Annonce
Østjylland

Nyt forskningscenter i Skejby: Patienter skal inddrages mere i svære valg med store konsekvenser

Medarbejderne på 18 afdelinger i Aarhus Universitetshospital har i fire år arbejdet med at finde bedre metoder til at inddrage patienter i svære beslutninger. Nu skal arbejdet føres videre i et nyt forskningscenter, der hviler på penge fra et samarbejde mellem Aarhus Universitet og Region Midtjylland. Foto: Jens Thaysen
18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital har i fire år arbejdet med at finde bedre metoder til at inddrage patienter og pårørende i svære beslutninger. Resultaterne af indsatsen skal nu føres videre i et nyt forskningscenter, der bliver afgørende for patientinddragelsen på alle midtjyske hospitaler.

AARHUS: Det er en svær kunst at inddrage patienter i beslutninger om valg med store konsekvenser for helbredet, den nære hverdag og fremtiden.

Det har ansatte i 18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital erfaret over de seneste fire år.

Afdelingerne har arbejdet med at udvikle og indføre metoder til at inddrage patienter og pårørende i fælles beslutninger om pleje og behandling. Det er sket i samarbejde med Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) i projektet "Det Brugerinddragende Hospital".

- Projektet har været med til at vise, at patienterne meget gerne vil inddrages i beslutninger om deres behandling, og at det også gælder ældre patienter. Men vi kan også se, at det kræver, de bliver klædt på og guidet gennem beslutningerne, siger Lisbeth Kallestrup, chef for patientinvolvering.

Læger, sygeplejersker og andet personale har arbejdet med involvering af patienterne ved behandlinger som dialyse eller en brystkræftoperation.

Den type behandlinger kræver en række komplicerede beslutninger, som har stor betydning for patientens daglige liv.

Annonce

Projektet har været med til at vise, at patienterne meget gerne vil inddrages i beslutninger om deres behandling, og at det også gælder ældre patienter. Men vi kan også se, at det kræver, de bliver klædt på og guidet gennem beslutningerne.

Lisbeth Kallestrup, chef for patientinvolvering

Nyt forskningcenter

Projektet i de 18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital i Skejby føres nu videre i et nyt center.

Region Midtjylland har afsat 5,3 millioner kroner, der over en treårig periode baner vej for Center for Forskning i Patientinvolvering.

Forskningcenteret i supersygehuset i Aarhus etableres i fællesskab mellem Region Midtjylland og Aarhus Universitet for at skabe mere viden om, hvordan patienter, pårørende og sundhedspersonale bedst involveres i beslutninger om pleje og behandling, der er relevante for patientens hverdagsliv.

Det ny center skal trække på erfaringerne fra Det Brugerinddragende Hospital, og metoderne fra det fireårige arbejde bliver udbredt i hele regionen.

Forskningen i Center for Forskning i Patientinvolvering vil inddrage forskere og fagfolk i Danmark og internationalt, men også patienter og pårørende får indflydelse på forskningen.

Faglighed på spil

Erfaringerne fra Det Brugerinddragende Hospital viser, at patienter gerne vil være med til at træffe beslutninger om egen behandling

Det står endda klart, at behandlingsresultaterne som regel bliver bedst, hvis patienten har været aktivt involveret i beslutningerne.

Det kommende Center for Forskning i Patientinvolvering på Aarhus Universitetshospital skal undersøge, hvad skal der til, for at inddragelsen bliver reel - og hvordan klæder man patient og sundhedspersonale på til fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling?

- Det viser sig også, at der er forskel på patienternes og personalets oplevelse af fælles beslutningstagning. Det er også en ny rolle for sundhedspersonalet, når de skal sætte deres faglighed i spil sammen med patientens værdier og præferencer, og når patienter varetager dele af beslutning og behandling, forklarer Lisbeth Kallestrup.

Åbningen af Center for Forskning i Patientinvolvering markeres med et åbningssymposium 29. januar 2020 i Aarhus Universitetshospital.

En stor operation kan kræve store beslutninger. Dem vil Aarhus Universitetshospital blive bedre til at inddrage patienterne i. Arkivfoto: Henning Bagger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce