x
Annonce
Livsstil

Ikke alt går i stå: Se fotografierne af forårets nyfødte økolam

De er nysgerrige og livlige, de nyfødte lam. Derfor har Connie Dreyer sat ekstra forhindringer op rundt om boksene, så de ikke kan stikke af for at undersøge gården og resten af det økologiske landbrug. Mens fårene læmmer er de indendørs, for at Connie Dreyer kan holde øje med, om de har det godt. Snart skal de ud og løbe på græs. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Siden 1. marts er Connie Dreyer vågnet hver nat for at kunne holde øje med får og de små lam.

Siden 1. marts er Connie Dreyer vågnet hver nat. Sådan har det været altid, fortæller den økologiske fåreavler, for når fårene læmmer, er det svært at sove igennem. Hun har fået installeret videoovervågning, så hun ikke behøver at stå op i de kolde nætter og gå ud i stalden. Gennem skærmen kan hun se, om får og lam har det godt.

De første 14 dage af marts har givet 31 sunde lam, hvoraf kun et skal have tilskud med sutteflaske. Flere lam er på vej.

Den stolte vædder hedder Jakob. Han går blandt fårene, der endnu ikke har født, og tygger halm, mens afkommet springer, leger, dier, sover og stikker af, hvis de kan se deres snit til det.

Selv om Connie Dreyer og de andre danske fåreavlere har været nødt til at aflyse Fårets dag påskelørdag på grund af corona-virussen, går livet uanfægtet videre i stalden.

Dreyers økologiske gård

Connie Dreyer er formand for fynske fåreavlere. Vi besøgte hende og hendes fåreflok, da vi ville skrive en artikel om Fårets dag 2020, som skulle være afholdt påskelørdag. På grund af coronavirussen er dagen blevet aflyst.

Vi syntes alligevel, at I skulle have et kig med ind i stalden, hvor de nyfødte lam spreder glæde.

Selv om der ikke er åbent hus på Fårets dag 11. april, er der åbent i Dreyers Økologiske Gårdsalg, hvor der bliver solgt produkter fra gården. Der er lammekød, fåreskind, æg, mel, garn og meget mere.

Se mere på dreyers-gaardsalg.dk.

Der er kommet 31 lam på 14 dage i stalden på familien Dreyers økologisk landbrug syd for Odense. Fåret til venstre står i en aflukket boks med sine trillinger. Når de altså ikke stikker af for at undersøge verden udenfor. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Trilllingemoderen giver sine lam die. Men der går ikke mange dage, før lammene supplerer mælken med at tygge hø ligesom deres forældre. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Lammene i de små aflukker er ikke mere end et par dage gamle, og der kommer hele tiden nye til. Connie Dreyer har haft får siden 80'erne. Dengang var det kun to moderfår og en vædder. Antallet er gået op og ned siden, men hvert forår er der blevet født lam på den økologiske gård. Så Connie Dreyer holder godt øje med sine såner og texeler i denne tid. Det er forresten vædderen Jakob, der står i baggrunden til venstre. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Den lille uldtot er helt uimodståelig. Det er de alle sammen. Også for en fåreavler, der har set utallige lam i stalden. - Det er den bedste tid på året. Det er det virkelig, siger Connie Dreyer. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Connie Dreyers økologiske får er lukket inde i stalden i marts, mens de læmmer. Det er en tid, hvor hun holder ekstra meget øje med fåreflokken. Hun står op mindst en gang hver nat for at tjekke, om alt er godt. Men for det meste er det bare bekymringer uden grund, for fårene klarer sig selv. Ofte lægger de sig midt i halmen og læmmer i flokken. Det er sådan, at de har det bedst, fortæller Connie Dreyer. Hun holder bare øje, for nogle gange skal der hjælp til. I år har hun haft dyrelæge til en fødsel, men den gik nu også godt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Foderet til fårene - både wrap og valset byg - laver Connie og Peder Dreyer selv. Det er vigtigt, at det er økologisk og lokalt. De har også en gårdbutik, hvor de sælger deres produkter - lige fra lammekøller, til økologisk oksekød og grisekød, mel, garn og fåreskind. Alt kan bruges og bliver brugt. Foto: Birgitte Carol Heiberg
På afveje. Lammene er nysgerrige, hurtige og fulde af energi. Derfor har Connie Dreyer sat ekstra afspærring op rundt om boksene i stalden. Ellers kunne hun nemt bruge hele dagen på at indfange lam på springture. Når fårene alle har læmmet, kommer hele flokken på græs igen, og der er de indtil næste år. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fårene bliver altid klippet i februar. På den måde er det nemmere at holde øje med, hvordan det går, når de læmmer og dier. Ulden her bliver brugt til isolering af nabohuset, som Dreyer-familien er ved at sætte i stand. Intet går til spilde. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Lokal politisk bekymring for genåbning af institutioner og skoler: Det vil kræve ekstra ressourcer

Annonce