Annonce
Østjylland

Indbrud og hærværk på Museum Ovartaci: Uerstattelige værker er gået tabt

Under indbrudet på Museum Ovartaci er der blandet andet blevet stjålet et stort maleri af Ovartaci (tv) og ødelagt en række små skulpturer kaldet 'rygefantomer' (th). Fotos: Museum Ovartaci

Ukendte gerningsmænd brød i weekenden ind på Museum Ovartaci i Risskov. Flere værker er blevet stjålet - andre er ødelagt.

RISSKOV: Medarbejderne på Museum Ovartaci på Psykiatrisk Hospital i Risskov mødte mandag morgen ind til et kedeligt syn.

I løbet af weekenden har museet, der fortrinsvis huser værker af den tidligere patient Louis Marcussen - bedre kendt som Ovartaci - nemlig haft ubudne gæster. De ukendte gerningsmænd har stjålet en række værker - blandt andet et stort værk af Ovartaci selv, ligesom der under indbruddet er blevet ødelagt en masse andre uerstattelige kunstgenstande.

- Vi står netop og skal til at pakke hele museet ned i flyttekasser, fordi vi om et par uger flytter i nye lokaler på Katrinebjerg. Så det er lidt af et slag i ansigtet, at skulle starte ugen med at gennemgå alle katalogerne for at finde ud af, hvad der er stjålet eller ødelagt, siger museumsleder Mia Lejsted til Århus Stiftstidende.

Hun oplyser, at de stjålne værker formentlig ikke har nogen stor salgsværdi på kunstmarkedet, men at de repræsenterer en stor værdi for det lille museum.

- Det virker ret tilfældigt, hvad der er stjålet. Jeg tror ikke, gerningsmændene har haft den store plan. At de så ovenikøbet har valgt at smadre værker er bare trist. Formålsløst og uforståeligt, siger museumslederen.

Annonce
Dette værk af Ovartaci var udstillet og forsvandt under indbruddet på Museum Ovartaci i weekenden. Foto: Musum Ovattaci

Hærværk gik ud over uerstattelige værker

Hærværket er blandt andet gået ud over de såkaldte rygefantomer; små udsmykkede rygerør, som Ovartaci i 1950'erne og 1960'erne solgte på Strøget i Aarhus for ganske få kroner.

- Dem har gerningsmanden eller gerningsmændene smadret 10-15 stykker af. Det er vi særligt ulykkelige over. De er uerstattelige, siger Mia Lejsted.

Væk er også et stort Ovartaci-papirværk af Ramses, som er forsvundet med glas og ramme. Og derudover har indbrudstyvene stjålet udstillede værker af Jonatan Becker og John Hollensted.

Det er i øvrigt ikke første gang, at Museum Ovartaci får stjålet kunstgenstande.

- For nogle år siden forsikrede vi alle værkerne, fordi der begyndte at forsvinde ting fra udstillingen. Men det er første gang, vi decideret har haft indbrud, fortæller Mia Lejsted.

Weekendens tyveri er mandag meldt til politiet, og museumslederen håber, at en efterlysning kan bringe nogle af de forsvundne værker tilbage til Museum Ovartaci.

Østjyllands Politi oplyser, at man mandag har taget hul på efterforskningen, men at det endnu ikke er lykkedes at tilvejebringe hverken gerningsmænd eller de stjålne værker.

Louis Marcussen alias Ovartaci var indlagt på hospitalet i Risskov i 56 år fra 1929 til sin død i 1985.

Ovartaci fremstillede i sin levetid en række skulpturer af rygerør. Her ses nogle af de såkaldte rygefantomer, som under indbruddet er blevet smadret. Foto: Museum Ovartaci
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce