Annonce
Østjylland

Jan P. skal ikke længere være frontfigur for Socialdemokratiet: - Jeg har set rigeligt med politikere, der ikke forstod, at nu var det slut

-- Mange vil sikkert spørge, hvem så Jan? Tag dog en tur mere? Nej. Man skal trække en streg i sandet. Jeg har set rigeligt med politikere, der ikke forstod, at nu var det slut, skriver Jan Petersen på Facebook. Foto: Anders Tilsted
Efter 12 år som borgmester i Norddjurs bliver Jan Petersen ikke længere frontfigur for Socialdemokratiet. Det står klart, efter at den socialdemokratiske gruppe fredag uddelte de vigtigste poster, og Jan Petersen har valgt at træde i baggrunden.

Norddjurs: Borgmester i Norddjurs, Jan Petersen, får ikke centrale poster i den nye socialdemokratiske gruppe i kommunalbestyrelsen. Det betyder, at den 63-årige politiker og borgmester igennem 12 år ikke længere er frontfigur for Socialdemokratiet, når den nye kommunalbestyrelse begynder 1. januar, og partiet skal finde en ny borgmesterkandidat inden næste valg.

På sin Facebook-side har Jan Petersen skrevet om sin beslutning om at træde i baggrunden.

- Mange vil sikkert spørge, hvem så Jan? Tag dog en tur mere? Nej. Man skal trække en streg i sandet. Jeg har set rigeligt med politikere, der ikke forstod, at nu var det slut. Og der er masser af talent i Socialdemokratiet i Norddjurs Kommune. Der kommer en ny spidskandidat, der kan gøre de kommende fire år til en parentes. Jeg glæder mig til at støtte den opgave, frigjort af politiske kæder og ansvar, skriver han blandt andet.

Annonce

Jan Petersen bliver politikudvikler

Fredag eftermiddag fordelte den nyvalgte socialdemokratiske gruppe posterne imellem sig. Lars Møller bliver gruppeformand og politisk ordfører. Han får sammen med Tom Bytoft partiets to vigtige poster i kommunalbestyrelsens økonomiudvalg. Jan Petersen udgør godt nok gruppeledelsen sammen med Lars Møller og Tom Bytoft, men det er i en helt nyoprettet post som sekretær og politikudvikler. Den afgående borgmester kommer heller ikke til at sidde i et eneste politisk udvalg. Avisen talte med Jan Petersen fredag eftermiddag.

- Jeg har valgt ikke at tage nogen store poster, men jeg har valgt at sætte fokus på nogle af udviklingsprojekterne i kommunen. Det er blandt andet Stenvad Mosebrug og Grenaa Sydhavn. Min rolle på det politiske plan bliver også at sikre, at den grønne dagsorden forbliver ambitiøs og ikke drukner i det blå projekt. Jeg vil selvfølgelig lægge alle kræfter, i at der kommer et skifte igen i Norddjurs om fire år, siger han.

Gruppeformand Lars Møller, tror, at Socialdemokratiet kan få stor glæde af den afgående borgmesters nye rolle som fri fugl.

- Helt reelt så er det her en fælles beslutning. Jan kommer til at arbejde med socialdemokratisk politik og udvikling. Vi agter at bruge hans gode og stærke kompetencer og hans netværk bedst muligt, siger Lars Møller.

Annonce

Tog imod verbale øretæver

Socialdemokratiet fik et rigtigt dårligt valg, hvor partiet fik en tilbagegang på 9,6 procent af stemmerne. Det betød, at magtbalancen i kommunalbestyrelsen tippede, så de borgerlige partier nu har et flertal på 14 mod 13. Med 31,4 procent er Socialdemokratiet stadig det klart største parti i kommunalbestyrelsen. Jan Petersen blev ligesom ved de foregående valg den største stemmesluger i Norddjurs med 1619 stemmer. Men det var 1239 færre stemmer end for fire år siden.

Socialdemokratiet og Jan Petersen stod i spidsen for kommunen, da det i sommeren 2018 pludselig kom frem, at Norddjurs Kommune skulle spare flere hundrede millioner kroner i de efterfølgende år. Jan Petersen stillede sig op og tog massevis af verbale øretæver fra højre og venstre.

Han stod også i frontlinjen, da den økonomiske redningsplan skulle føres ud i livet, og under massive protester betød den plan skolelukninger, fyringer af lærere og besparelser på ældreplejen. Nu ser det meget bedre ud med kommunens økonomi, og kommunen begynder næste år at skrue op for velfærden igen.

- Vi tog ansvaret i en svær situation, og det må man sige, at borgerne ikke har belønnet, sagde Jan Petersen på valgnatten.

Den afgående borgmester bor i Sangstrup ved Grenaa og kommer oprindeligt fra Fjellerup,  Han var folketingsmedlem fra 1990-2007 fra Grenaa-kredsen, og han nåede blandt andet at være gruppeformand for folketingsgruppen.  Siden 1. januar 2010 har han været borgmester i Norddjurs.

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Sundhedsministeren er smittet med corona

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce