Annonce
Randers

Inden længe gives de første stik i Randers til sårbare ældre - og det bliver de praktiserende læger der vaccinerer

I dette øjeblik arbejdes der på højtryk med at få vacciner gjort klar og sendt afsted til i første omgang de svageste og sårbare ældre. Hvornår de lander i Randers, er endnu uvist. Foto: Luc Claessen 
Der arbejdes på højtryk med at gøre klar til de første vaccinationer i Randers Kommune. Det er Region Midt, der har ansvaret for selve stikket, men personalet i kommunen har en stor logistisk opgave i forhold til afviklingen.

Randers: Mellem jul og nytår får alle borgere over 18 år en besked i deres e-boks om, at der er vacciner på vej.

I første omgang - og det kan blive allerede mellem jul og nytår - vil beboere på plejehjem og måske sundhedspersonale få det første prik, mens andre grupper må vente til 2021.

Lige nu arbejder myndigheder både lokalt, regionalt, nationalt og internationalt på at få vaccinerne gjort klar og sendt afsted.

Annonce

Præcis hvornår de første lander i Randers, er endnu ikke oplyst.

- Men vi forventer at få et begrænset antal vacciner mellem jul og nytår, siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

Kommunen er i fuld gang med at gøre lokaliteterne klar til, at beboerne på plejehjemmene kan få vaccinerne. Det er Region Midt, der har opgaven.

Klar til at komme i gang

- Men vi er selvfølgelig i dialog om, hvordan det skal foregå. Det er jo en stor logistisk opgave, når alle beboere på plejehjemmene skal vaccineres, og der ligger en vigtig opgave for kommunerne med at understøtte det, påpeger Jesper Kaas Schmidt.


Smittetrykket stiger, og det presser arbejdspladserne, og efterhånden rammer det driften.

Jesper Kaas Schmidt


- Vi er klar, når vaccinerne er, siger Jesper Kaas Schmidt.

Det er de praktiserende læger, der skal stikke, også.

Praktiserende Lægers Organisation, PLO, har aftalt med regeringen, Danske Regioner og KL, at de praktiserende læger løser opgaven med at vaccinere alle plejehjemsbeboere som en del af første fase af den planlagte vaccinationsindsats mod COVID-19.

Sådan vil det foregå

Vaccinerne skal i første omgang gives til de svageste og mest sårbare borgere.

Efterhånden som Danmark får større mængder af vaccine og også flere typer, vil flere og flere borgere blive tilbudt vaccination. 

Den fordeles ligeligt og på samme tid mellem regionerne efter befolkningstal. 

Grønland og Færøerne får også deres andel. 

Den første mængde vaccine, der kommer til landet, skal bruges til at vaccinere de udvalgte grupper med både det første og andet stik med vaccinen med et bestemt antal dages mellemrum.

Beboere på plejecentre og personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen vil modtage information om tilbuddet fra deres institution eller arbejdsplads. 

Hvis du er i helt særlig risiko, eksempelvis hvis du er en ældre borger med alvorlig sygdom, så kan det være, at du bliver kontaktet af din egen læge eller sygehus, eller det kan være, at du selv kan spørge din læge, om du er i helt særlig risiko.

Grupper af ældre, der løbende inviteres efter fødselsdato, vil modtage besked i e-boks. Hvis du er digitalt fritaget, vil du få brev med posten.

Når du får tilbudt vaccination mod COVID-19, vil du samtidig få information om, hvornår du kan blive vaccineret, og hvis du selv skal bestille tid til vaccinationen, vil du få at vide, hvordan det foregår.

Meget personale i eksempelvis sundhedsvæsenet og ældreplejen vil blive tilbudt vaccination på deres arbejdsplads. Det kan være på sygehus eller plejehjem eller på et af de regionale vaccinationscentre eller andre steder. Arbejdsgiveren vil give besked om, hvordan det vil foregå.

PLO er netop nu ved at koordinere, hvilke læger der skal stå for vaccinationsindsatsen på hvilke plejecentre. Interessen blandt de praktiserende læger for at medvirke til dette er overvældende.

- Regeringen har besluttet, at beboere på plejecentre skal vaccineres som nogle af de første. Det giver rigtig god mening, og når samfundet beder os om at løse opgaven, så tager vi det naturligvis på os, siger formanden for PLO, Jørgen Skadborg, i en pressemeddelelse.

- Vi har i weekenden skrevet til vores kommunale formænd og hvert enkelt medlem, og vi har bedt de kommunale formænd om i denne uge at koordinere, hvilke læger der skal dække hvilke plejecentre. Responsen har været overvældende positiv fra vores medlemmer, og det er jeg meget glad for.

- Hvis vaccinerne er distribueret og klar til at blive taget i brug på en søndag eller en af helligdagene omkring juleaften, så tager vi også ud en af de dage, hvis det skal være, siger Jørgen Skadborg.

Annonce

Glæder sig til vaccinen

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt ser frem til vaccinen og til, at ikke blot plejehjemsbeboere men også andre borgere får vaccinationen.

- Smittetrykket stiger, og det presser arbejdspladserne, og efterhånden rammer det driften, siger han med henvisning til, at mange medarbejdere må blive hjemme, mens de venter på resultat af en covid-19 test.

Samtidig er mange faggrupper slidte efter et år med mange ekstraopgaver. Og så har kommunen også skullet hjælpe med at etablere testcentre og andre ekstraopgaver som følge af epidemien.

Kommunen har oprettet en jobbank, som man også gjorde i foråret, for at have folk at trække på, hvis for eksempel personalet på et plejecenter bliver hårdt ramt af corona.

- Vi har fået 50 henvendelser denne gang. I foråret fik vi 500, siger Jesper Kaas Schmidt.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce