bakker ham op i valget om at stå offentligt frem:

»Jeg synes, at folk skal vide, at de ikke behøver møde mig med frygt længere. Jeg er ikke den dreng, der bruger vold som løsning længere. Jeg er kommet videre. Respekt er ikke det samme som frygt,« siger den unge mand, der er tvangsfjernet fra sine forældre og bor på Grenen ved Grenaa en måned tid endnu, før han får lov at komme hjem.

Han vil starte på HF og drømmen er, at komme ind til militæret og blive udsendt til de lande, hvor danske soldater kan gøre en forskel.

Selv stammer Omar fra Afghanistan. Han kom til Danmark, da han var fem år, først til asylcenter i Hadsund, dernæste til Gassum, og siden Randers. Han har sin far og mor og tre søskende boende i Randers i dag.

Selv om Omar ikke føler, at han kan huske noget fra Afghanistan, så har han fået diagnosen post traumatisk stresssyndrom (PTSD).

»Jeg har de værste mareridt, hvor jeg ser døde mennesker overalt. Og har også fået psoriasis, selv om det er en arvelig sygdom, og ingen har det i min familie. Det er også stressrelateret, siger de,« siger den 17-årige.

Han fortæller, at han blev kriminel, fordi han kedede sig.

»Ja, det var vel derfor, at jeg begyndte som 13-årig først at ryge, selv om jeg ikke kunne lide det. Og så prøvede jeg hash. Så sov man, helt uden at drømme. Og siden har jeg stort set prøvet alle stoffer, undtagen heroin. Jeg fik de forkerte venner, begyndte med lidt indbrud, røvede folk på gaden, og værst gik det, da jeg stak en dreng ned, der kaldte min mor for en luder. Da var jeg 14 år,« siger han og ryster på hovedet.

Han har fortrudt noget så grusomt, siger han.

Læs mere i Randers Amtsavis.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce