Annonce
Randers

Ingen påskebryg i år: Randers Bryghus er brændt inde med 8000 liter juleøl

Randers Bryghus er på grund af coronanedlukningen brændt inde med 8000 liter juleøl. 2000 liter af øllene er kommet på flasker og fustager, mens de sidste 6000 liter ren julebryg stadig står på tank (på billedet bagerst til højre). Kostprisen på de mange liter øl er i omegnen af 80.000 kroner, oplyser administrerende direktør ved Randers Bryghus, Henriette Jensen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Uvished om regeringens kompensationsordning for de danske bryghuse har i år fået mange til at droppe dette års produktion af påske- og forårsbryg. Det gælder blandt andet hos Randers Bryghus, hvor man på grund af de seneste måneders nedlukning er brændt inde med 8000 liter juleøl.

Randers: 6000 liter i en tank og 2000 liter, der er hældt på flasker og fustager. Det er den mængde juleøl fra det forgangne år, som Randers Bryghus i øjeblikket har stående på køl i sine lokaler på Langelandsvej i Randers Syd.

Ophobningen af de store mængder juleøl skyldes de seneste måneders tvangslukning af restauranter, caféer og værtshuse. Med nedlukningen har Randers Bryghus nemlig mistet sit primære kundegrundlag og dermed muligheden for at få sin julebryg ud til slutforbrugerne.

- Rigtig mange af vores kunder er restauratører og specialforretninger. Men fordi mange har troet, at specialforretningerne også var ramt af nedlukningen, og fordi vi ikke har nogen supermarkedsaftale, har vi simpelthen ikke haft mulighed for at afsætte vores julebryg. Og det er vi selvfølgelig rigtig ærgerlige over, siger Henriette Jensen, der er administrerende direktør ved Randers Bryghus.

Annonce

Tør ikke satse på sæsonøl

Konsekvensen af det manglende juleølsalg er, at Randers Bryghus har rigtig mange penge til at stå i øl, der reelt ikke er ret meget værd længere.

Men selvom regeringen i februar meldte ud, at der ville være en kompensationsordning for de danske bryghuse, der er brændt inde med sidste års julebryg, så har bryghuset - lige som mange andre bryghuse - besluttet at droppe den sæsonafhængige ølproduktion for en periode. Og det har blandt andet fået konsekvenser for dette års påskebryg.

Randers Bryghus har på grund af coronanedlukningen droppet produktionen af sæsonbetinget øl og i stedet fokuseret på brygningen af pilsner og classic til deres kunder i restaurationsbranchen. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

- I princippet kunne vi godt have nået at lave en påskeøl, men kompensationsordningen var strikket sammen på en måde, så vi stod med flere spørgsmål end svar. Det er stadig sådan, at vi faktisk ikke er sikre på, om vi overhovedet kan få kompensation for vores juleøl. Og derfor turde vi simpelthen ikke at binde yderligere penge i øl, som vi var i tvivl om, om vi kunne komme af med, siger Henriette Jensen.


Det er stadig sådan, at vi faktisk ikke er sikre på, om vi overhovedet kan få kompensation for vores juleøl. Og derfor turde vi simpelthen ikke at binde yderligere penge i øl, som vi var i tvivl om, om vi kunne komme af med.

Henriette Jensen, administrerende direktør


I stedet har bryghuset valgt at fokusere på produktionen af pilsner og classic på fad, som forventes at give et godt salg hen over hele sommeren. Og den satsning har vist sig at være helt rigtig, idet landets caféer og restauranter ifølge genåbningsplanen først må åbne for deres udeservering fra 21. april – altså først efter påskeøllens højtid.

Annonce

Nyt fokus på detailhandlen

Henriette Jensen fortæller, at erfaringerne fra de seneste måneders nedlukning har vist, at det er nødvendigt med en ny strategi for Randers Bryghus. Det står nemlig klart for hende, at det ikke er nok at have en kundekreds, der tæller specialforretninger og restaurationsbranchen. Det er også nødvendigt med en mere direkte adgang til slutforbrugeren.

- Siden vi overtog Randers Bryghus for to år siden, har vi fokuseret på at optimere produktet. Men lige nu kan man som privatperson kun købe vores øl hos specialforretningerne og et mindre udvalg i de lokale Rema 1000-butikker i Randers, og coronakrisen har med al tydelighed vist os, at det er ikke nok. Det gør os sårbare ikke at have en distributionskæde bag os, og derfor vil vi fremadrettet arbejde hårdt på at få en detailhandelsaftale på plads, fastslår den administrerende direktør.

Annonce

Ny tappelinje på vej

Derudover vil Randers Bryghus investere tre millioner kroner i en ny tappelinje, der skal gøre det muligt for bryghuset at pasteurisere og centrifugere sine produkter. Den nye tappelinje forventes blive installeret inden årsskiftet.

Randers Bryghus er på grund af coronanedlukningen brændt inde med 8000 liter juleøl i form af en julebryg og en julevariant af en Indian Pale Ale. 2000 liter af øllene er kommet på flasker og fustager, mens de sidste 6000 liter ren julebryg stadig står på tank. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

- Hidtil har vi udelukkende produceret ufiltrerede og upasteuriserede øl. Men selvom mange siger, at der er meget smag i det, så er vi som danskere vant til, at der ikke skal bundfald i en øl. Den nye tappelinje vil sikre, at vores øl får den nødvendige kvalitet og holdbarhed, der skal til for at imødekomme forbrugernes forventninger til en øl. Og samtidig giver den os mulighed for at begynde at teste på alkoholfrie øl og læskedrik, siger Henriette Jensen.

Hvad der skal ske med de 8000 liter juleøl, der stadig står i Randers Bryghus’ lokaler er endnu uvist. Først senere på foråret vil det blive besluttet, om øllet skal kompenseres og destrueres eller sælges til spotpriser til ølglade kunder for at begrænse det økonomiske tab mest muligt.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce