Annonce
Østjylland

Ildsjæl bag figurspil: Det gode fællesskab betyder mere end at vinde

Gang i figurspillet i spejderhuset på Skrydstrupvej. Fra venstre Henrik Davison, Lauge Perto Østergaard, Kristian Neergaard og Simon Swartz. Foto: Martin Jensen
Lauge Perto Østergaard er en dynamo for figurspillet Warhammer i Aarhus og i hele landet. Hans forening er Danmarks største, og nu er han nomineret til Årets Ildsjæl.

NOMINERET: De bygger landskaber, maler figurer, kaster terninger og flytter rundt på figurerne. Og så finder de en vinder, men det sidste spiller ikke så stor en rolle.

Vi er på besøg i foreningen "40K Aarhus". Bag det anonyme navn gemmer sig en forening for figurspil, og der er fuld gang i aktiviteterne denne aften i spejderhuset på Skrydstrupvej i det nordlige Aarhus.

Lauge Perto Østergaard er der selvfølgelig. Han er der altid, for han er virkelig en dynamo i denne verden med Warhammer, for sådan hedder spillet.

Annonce

For fællesskabet

- Det her gør vi for at skabe et godt fællesskab, hvor der er plads til alle. Og så kan vi lide spillet, siger Lauge Østergaard.


- Vi spiller ikke så meget for at vinde, tværtimod hjælper vi gerne hinanden til at blive bedre undervejs i et spil. Flere af os har kendt hinanden fra FDF, og vi dyrkede Warhammer som en hobby ved siden af dén hobby, der også handler om fællesskab, forklarer Lauge Østergaard.

Det begyndte som privat spil mellem fire-fem personer for seks-syv år siden rundt omkring i byen, lige indtil Lauge Østergaard skabte klubben "40K" og fik flere og flere samlet. Nu er der 62 medlemmer, og de kommer flittigt og deltager med entusiasme.

Annonce

Vokset ud af rammerne

De er vokset ud af rammerne én gang og er godt på vej til det igen.

Det begyndte i det spejderhus, hvor de er denne aften, men egentlig er de rykket til teatersalen på Viby Bibliotek, hvor der er bedre plads. Der er de meget glade for at være, men er på udkig efter andre muligheder, fordi pladsen i Viby også er ved at blive for trang for det, der nu er landets største Warhammer-forening.

- Vi mødtes med en fyr fra Aalborg til en turnering. Han kom til Aarhus og spurgte, om vi skulle lave en klub.  Vi var lidt nølende, men så sagde han, at han ville komme med kage hver gang, hvis vi ville være med. Anden gang havde han ikke kage med. Så brokkede vi os, og siden havde han kage med hver gang i et år eller halvandet, og så holdt vi ved, forklarer Lauge Østergaard.

Annonce

En hjørnesten

Kristian Haukedal Neergaard er også med, og han er den, der har foreslået Lauge Østergaard til "Årets Ildsjæl 2020".

"Lauge er en hjørnesten i foreningens arbejde med at udbrede kendskabet til Warhammer som spil og som fritidsaktivitet. Gennem sit ukuelige virke har han åbnet døren til Warhammer-miljøet for rigtig mange mennesker og samlet miljøet på tværs af nationen. Hvor det før var isoleret og fragmenteret i de store byer, har Lauge gennem sin utrolige imødekommenhed og likeability samlet mennesker på tværs og gjort Warhammer til et nationalt fællessskab", skriver Kristian Neergaard i begrundelsen og føjer til, at Lauge Østergaard er den bedst mulige repræsentant for Danmark, når landsholdet spiller i udlandet.


- Vores koner og kærester synes, det er et godt fællesskab, og indimellem vil de godt male en figur eller to, men vi kan ikke rigtig få dem til at spille med

Lauge Perto Østergaard


Han er nemlig træner for det danske landshold i Warhammer. Det har vundet sølv ved verdensmesterskabet i 2018 og samtidig fået titlen som det "mest sporting hold", altså med fairness og sportslig opførsel.

- Vi er stolte af begge titler, ikke mindst den sidste, siger Lauge Østergaard.

Annonce

Lavt kontingent

I "40K" er kontingentet på 75 kroner om året. Ikke mere.

- Alle skal kunne være med, og kontingentet må heller ikke være en hindring, siger Lauge Østergaard og føjer til, at hvis en ikke betaler kontingent, er han med alligevel.

Og "han" siger han, for der er stort set kun mandlige medlemmer. Én kvinde har sneget sig ind.

- Vores koner og kærester synes, det er et godt fællesskab, og indimellem vil de godt male en figur eller to, men vi kan ikke rigtig få dem til at spille med. Og vi vil ellers gerne have kvinder ind, siger Lauge Østergaard.

Trods det lave kontingent samler de penge alligevel, hvis de skal have et arrangement eller en fest. Så giver de, hvad hver enkelt formår. Til en sommerfest samlede de 20.000 kroner ved crowdfunding.

Det koster også at købe redskaber og figurer.

- Selv har jeg udstyr for 200.000 kroner, siger Lauge Østergaard, der er foreningens formand.

Annonce

Veste er kendetegn

Og hvordan kender man så medlemmerne?

På veste, sådan lidt rockeragtige, selv om miljøet er så langt fra rockere, som noget kan være.

- Vi ville have et kendetegn og syntes ikke, der fandtes nogle særligt gode blandt klubberne rundt i landet. Der var T-shirts, trøjer og kasketter. Vi syntes, vestene var sejere, men efterhånden er de blevet mere landstrygeragtige med flag fra de lande, vi har besøgt, siger Lauge Østergaard, der er 33 år og til daglig er klassepædagog for 0. B på Elsted Skole og også arbejder i SFO'en.

De fem nominerede til Årets Ildsjæl

  • Prisen "Årets Ildsjæl" uddeles for 12. gang af Aarhus Kommunes afdeling for kultur- og borgerservice sammen med Vestjysk Bank og Århus Stiftstidende. Vinderen modtager 25.000 kroner til sin forening.
  • Disse fem er nomineret til "Årets ildsjæl":
  • Lauge Perto Østergaard fra figurspilsforeningen 40K Aarhus
  • Metin Lindved Aydin fra Aarhus Syd Taekwondo og Egenvirksomhed.nu, som hjælper mennesker fra passiv forsørgelse til egen virksomhed.
  • Huda Chaaban fra foreningen Palæstina Film Festival og Yallah.dk
  • Christophe Lukunku fra fodboldfællesskabet FC Habesha
  • Bente Toft fra Varmestuestrik Danmark - Aarhus Depotet
Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Status på skader og bud på opstillingen til kampen om Østjylland: Profiler vender tilbage mod rivalerne

Randers FC For abonnenter

Odey-aftale er øverst på sportsdirektørens to do-liste: Klubberne er enige – nu skal den 23-årige målmaskine og hans agent overbevises

Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Randers

Randers Julehjælp søger samarbejdspartnere: Hjælp med at give trængte randrusianske familier en god jul

Randers

Pludselig smadrede bils forrude på motorvejen: Politiet efterforsker muligt stenkast fra bro

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Østjylland For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

Mormor fik Oliver i gang - tre år senere vandt han DM: Nu sigter Randers-talentet efter de internationale mesterskaber

Sport For abonnenter

Kampbanen forvandler Kristrup-keeper til en brølende bjørn: - Jeg tror ikke, at der findes mange seriespillere i Randers, der ikke har været i verbal krig med Jeppe

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Annonce