Annonce
Navne

Ikke holdbart at blive ved med at flytte præster

Biskop Henrik Wigh-Poulsen, her fotografet ved Asferg Kirke, beskæftiger sig med blandt andet sammenlægning af sogne. Arkivfoto: Martin Ries/Jakob Lerche Fotografi
Biskop Henrik Wigh-Poulsen skriver om sammenlægninger, præstemangel og voksende sogne.

I sit seneste nyhedsbrev beskæftiger biskop Henrik Wigh-Poulsen, Aarhus Stift, sig med sammenlægninger, præstemangel og voksende sogne.

Det sker under overskriften "Folk bor ikke længere, hvor de boede engang", og biskoppen benytter lejligheden til at konstatere, at der for ham at se er andre muligheder end den hidtil benyttede, nemlig at flytte præster fra land til by.

Biskoppen skriver:

Annonce

- Selv om byerne og forstæderne tilsyneladende bliver ved med at vokse, er det ikke holdbart, i samme tempo, at flytte præster fra land til by. Så hvis vi ikke skal blive ved med sammenlægninger (selv om der faktisk også er steder, hvor de fører rigtig meget godt med sig), har vi for os at se også nogle andre muligheder.

Konkret nævner biskoppen muligheden af, at der efter politisk pres kan oprettes flere præstestillinger, der er centralt finansieret.

Desuden forhandles der løbende stifterne imellem om at fordele det samlede antal præstestillinger på landsplan.

Videre kan der blive tale om såkaldt lokaltfinansierede præstestillinger, hvor man internt i provstierne sætter penge af over kirkeskatten med henblik på at ansatte flere præster dér, hvor flere flytter til.

Endelig nævner Henrik Wigh-Poulsen den mulighed, at der må tages en debat præster og menighedsråd imellem om muligheden af at løse det voksende arbejdspres for præsterne:

- Kan vi måske frigøre præsterne til i højere grad at tage sig af rene præsteopgaver og så måske ansætte nogle flere KK-medarbejdere (Kirke- og Kulturmedarbejdere, red). i stedet, eller skal vi blive endnu bedre til at rekruttere og inddrage frivillige?

Biskoppen nævner også muligheden af at fordele flere arbejdsopgaver mellem sognene og blive bedre til at prioritere, hvad vi skal, og hvad vi kan.

- Jeg tror, der er noget at hente her, skriver biskoppen.

Indtryk fra Grønland

Henrik Wigh-Poulsen har netop været i Grønland til bispevielse og fortæller, at han under en samtale med provsten i Grønlands nordligste provsti fik at vide, at provsten ofte var henvist til at bruge helikopter, når hun skulle besøge de enkelte sogne.

- Det er ikke just vores problem. Ja, faktisk kan man sige, at det er vores privilegium, at vi er så tæt på hinanden, at vi hele tiden bliver mindet om, at vi har en fælles opgave som kirke, skriver biskoppen.

Det er ikke just vores problem. Ja, faktisk kan man sige, at det er vores privilegium, at vi er så tæt på hinanden, at vi hele tiden bliver mindet om, at vi har en fælles opgave som kirke.

Henrik Wigh-Poulsen, biskop

Nyhedsbrevet slutter med at konstatere, at alternativet til at løse problemet er, at der slås streger på et kort, og stillinger flyttes uden at spørge nogen.

- Og det vil vi ikke. Samtalen og den fælles forståelse for tidens udfordringer med sammenlægninger, præstemangel og voksende sogne kommer vi ikke uden om.

Lokalt kan nævnes, at der er sket sammenlægninger til blandt andet Ommersyssel Østre Pastorat og Rougsø Nord Pastorat.

Der er aktuelt 238 præstestillinger i Aarhus Stift.

Annonce
Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce