Annonce
Randers

Ikonisk 90'er band udgiver ny musik efter 18 år - nu med kronjysk base

Sorten Muld har holdt adskillige koncerter det seneste årti. Både på festivaler og i Danmarks større byer. De har stadig trofaste fans, og der kommer også nye til via streamingtjenesterne. - Vi har ikke tårnhøje afspilningstal på Youtube og streamingtjenester, men vi bliver stadig spillet, forklarer Martin Ottosen. Foto: Steen Jørgensen
Med de tre frontfigurer i begyndelsen af 50'erne er det ved at være længe siden, at Sorten Muld var det sidste nye. Men i 1998 var de nomineret til otte grammy'er. Nu er de noget mere fanget i det almindelige liv, men de har vredet armen om på sig selv med en crowdfunding. Og så håber de, at deres modenhed kan tilføje noget godt i sig selv.
Annonce

Langå: Hunden gør i baggrunden i villaen i Langå, da Martin Ottosen tager telefonen. Måske var der gået villa, Volvo og vovse i Sorten Mulds univers? I hvert fald var der gået hverdag i planerne om det nye album, som havde ligget og ulmet i adskillige år hos ham og de to andre bandmedlemmer: Hans hustru Ulla Bendixen og Henrik Munch. Men nu er det på vej - efter 18 års udgivelsespause.

Sorten Muld var i slutningen af halvfemserne og i starten af nullerne et foregangsband i den danske musikindustri. Bandet blandede skandinaviske folkesange med elektronica og vandt to Danish Music Awards ud af de otte, de var nomineret til, for deres første fuldlængde-udgivelse Mark II i 1998.

Men siden 2002 er der intet udgivet. I mellemtiden har bandet først holdt fuldstændig pause i 10 år, mens Ulla Bendixen og Martin Ottosens fire børn var små. Derefter har gruppen i en længere årrække spillet deres gamle numre på flere årlige koncerter, mens de talte mere og mere om, at de snart skulle udgive noget nyt.

Vi satser på, at den modenhed, vi har, klæder vores musik.

Martin Ottosen, medlem af Sorten Muld

Annonce

Langå tiltrækker kultur

For fire år siden flyttede Ulla Bendixen og Martin Ottosen til Langå. Henrik Munch boede allerede i Hornbæk ved Randers.

- Langå tiltrækker folk med kulturelt drive i mange forskellige aldre, forklarer Martin Ottosen, som blev inviteret ind i den gruppe, som har stået bag spillestedet Station K i byen.

- Det var en god åbning ind i byen, forklarer han og roser den store opbakning fra Langå-borgerne til projektet og koncerterne der.

Den 1. januar skød Sorten Muld en kickstarter-kampagne i gang. Det er en side på nettet, hvor man har mulighed for at støtte med et beløb og derefter modtage en cd eller lignende - alt efter hvad man støtter med - hvis projektet altså når sit mål. Ellers kommer pengene retur.

Inden 2. februar ønskede bandet at indsamle mindst 60.000 kroner, som sammen med nogle mindre fondsmidler kan give bandet tid og ro til fordybelsen, det kræver at udgive et nyt album.

Annonce

Pressede sig selv

- Vi er jo forpligtede i forhold til hus, job og pension på en anden måde, end da vi var unge, forklarer Martin Ottosen, som er efterskolelærer i dag. Hans hustru er sygeplejerske, mens Henrik Munch underviser på musikkonservatoriet.

Udover at give bandet den økonomiske rygrad til projektet, skulle crowdfundingen også sætte stolen for døren.

- Vi ønskede at presse os selv ved at sætte et klart mål, forklarer Martin Ottosen.

Og det lykkedes. Mere end en uge før indsamlingens deadline passerede de grænsen. Det betyder, at både fans og kommende fans kan forvente et nyt album til efteråret. Titlen bliver i stil med tidligere udgivelser: "Mark IV - lånt tid".

- Nu har vi lovet det, og på den måde har vi vredet armen lidt om på os selv, forklarer han.

Annonce

Første fase

Sorten Muld er da også allerede i gang med første fase af det nye album. Tre af skitserne testede de til en koncert i efteråret. Ellers samler de på idéer til melodier og tekster.

- Vores musik opstår først, når vi arbejder på skærmen, forklarer Martin Ottosen.

Udover middelalderprosa vil bandet denne gang også eksperimentere med at bruge et digt af nu afdøde Inger Christensen, som handler om det lykketræf, at vi er endt med at leve her på jorden.

- Den passer godt ind i vores samling og i vores tid, siger han.

De 18 års indspilningspause sætter ikke noget ekstra pres på det erfarne band. Tværtimod oplever Martin Ottosen, at der har været ro og frihed til at finde sig selv.

- Man kan let blive fanget i en mølle med hype og opmærksomhed og høje forventninger. Så kan man tabe sig selv lidt af syne, konstaterer han.

Nu tror han ikke, at der er nogen, som forventer, at Sorten Muld skal ud og være det næste helt store. Og bandet er da heller ikke interesseret i at gå ud og konkurrere med de unge om at være med på beatet i dag.

- Vi satser på, at den modenhed, vi har, klæder vores musik, fortæller Martin Ottosen, som ligesom de andre bandmedlemmer er i begyndelsen af halvtredserne i dag.

Annonce

Kassettebånd

Udover at tilbyde udgivelsen på cd eller vinyl til støtterne af Sorten Mulds musikudgivelse, skulle bandet også finde på noget ekstraordinært til dem, der ville skyde mange penge i projektet.

- Hvad skulle vi finde på? spørger Martin Ottosen retorisk.

Løsningen blev såkaldte mixtapes, som er kassettebånd med forskellige numre på. Desuden lover bandet i beskrivelsen at hånddekorere båndene. Derudover får de seks støtter af denne mulighed også både en cd og en vinylplade med Mark IV.

- De er lidt sjove, og så er de også begyndt at dukke op i det elektroniske undergrundsmiljø igen, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce