Annonce
Østjylland

Idérig direktør fra Hobro med mod på transport

Den nye direktør i Cargo 2000 i Højbjerg Vivi Aakjær er også opfinder og ud over blandt andet hårelastikker, vaskeposer, jagttårne og en halmopsamler til minkfarme, har hun også »opfundet« foreningen for opfindere. Senest har hun modtaget en international pris for sit store engagement i vilkårene for kvindelige opfindere. Foto: Kim Haugaard

Vivi Aakjær er professionel opfinder, men er netop udnævnt som direktør i speditionsvirksomheden Cargo 2000 i Viby.

Idéerne sprøjter fra hende som sne efter en grønlandsk hundeslæde. Her på verdens største ø tilbragte hun sin barndom, og det var her, hun lærte, hvordan idéer holdes fast, udvikles og veksles til penge.

»Min far var selvstændig entreprenør og iværksætter, og min mor var hans højre hånd. Hun var kreativ, og han havde forretningssans,« forklarer Vivi Aakjær sit sprudlende talent for innovation.

Hårelastikker, vaskeposer, jagttårne og en halmopsamler til minkfarme er blot nogle få af de mange idéer, der er patenteret og sat i produktion af kvinden, der i dag er formand for brancheorganisationen for opfindere og idéfolk i Danmark.

Annonce

Allerede som 12-årig besluttede hun sig for, at hun ville være opfinder.

»Jeg hørte en udsendelse i radioen om Erling, der havde opfundet isterningeposen, og det gav mig lyst til at selv at finde på. Jeg fik en lidenskab for idéer.«

Familien var på det tidspunkt flyttet fra Grønland og havde købt en gård i Lem ved Spøttrup.

»Med landbrug, grise og køer jeg lærte meget om at være selvstændig og om at være arbejdsom og deltage i et fællesskab,« siger den 44-årige direktør.

Selv om Vivi Aakjær drømte om at blive opfinder, var hun klar over, at hun måtte have en uddannelse som ballast.

»Innovation var et ukendt begreb, så jeg valgte handelsskolen for at lære noget om forretning,« siger direktøren, der efter endt skolegang fik læreplads hos Told og Skat.

Som udlært gik hun i gang med videreuddannelse som akademiøkonom på Erhvervsakademiet i Hobro.

»Jeg skrev hovedopgave for Urtekram og lærte meget af grundlæggeren Lisbeth Damsgaard. Hun var en stor inspiration for mig,« fortæller Vivi Aakjær, der blev ansat i virksomheden efter sin uddannelse.

Alt imens boblede idéerne, og på et tidspunkt besluttede den foretagsomme akademiøkonom, at de skulle føres ud i livet. Hun begyndte at købe brugt, nyvasket børnetøj hos private, fik bøjler hos Hennes & Mauritz, strøg tøjet og solgte det i weekenden under navnet Toys & Tøjs Second Hand.

»Det var dengang priserne på børnetøj var meget høje. Jeg kørte rundt og samlede tøjet ind hos private, som afleverede det i sorte sække,« fortæller Vivi Aakjær. Hun solgte konceptet og tog fat på nogle af sine andre idéer.

Vivi Aakjær tog tasken under armen og rejste rundt til direktører i hele Danmark for at sælge sine idéer. En proces, hun lærte så meget af, at hun stiftede foreningen Opfinderforeningen.dk for at hjælpe andre kreative mennesker med at folde deres idéer ud og undgå faldgruber.

»Det handler om, at man skal værne om de kreative mennesker. Der er så mange penge i gode idéer, men ofte forsvinder både idéer og penge til udlandet,« siger Vivi Aakjær.

Hendes arbejde med innovation har ført hende til en bestyrelsespost i den internationale organisation for opfindere, IFIA. Senest har hun modtaget en international pris for sit store engagement i vilkårene for kvindelige opfindere.

Vivi Aakjærs mange idéer er også kommet de virksomheder til gavn, hvor hun har arbejdet.

Hun har blandt andet været ansat på Lem Maskinfabrik, hvor hun opfandt en halmopsamler og en sidetipskovl.

Har du teknisk forstand?

»Nej, men det har smedene. Jeg får bare idéerne,« siger Vivi Aakjær, der fik vendt virksomheden, så 80 procent af produktionen baserede sig på egne produkter.

Vivi Aakjærs evne til at se muligheder og udvikling fik speditionsvirksomheden Cargo 2000 til at hente hende ind i bestyrelsen. Efter et år blev hun spurgt, om hun ville være direktør for virksomheden, der transporterer varer over hele Europa.

»Det er en hård branche, og man havde brug for nogle, der kunne kigge på virksomheden med nye øjne.«

Vivi Aakjær mener ikke, at det er en ulempe, at hun ikke har branchekendskab.

»Det har de dygtige og erfarne medarbejdere, og vi er kendt for kvalitet. Mit ansvar er at udvikle virksomheden, så vi kan brødføde medarbejderne og deres familier,« siger Vivi Aakjær.

Selv om hun stadig er fuld af idéer, sidder hun ikke længere hjemme og nørkler med produkter.

»Mit hjertebarn er at se ting spire og gro. Derfor lægger jeg nu kræfterne i opfinderforeningen,« siger Vivi Aakjær.

Hvad med fritid?

Direktøren tøver.

»Jeg arbejder meget, det er en livsstil, men det skal være skægt at gå på arbejde, og det er det,« slår hun fast.

Derfor er karrieren som divisionsspiller i volleyball passé, til gengæld er der én ting, som der altid skal være tid til.

»Hvert år tager min datter Line og jeg på ølejr. Det skulle alle prøve. Der oplever man det samme fællesskab og fælles ansvar som i et firma. Vi er som en familie,« siger Vivi Aakjær og kaster et blik hen ad gangen i Cargo 2000.

»Vi er et team, og jeg vil gerne have alle medarbejderne med på billedet,« smiler hun og ved, at idéen for en gang skyld må droppes.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Annonce