Annonce
Randers

Influenza på vej: Corona skærper interesse for vaccination

På Randers Jernbane Apotek mærker man stor interesse for at blive vaccineret på grund af coronaen. Det gælder både enkeltpersoner og firmaer, og mennesker i og uden for risikogruppen. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Hvert år dør cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza. Fra i dag kan man blive vaccineret. Interessen er stor, blandt andet på grund af coronaen, lyder det fra randrusiansk apotek.
Annonce

Randers: Det er lige før, den gode, gamle, men farlige influenza går i glemmebogen, når hele verden hele tiden taler om corona-virus og covid-19.

Men det er sikkert og vist: En ny influenza-sæson er på vej. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle 65 plussere, førtidspensionister og visse kronisk syge vaccineres mod lungebetændelse og sæsoninfluenza.

Vaccinationerne begynder i dag 1. oktober og er gratis for risikogrupperne.

Annonce

Meget stor interesse

Hos Randers Jernbane Apotek på Vestertorv er uddannet personale klar til at vaccinere mod både lungebetændelse og sæsoninfluenza.

På apoteket mærker man stor interesse for at blive vaccineret, blandt andet på grund af coronaen. Det gælder både enkeltpersoner og firmaer, og mennesker i og uden for risikogruppen.


Vi vaccinerer frem til 15. januar, så der er god tid. Det er ikke sådan, at man behøver at stå i kø hernede. Vi har købt rigelig med vaccine. Men det er nok en god idé lige at trække den, for der vil selvfølgelig komme mange den første dag.

Jeanette Abel, apoteker, Randers Jernbane Apotek


- Folk er meget obs på det. For en måneds tid begyndte de første at spørge, og så er det bare taget til, og nu er der også en del, der ringer og spørger, fortæller apoteker Jeanette Abel.

Annonce

God tid

Hvis man er omfattet af tilbuddet om gratis vaccination, kan man kontakte sin læge, sit apotek eller det sted, hvor man plejer at blive vaccineret og bestille tid til vaccination. Hos Randers Jernbane Apotek kan man bare gå ind fra gaden.

- Vi vaccinerer frem til 15. januar, så der er god tid. Det er ikke sådan, at man behøver at stå i kø hernede. Vi har købt rigelig med vaccine. Men det er nok en god idé lige at trække den, for der vil selvfølgelig komme mange den første dag, siger Jeanette Abel og tilføjer:

Vaccination til risikogrupper

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du bliver vaccineret, hvis du:

er 65 år eller derover

har visse kroniske sygdomme, for eksempel KOL eller astma

er svært overvægtig med BMI over 40

er gravid og mere end 12 uger henne

har andre alvorlige sygdomme (lægelig vurdering)

er i hustand med svært immunsupprimerede patienter (lægelig vurdering)

Tilhører du en af disse grupper, eller er du førtidspensionist, kan du få vaccinationen gratis fra 1. oktober til 15. januar.

- I år der jo særlige hensyn at tage på grund af corona, så hvis man vil tage den inden for de næste par uger, er det rigtigt fint.

Annonce

1.644 døde

Op til 20 procent af befolkningen kan blive ramt af sygdommen under en influenzaepidemi. Hvert år dør cirka 1000-2000 personer i Danmark af komplikationer som følge af influenza.

I 2017-2018, hvor Danmark var hårdt ramt af influenzavirus, døde 1.644 danskere, og langt flere blev indlagt på landets hospitaler.

Er man først smittet med influenzavirus, er ens immunforsvar svækket og mindre modstandsdygtigt over for andre vira, for eksempel covid-19.

Annonce

Mildere sygdomsforløb

Det er dog vigtigt at pointere, at influenzavaccine ikke beskytter direkte mod covid-19, og at den heller ikke beskytter 100 procent mod influenza.

Skulle man få influenza, selv om man er vaccineret, vil man ofte få et mildere og kortere sygdomsforløb sammenlignet med, hvis man ikke er blevet vaccineret.

Sæsoninfluenza viser sig typisk hen mod december. Oktober eller november er derfor et oplagt tidspunkt at blive vaccineret. Det tager nemlig to-tre uger, før vaccinen beskytter mod smitte.

Sidste år tog 888.507 danskere imod tilbuddet om gratis influenzavaccine.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Randers HK i vanvittig kvartfinale: Det var nærmest som at slå plat eller krone i staden

CORONAVIRUS

Liveblog: Stort flertal bag ny hjælpepakke - her er de vigtigste punkter

Annonce