Annonce
Randers

Initiativgruppe vil genoplive kroen i Langå: Ejerskabet skal gå til hele byen

Esthar Rose Bødskov Hansen og Kristoffer Lindbergh er to af de fire borgere og initiativtagere, der ønsker at genoplive den gamle kro i Bredgade i Langå som et borgerejet projekt. Foto: Anne Myrup Pedersen
Fire initiativtagere har i næsten seks måneder ivrigt debatteret, hvordan Langås gamle kro og hotel på bedste vis kan genopstå som et samlingssted for byens mange fællesskaber. Nu inviterer de resten af Langås borgere med i projektet.
Annonce

Langå: Det er efterhånden et år siden, at nøglen blev drejet om, og Hotel Langå Kro lukkede efter en lang, hensygnende og turbulent tilværelse. Men står det til en lille initiativgruppe bestående af borgere i byen, så vil tidligere tiders liv og fællesskab i de kommende år genopstå i de gamle krolokaler i Bredgade.

Genskabelsen skal denne gang ske under titlen Langå Kro og Hotel. Og så er det ikke mindst tanken, at det skal ske som et fælles projekt for hele byens borgere.

- Vi drømmer om at gøre kroen til folkeeje blandt Langås borgere. Derfor vil vi gerne have hele byens borgere med på vognen i forhold til hele etableringen og idéskabelsen, så de også er med til at definere, hvad huset skal indeholde, siger Kristoffer Lindbergh, der sammen med Esthar Rose Bødskov Hansen, Birgitte Bager og Andreas Nyborg Madsen danner initiativets styregruppe.

Ud over styregruppen er op mod 20 personer med forskellige kompetencer på nuværende tidspunkt løst koblet til projektet.

Det tidligere Hotel Langå Kro lukkede senest i september 2018, da den tidligere ejer Helle Nielsen valgte at kaste håndklædet i ringen. Men hvis det står til initiativtagerne til borgerprojektet Langå Kro og Hotel, så er kroen om højest halvandet år kommet i drift igen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce

Tvangsauktion kom på tværs

Ideen om at sætte Langå Kro og Hotel på byens borgeres hænder og forsøge at skabe et nyt samlingssted kom første gang på bordet blandt de fire i det tidlige forår. Planerne blev dog sat lidt på hold, fordi selve bygningen røg på tvangsauktion ad to omgange.

- Det blev lige turbulent nok at gå i gang med projektet på det tidspunkt. For når en bygning er under auktion, så har man jo ingen mulighed for at vide, hvem det er, man skal forhandle med, siger Kristoffer Lindbergh.

Efter et salg på tvangsauktion, gik der ikke længe, før kroen igen blev solgt videre som en del af en større ejendomshandel. Men da den nuværende kroejer kom til i slutningen af april og der igen blev skabt et grundlag for forhandling, blev ideerne fisket op af skuffen på ny.

- Kroen er ganske vist sat til salg, men som det ser ud nu, så har vi en god dialog med ejeren om et eventuelt køb, hvis tingene flasker sig, siger Kristoffer Lindbergh.

Annonce

Ørsted Kro inspirerer

I et forsøg på at blive klædt bedst muligt på til dét, der venter forude, har de fire initiativtagere i den indledende fase af projektet søgt råd og vejledning hos en række forskellige aktører med erfaring på området.

Heriblandt folkene fra Ørsted Kro på Djursland, hvor 400 borgere i 2013 gik sammen om at overtage byens lokale kro på folkeaktioner.

- De har været gennem en proces, der ligner den, vi skal til at i gang med. Og de er nået rigtig langt. Men det er ikke sådan, at vi skal kopiere den vej, de har taget. Vi kan selvfølgelig tage ved lære af nogle af de erfaringer, de har gjort sig i deres forløb, men derudover skal vi sørge for at skabe Langå Kro og Hotels egen vej, siger Kristoffer Lindbergh.

Annonce

Et projekt med fire søjler

Foreløbig er initiativgruppen nået så langt som til at slå fast, at projektet får fire søjler at stå på: Kroen, festsalen, bodegaen og hotellet. Men hvordan de fire søjler skal indrettes og udvikles, har initiativgruppen ingen planer om at beslutte på egen hånd.

- Vi har selvfølgelig allerede smidt en masse forskellige ideer i puljen. Men hvis man vil lave et sted, hvor folket skal være med til at betale andele eller aktier, så er man også nødt til at gøre det til et sted, som de føler er deres. Og det kræver, at vi går i dialog med hinanden om, hvad det er for et sted, vi mangler her i byen, siger Esthar Rose Bødskov Hansen og fortsætter:

- Vi har allerede nogle dejlige fællesskaber i for eksempel Kulturhuset, Station K og idrætsklubben. Men vi vil gerne skabe et sted, hvor dem der spiller fodbold, dem der spiller musik og dem, der går og drømmer om at lave en revy, kan mødes på tværs af generationer, status og interesser. Og vi mener, at Langå Kro og Hotel er stedet, der kan det.

Derfor planlægger initiativgruppen at invitere byens borgerne ind til en åben dialog om Langå Kro og Hotels fremtid. Det kommer i første omgang til at ske i forbindelse med Høstmarked i Lottes Gaardbutik lørdag 28. september, hvorefter flere arrangementer vil følge.

Her er håbet, at byens borgere vil komme med ideer og ikke mindst byde sig til i arbejdet med at gøre drømmen til virkelighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Navne, noter og bud på opstillingen: Profiler vender tilbage til Europa-jagt

Annonce