Annonce
Randers

Ingen pardon: Hjem med jer - I må ikke gå her

Christen Væver på paseoen, strandpromenaden i Fuengirola mandag ved middagstid. Her plejer der at myldre med mennesker. Nu er den mennesketom. Myndighederne har for alvor strammet grebet, da corona-alvoren meldte sig. Foto: Magda Hune
Det spanske politi på Solkysten, hvor omkring 20.000 danskere bor og nyder varmen, vandet og vinen, er særdeles barsk i sin håndhævelse af corona-bekæmpelsen. Den mere tilbagelænede nonchelance er på et døgn vendt til brutal virkelighed med restriktioner og forbud, siger vikaren ved den danske kirke i Fuengirola, Christen Væver, der til hverdag bor i Paderup. Det er et samfund, der er totalt lukket ned.

Randers: Mens London, Paris og Berlin indtil videre lever så nogenlunde ubekymret, ser situationen anderledes ud på en anden destination i Europa, der i høj grad lever af turisme, nemlig Solkysten – danskernes foretrukne ferieparadis.

-I løbet af et døgn er der vendt op og ned på alt. Barer, restauranter, cafeer, legepladser. Alt er lukket, fortæller Christen Væver, der sammen med sin kone, Magda Hune, ankom til Fuengirola 25. februar, hvor de to vikarierer som præstepar ved den danske kirke, Margrethekirken, i byen.

Den er kulturel og religiøs samlingssted for mange af de fastboende danskere, der har boet ved Solkysten i mange år. Kirken er lukket for al aktivitet de kommende fjorten dage, og vil givetvis forblive lukket en rum tid endnu. Danskere sidder tilbage i deres hjem, mens bekymringerne vokser, alt imens samfundet lukker ned omkring dem. De kan fra deres vinduer kigge ud på en tom strandpromenade, der forleden dag var fuld af mennesker. De kan se på en strand, der er blevet forbudt område. Røde advarselsflag og de gule politistrips fortæller, at også byens rekreative områder med et er blevet lukket land. Det er forbudt at gå en tur. Det store katolske land måtte i går konstatere, at myndighederne har forbudt de store, traditionsrige påskeoptog. Spanien er droslet ned.

Bekymrede danskere

- Mange af danskerne hernede er ældre og gamle mennesker. De frygter corona-smitten, og hvordan de skal klare sig, hvis de bliver så syge, at de skal indlægges på hospitalet. For mange af dem kan ikke kommunikere med de spanske læger, der ofte kun taler spansk, siger Christen Væver.

Det er danskere, der er glade for det danske sprog, for frikadellen, solen, vinden og havet. De har i årevis klaret sig i den sydspanske dagligdag med deres restaurations-spanske. I dag må de erkende, at sproget kan være en frygtelig barriere for dem.

- Flere er i huj og hast rest hjem, hvis de ellers har kunnet skaffe sig billetter, som bestemt ikke er billige i dag, siger Væver, der selv efter lang ventetid lykkedes med at få billetter hjem i dag, tirsdag 17. marts.

Der har været mange overvejelser hos de to, om de skulle tage hjem eller blive.

- Men da vi hørte udenrigsminister Jeppe Kofoeds opfordring til alle danskere i udlandet om at komme hjem, vidste vi, at vi skulle skynde os at skaffe billetter til hjemturen. Vi var jo også bange for at blive forment adgang til at krydse grænsen. Omvendt må vi jo nok sige, at Spanien nok hellere end gerne vil af med os.

Annonce

Politiet jog dem hjem

Søndag morgen gik præsteparret en tur i byen, som de så ofte gør. Men denne dag skulle turen blive helt anderledes. En politibil med højtaler, holder ind på siden af dem og be’r dem om at gå hjem så hurtigt som muligt.

- Vi fik at vide, at vi ikke måtte gå ved siden af hinanden. Hvis vi ikke adlød, ville der falde en bøde. Spanien er pludselig blevet et alvorligt land, der lukker totalt ned, konstaterer Christen Væver, der er glad for, at han har sin kikkert med.

Fra lejligheden kan han nemlig se havet. Det hav, som han som ung styrmand ofte har sejlet på, når han sejlede mellem Middelhavet og USA, hvor han i øvrigt har været sømandspræst i både New York og Los Angeles.

- Så sidder jeg og lader tankerne flyve tilbage til dengang jeg var sømand. Og jeg bliver så glad, hvis jeg får øje på et Mærsk-skib. Man er jo dansk, erkender han.

Men al festivitas er lukket ned. Spanien har på få døgn oplevet mange smittede og døde. Derfor reagerer myndighederne så voldsomt.

- Vi aner jo ikke, hvordan det hele ender. Men frygten har meldt sig også på den del af Sydeuropa, der plejer at være til fest og ubekymrethed.

Der bor omkring 60-70.000 mennesker i Fuengirola. Og man anslår, at der på hele Solkysten bor omkring 20.000 danskere.

Annonce

Ufattelig intelligens

Præsten har ikke noget religiøst svar på den pandemi, der truer med at slå mange tusinde mennesker ihjel. Han taler ikke om retfærdighed, men altid om håb og kærlighed. Også når han begraver nogen. Og han ved godt, at dommedagsprofeter har vind i sejlene lige nu.

Til gengæld har coronaen vist ham, hvor genial naturen er.

- En lille dråbe kan plante sig i en menneskekrop, bide sig fast og danne vira, der kan slå mennesker ihjel. Dens mission er at formere sig. Jeg tænker meget på, hvor ufattelig megen intelligens, der findes i naturen. På en gang betagende og ubarmhjertig.

Det er ikke første gang, Magda og Christen Væver, er på Solkysten i kirkeligt ærinde. I 2011 blev Christen Væver ansat som præst ved den hvide danske kirke i Fuengirola. Et par år efter, han var stoppet som sognepræst i Værum-Ølst sogn.

- Vi plejer at være hernede i nogle uger forår og efterår. Denne her gang har været meget speciel, konstaterer Christen Væver der afbryder sit ophold før tid. Men begge håber at kunne vende tilbage til efteråret, som de har gjort så ofte.

Annonce
Randers For abonnenter

DFs byrådsmedlem vil ikke vaccineres mod covid-19: - Jeg er for ung til at agere forsøgsperson og vil ikke lade mig presse til at blive stukket

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Jyske Bank er tæt på at være klar til at rykke ind i sit nye, bæredygtige randersdomicil

Randers FC For abonnenter

Timing, ambitionsniveau og erstatninger? Søren Pedersen går i dybden med profilsalg

Randers

Corona-tiden har været god for Lillebjørn

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers

Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Sport For abonnenter

Roser, nyopdagelse og oplagte punkter at forbedre: Ole Bitsch evaluerer testsejren mod Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'The Suicide Squad': Bastarder i festhumør

Randers

Borgmesterløfte: Plan for parkering er lige på trapperne - men ikke alle kan få en p-plads lige uden for døren

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Randers FC

Officielt: Randers FC sælger Greve

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK trak fra Horsens til sidst

Randers FC

Medie: Mathias Greve er til lægetjek i anden Superliga-klub

Annonce