Annonce
Randers

Ingen påskebryg i år: Randers Bryghus er brændt inde med 8000 liter juleøl

Randers Bryghus er på grund af coronanedlukningen brændt inde med 8000 liter juleøl. 2000 liter af øllene er kommet på flasker og fustager, mens de sidste 6000 liter ren julebryg stadig står på tank (på billedet bagerst til højre). Kostprisen på de mange liter øl er i omegnen af 80.000 kroner, oplyser administrerende direktør ved Randers Bryghus, Henriette Jensen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Uvished om regeringens kompensationsordning for de danske bryghuse har i år fået mange til at droppe dette års produktion af påske- og forårsbryg. Det gælder blandt andet hos Randers Bryghus, hvor man på grund af de seneste måneders nedlukning er brændt inde med 8000 liter juleøl.

Randers: 6000 liter i en tank og 2000 liter, der er hældt på flasker og fustager. Det er den mængde juleøl fra det forgangne år, som Randers Bryghus i øjeblikket har stående på køl i sine lokaler på Langelandsvej i Randers Syd.

Ophobningen af de store mængder juleøl skyldes de seneste måneders tvangslukning af restauranter, caféer og værtshuse. Med nedlukningen har Randers Bryghus nemlig mistet sit primære kundegrundlag og dermed muligheden for at få sin julebryg ud til slutforbrugerne.

- Rigtig mange af vores kunder er restauratører og specialforretninger. Men fordi mange har troet, at specialforretningerne også var ramt af nedlukningen, og fordi vi ikke har nogen supermarkedsaftale, har vi simpelthen ikke haft mulighed for at afsætte vores julebryg. Og det er vi selvfølgelig rigtig ærgerlige over, siger Henriette Jensen, der er administrerende direktør ved Randers Bryghus.

Annonce

Tør ikke satse på sæsonøl

Konsekvensen af det manglende juleølsalg er, at Randers Bryghus har rigtig mange penge til at stå i øl, der reelt ikke er ret meget værd længere.

Men selvom regeringen i februar meldte ud, at der ville være en kompensationsordning for de danske bryghuse, der er brændt inde med sidste års julebryg, så har bryghuset - lige som mange andre bryghuse - besluttet at droppe den sæsonafhængige ølproduktion for en periode. Og det har blandt andet fået konsekvenser for dette års påskebryg.

Randers Bryghus har på grund af coronanedlukningen droppet produktionen af sæsonbetinget øl og i stedet fokuseret på brygningen af pilsner og classic til deres kunder i restaurationsbranchen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

- I princippet kunne vi godt have nået at lave en påskeøl, men kompensationsordningen var strikket sammen på en måde, så vi stod med flere spørgsmål end svar. Det er stadig sådan, at vi faktisk ikke er sikre på, om vi overhovedet kan få kompensation for vores juleøl. Og derfor turde vi simpelthen ikke at binde yderligere penge i øl, som vi var i tvivl om, om vi kunne komme af med, siger Henriette Jensen.


Det er stadig sådan, at vi faktisk ikke er sikre på, om vi overhovedet kan få kompensation for vores juleøl. Og derfor turde vi simpelthen ikke at binde yderligere penge i øl, som vi var i tvivl om, om vi kunne komme af med.

Henriette Jensen, administrerende direktør


I stedet har bryghuset valgt at fokusere på produktionen af pilsner og classic på fad, som forventes at give et godt salg hen over hele sommeren. Og den satsning har vist sig at være helt rigtig, idet landets caféer og restauranter ifølge genåbningsplanen først må åbne for deres udeservering fra 21. april – altså først efter påskeøllens højtid.

Annonce

Nyt fokus på detailhandlen

Henriette Jensen fortæller, at erfaringerne fra de seneste måneders nedlukning har vist, at det er nødvendigt med en ny strategi for Randers Bryghus. Det står nemlig klart for hende, at det ikke er nok at have en kundekreds, der tæller specialforretninger og restaurationsbranchen. Det er også nødvendigt med en mere direkte adgang til slutforbrugeren.

- Siden vi overtog Randers Bryghus for to år siden, har vi fokuseret på at optimere produktet. Men lige nu kan man som privatperson kun købe vores øl hos specialforretningerne og et mindre udvalg i de lokale Rema 1000-butikker i Randers, og coronakrisen har med al tydelighed vist os, at det er ikke nok. Det gør os sårbare ikke at have en distributionskæde bag os, og derfor vil vi fremadrettet arbejde hårdt på at få en detailhandelsaftale på plads, fastslår den administrerende direktør.

Annonce

Ny tappelinje på vej

Derudover vil Randers Bryghus investere tre millioner kroner i en ny tappelinje, der skal gøre det muligt for bryghuset at pasteurisere og centrifugere sine produkter. Den nye tappelinje forventes blive installeret inden årsskiftet.

Randers Bryghus er på grund af coronanedlukningen brændt inde med 8000 liter juleøl i form af en julebryg og en julevariant af en Indian Pale Ale. 2000 liter af øllene er kommet på flasker og fustager, mens de sidste 6000 liter ren julebryg stadig står på tank. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

- Hidtil har vi udelukkende produceret ufiltrerede og upasteuriserede øl. Men selvom mange siger, at der er meget smag i det, så er vi som danskere vant til, at der ikke skal bundfald i en øl. Den nye tappelinje vil sikre, at vores øl får den nødvendige kvalitet og holdbarhed, der skal til for at imødekomme forbrugernes forventninger til en øl. Og samtidig giver den os mulighed for at begynde at teste på alkoholfrie øl og læskedrik, siger Henriette Jensen.

Hvad der skal ske med de 8000 liter juleøl, der stadig står i Randers Bryghus’ lokaler er endnu uvist. Først senere på foråret vil det blive besluttet, om øllet skal kompenseres og destrueres eller sælges til spotpriser til ølglade kunder for at begrænse det økonomiske tab mest muligt.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Kultur For abonnenter

Lyden af søndag lever i 'Giro 413': Hatten går stadig rundt efter 75 år

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce